Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Poginuo na snowraftingu u Begovu Razdolju
(Rejting 0 od 5)
3sport
Autor: Tanja Kraljić   
Utorak, 07 Veljača 2006 11:47
Spust gumenim čamcem za rafting niz zaleđenu padinu na skijalištu u Begovu Razdolju završio je smrtonosno za Zlatka Žigmana (47) iz Zagreba, koji je u nedjelju poslije podne od zadobivenih ozljeda preminuo u sušačkoj bolnici u Rijeci. Krećući se potpuno nekontroliralno, čamac je silovitom brzinom prešao grudobran u podnožju padine, uzdignuo se u zrak i nakon desetak metara leta pao među automobile na parkiralištu. Nesreća se dogodila oko 12.20 sati, a nesretni je Žigman pri izlijetanju i padu na parkiralište zadobio prijelom baze lubanje i teške ozljede mozga. Na snimkama kolege s RTL Televizije u našoj foto galeriji možete točno vidjeti kobni spust.
{mosgallery}Teške ozljede kralježnice zadobio je i 30-godišnji Silvijo C. iz Ogulina. Pri padu je zadobio prijelom torakalnog kralješka, što je, nažalost, izazvalo potpunu oduzetost nogu, odnosno paraplegiju donjih ekstremiteta.

Lakše ozljede zadobio je Zvonko D. (51) iz Zagreba, a ostalih četvero od ukupno sedam snowraftera u čamcu, srećom, nisu ozlijeđeni. Nesreća se dogodila kad su sedmoro snowraftera oko 12.20 sati sjeli u gumeni čamac i ushićeno krenuli niz istočnu padinu skijališta.

{mosgallery}No, početno oduševljenje ubrzo se pretvorilo u dramu jer je čamac na ledenoj površini dobio takvo ubrzanje da se nije mogao zaustaviti. Ekipa u čamcu nije bila adekvatno opremljena, a na glavama nisu imali kacige.

Riječka policija priopćila je danas kako se okolnosti tragedije još utvrđuju, posebice o eventualnoj odgovornosti agencije koja je organizirala spuštanje čamcem, odnosno snowrafting.

{mosgallery} Snowrafting je sport koji se prvi put pojavio 1998. godine. Ukoliko se ne poštuju određena pravila, može biti prilično opasan, ponajviše zbog nemogućnosti kontroliranja kretanja, odnosno upravljanja čamcem, te još više kočenja, odnosno zustavljanja. No postoje načini upravljanja čamcem u takvim uvjetima i organizatori bi istima trebali dobro vladati. Također, nužna je i sigurnosna oprema, a ništa od toga ovaj put nije bio slučaj.

U inozemstvu se spustovi najčešće izvode na skakaonicama koje imaju velik ravni plato za zaustavljanje čamca.

{mosgallery} Na nekim skijalištima u Italiji i Austriji snowrafting spustovi izvode se na padinama ispred kojih se nalaze velike zaleđene površine, uglavnom jezera.

Obitelji poginulog izražavamo sućut.
 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.