Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
S Darijom do novih bodova
(Rejting 0 od 5)
3sport
Autor: Adventure Sport Team   
Četvrtak, 29 Siječanj 2009 21:09
Bob, skeleton i ekstremno sanjkanje. E sad, što je što? Kako bob izgleda, to svi znaju, a koja je razlika između skeletona i sanjki, objasnila mi je Darija Obratov. Sva ta tri vozila služe za spuštanje po umjetnom zaleđenom kanalu - bob stazi. Na skeletonu ležiš potrbuške s glavom na naprijed, a na sanjkama na leđima s glavom odostraga.
A sada, samo o sanjkanju. Staza je duga za seniorke oko 900 metara, a za seniore 1250 m. Juniorke imaju 120 metara kraću stazu, a juniori 50 metara kraću. U Europi ima nekoliko staza i Darija svaku zna napamet. Nju i ekipu bodrila sam na Olimpijskoj stazi u Iglsu nedaleko Innsbrucka. Zapravo cijelu nasu sanjkasku reprezentaciju: Dariu Obratov, Nediljka Merčipa, Katarinu Čizmić, njenog brata Stanka i tatu Tončija-logističara i vozača.Darijino najbolje vrijeme je 41 sekunda, dok najbolja seniorka vozi 39 sekundi. Postižu brzine do 150 km/sat. Kaže Darija da se trka dobiva na startu. O dvije ručke sa strane staze odgurneš se rukama, a zatim još ubrzaš odgurivanjem o led zbog čega rukavice imaju dodatne okove s iglama na prstima. Dalje treba uloviti pravu putanju kroz sredinu kanala ne odižući ramena sa sanjki i finim potiscima stopala o prednje rašlje. Kako ležiš na leđima, ne možeš niti vidjeti kuda voziš, već stazu osjećaš pod tijelom.Dok sam ih gledala na natjecanju dečki su startali malo ziheraški, a Katarina je bila jako zadovoljna svojim spustom. Darija je svoj dio posla već odradila ranije. Ona naime trenira sa njemačkom repkom, jako je savjesna i vidi se da kuži stvar do zadnje finte. Ostatak ekipe od nje dobiva vrijedne informacije. Ona im komentira voznju i daje savjete na čemu trebaju raditi da bi bili još bolji. Inače je bila rukometašica, da bi nakon višestrukih ozljeda koljena završila u Selcima kod doktorice Brožičević koja joj je preporucila sanjkaše. I tako je počela njena priča koja je vodi na Olimpijadu 2010. u Vancouver. Zamislite, nema nikakvu podršku od države i za sada joj sve financiraju roditelji, posebno tata koji radi na brodu. Jel vam ta shema zvuči poznato? A ekipa u Domu sportova koja čuva kasicu prasicu nije ništa naučila iz iskustva. Ne daju niti kune! Samo primjera radi, jedan spust košta 25 eura. Sanjke ima samo jedne i jako ih čuva i pazi i glanca prije svakog spusta. Dok smo sjedili u svlačioni i među ostalim natjecateljima čekali na start, ispričao je Tonči kako se svaka pojedinost pomno skriva od konkurencije. Etikete se prekrivaju kao npr. na sredstvu za poliranje čelika na kliznim plohama, napitcima, način treniranja je tajna…Pričali smo i sa repkom BiH. Njima je daleko lakše. Imaju trenera koji je bivši reprezentativac, a i sponzorirani su od grada Innsbrucka.

16. - 22. 2. testira se nova staza u Vancouveru napravljena za sljedeću zimsku olimpijadu. Budite s Darijom i ekipom na putu sakupljanja bodova. Obećala nam se javljati na portal sa svojim doživljajima. Imaju užasnu volju. U njihovom treningu prevladavaju suhe pripreme, kotači na asfaltu umjesto leda, jer najbliža staza je na 1000 kilometara od njihovog Splita i Zadvarja. Trebaju sponzore da češće mogu na led, jer kažu da nije dovoljno imati urodenu eksplozivnost koju se treba unaprijediti treningom, nego i hrabrost da se uopće odvažiš spustiti niz kanal i obračunaš sa fizikalnim silama koje te stišću po zavojima.Ekipu sam srela inače na obližnjem skijalištu Patscherkofelu gdje radim. Nije ih bilo teško uočiti jer je taj dan puhalo 180 na sat na vrhu brda, radila su samo sidra kojima vjetar ne smeta i osim mene pomislila sam da nema žive duše. Na pisti pustoš, vihor kovitla friški pršić visoko u zrak, kad odjednom, vidi ekipa pomislim, pa oni su iz Hrvatske čitam na odijelima. Bok ljudi od kuda ste vi?......Trening na bob stazi je kažu odgođen, pa malo skijaju. I tako smo vježbali brzinu do fajrunta…

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.