Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Ambra i Karla:: Novi rekordi u ronjenju na dah
(Rejting 0 od 5)
Ronjenje na dah
Autor: Ivan Sršen   
Srijeda, 09 Studeni 2005 23:50
Unatoč temperaturi i pokidanoj maski, Domagoj Jakovac-Ambra uspio je postaviti novi nacionalni rekord u ronjenju na dah. Karli Fabrio također je sve išlo glatko, te je i ona zabilježila još jedan svoj rekorderski uspjeh! U disciplini Free Immersion (FIM) zaronila je na dubinu od 33 m, s vremenom urona 1:18 minuta. Domagoj Jakovac Ambra otisnuo se također na 33 metra u disciplini Constant Weight Without Fins (CNF), s vremenom urona od 1:35 minuta.
Karla je također i prije ovog vikenda bila rekorderka u ronjenu na dah. U disciplini Jump Blue (ronjenje po bridovima kocke postavljene na dubinu od 15 metara) ona je na Svjetskom prvenstvu koje se održavalo u Rovinju prošle godine osvojila 8. mjesto i rezultatom od 85 preronjenih metara postala državna prvakinja u ženskoj konkurenciji. Ove godine je na Državnom prvenstvu svoj rekord popravila na 93 metra. Sad se okušala u Domagojevoj paradnoj disciplini (FIM) i zaronila na rekordna 33 metra. Mjesto radnje bila je Malinska na otoku Krku.

Oba rekorda su verificirana od strane AIDA-e Hrvatske, krovne organizacije za ronjenje na dah i od 4. studenog glase kao službeni hrvatski rekordi.

{mosgallery} Petak, 28. listopad

Rekordni vikend za Domagoja je loše započeo već u petak.
Kako zbog ispita na stomatološkom fakultetu u Zagrebu nije mogao trenirati gotovo 2 mjeseca, pokušao je raditi dugotrajniji trening u moru temperature samo 16 stupnjeva. To je rezultiralo vrućicom i pauziranjem od ronjenja u subotu, kako bi se što više oporavio za nedjeljni rekordni zaron.

Svi ostali iz organizacije, suci, safety scuba ronioci i safety freediveri (članovi klubova Submania i Geronimo iz Zagreba) stigli su u petak navečer, kada je uslijedio detaljan dogovor za službeni trening slijedeći dan.

Subota, 29. listopad
U subotu je Karla ronila bez Domagoja. Bez problema je zaronila do najavljenih 30 metara FIM tehnikom. Ronilo se na poziciji u malinskom zaljevu.

Kad su se vratili sa službenog treninga, u luci se već moglo vidjeti koliko puno ljudi se okupilo i u kojem broju će ih sutra bodriti sa broda Aquavision sa staklenim dnom.

Nedjelja, 30. listopad

Iako je Domagojeva najavljena dubina za nedjelju bila 45 metara tehnikom CNF, najavu je smanjio za 5 metara jer se još uvijek loše osjećao i imao povišenu temperaturu. Prije samog zarona otkrio je oštećenje na svojoj masci pa je bio prisiljen posuditi tuđu masku koja mu, da stvar bude još gora, nije odgovarala.

Svejedno je zaronio do 40 metara. Međutim, suci mu nisu priznali rezultat jer nakon izrona na površinu nije na vrijeme odradio protokol kojim dokazuje da je potpuno pri sebi. Zaradio je crveni karton. Naravno da je bio razočaran ali i iscrpljen.

{mosgallery} Kako je na treningu u subotu s lakoćom zaronila do najavljenih 30 metara, Karla je odlučila produbiti svoj rekord za dodatna 3 metra. Disk do kojeg je ronio Domagoj za nju je podignut na 33 metra dubine. Karlin izron na površinu je protekao glatko. Njen na vrijeme odrađeni protokol i smiješak nakon izrona nagrađeni su bijelim kartonom - pozitivnom ocjenom od strane sudaca.

Domagoj ne bi bio Domagoj da nije suce zamolio da pokuša još jednom. Sada je disk bio na 33 metra. To je sa lakoćom postigao i također je kao nagradu za dobar zaron dobio bijeli karton.

Ronioci su nakon službenog dijela odronili do broda sa staklenim dnom kako bi pozdravili djecu i ostale gledatelje koji su ih bodrili s druge strane stakla.

Zahvalnost za organiziranje cijelog događaja dužni smo hotelu Malin, trgovini ronilačke opreme Subfanatik, tvrtci Aquavision  i momcima iz AIDA-e Hrvatska.

Domagoj je i hrvatski rekorder u ronjenju na dah pod ledom. U svibnju je zaronio na 56 metara, bez peraja, pod led u norveškom jezeru Tjdjupvatnet. Mi smo o tome, naravno, pisali, što možete vidjeti ovdje.

Ostale nacionalne rekorde u ronjenju na dah možete pogledati ovdje.

Ukoliko želite doznati više o disciplinama u ronjenju na dah, i o tome smo pisali, pa za to kliknite ovdje.

Više o Domagoju saznajte na:
 www.ambra.com.hr

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.