Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Hrvatsko ronjenje na dah u snažnoj ekspanziji!
(Rejting 4.20 od 5)
Ronjenje na dah
Autor: Mićo Diklić   
Ponedjeljak, 16 Studeni 2009 06:59

 

Na hrvatskoj apneaškoj sceni sve je više natjecatelja sa respektabilnim rezultatima.

U Zagrebu je u subotu 14.11.2009. na bazenu Utrina u organizaciji Ronilačkog kluba Submania, Zagrebačkog ronilačkog saveza i Zagrebačkog športskog saveza održan 5. Submania Apnea kup. Radi se o nacionalnom natjecanju u ronjenju na dah s međunarodnim sudjelovanjem. Natjecanje se provelo po pravilima i standardima AIDA-e, krovne svjetske udruge za ronjenje na dah. Natjecatelji i natjecateljice nastupili su u tri bazenske discipline: Statika, Dinamika s perajama i Dinamika bez peraja.

Sudjelovalo je 39 natjecatelja i  natjecateljica iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i Poljske. Za većinu natjecatelja  sezona bazenskih disciplina tek počinje, pa se postignuti rezultati mogu smatrati izvrsnim.

Ovogodišnji Submania kup bit će zapamćen i po pokušaju obaranja svjetskog rekorda u disciplini Dinamika s perajama, za koje se pripremao hrvatski natjecatelj Goran Čolak. Nažalost, unatoč izvrsnoj izvedbi sa preronjenih 233m, nije u tome uspio. Ostaje ipak utjeha u pobjedi u disciplini, te postignutom novom hrvatskom Nacionalnom rekordu.

Posebno treba izdvojiti odličan nastup naše Lidije Lijić koja je postavila novi Nacionalni rekord u istoj disciplini sa rezultatom od 181m, čime je ujedno pobijedila u ženskoj konkurenciji u disciplini Dinamika s perajama.

Prvo mjesto u disciplini Dinamika bez peraja kod žena osvojila je Dajana Zoretić s rezultatom 125m, a u istoj disciplini kod muškaraca pobijedio je Samo Jeranko iz Slovenije s preronjenih 152 metra.

U statici, tj. zadržavanju daha u muškoj konkurenciji pobijedio je Poljak Michael Mrozowski rezultatom od 6 minuta i 31 sekunde. Najbolji Hrvat u disciplini Statika bio je Nikola Štorga sa rezultatom 6 minuta i 12 sekundi i trećim mjestom.

U ženskoj konkureniciji najbolja u statici bila je Mihaela Romić sa 6 minuta i 1 sekunda.

U ekipinom poretku prvi je RK Geronimo (Hrvatska) ispred DPR Tuljnji (Slovenia) i STD Svet ronjenja iz Srbije.

Glavni sponzori natjecanja bili su trgovine ronilačke opreme Dragorlux, Apnea Arbanas, Apnos iz Zagreba. Dodatne nagrade svim osvajačima medalja osigurao je proizvođač opreme za ronjenje Subcraft.

Da se u organizacijskom smislu natjecanje odvija bez poteškoća pobrinulo se 30-ak vrijednih članova RK Submania, kao i pridruženo osoblje i sudačka ekipa. Organizatori osim tijekom natjecanja i novim nacionalnim rekordima, mogu biti zadovoljni i činjenicom da na hrvatskoj apneaškoj sceni ima sve više natjecatelja sa respektabilnim rezultatima.

 

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.