Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Ivo Lovrenović - Hrvat među prvim roniocima paraplegičarima pod ledom
(Rejting 5.00 od 5)
Ronjenje na dah
Autor: Vedrana Simičević; preneseno s www.novilist:hr   
Nedjelja, 04 Ožujak 2012 23:41

Stopostotni invalid Domovinskog rata iz Varaždina – državni prvak u bacanju diska i koplja i još četvoro slovenskih ronioca prvi su paraplegičari na svijetu koji su zaronili pod led i to u znanstvene svrhe.

Zaroniti pod led na pamet pada tek rijetkima na svijetu, no s tom idejom praktički nikakvog problema nije ovih dana imao Varaždinac Ivo Lovrenović (38), stopostotni invalid Domovinskog rata. Ivo je u kolicima još od 1992. godine, no to ga nije spriječilo da se intenzivno svih tih godina bavi raznim sportovima i postane, između ostalog i državni prvak u bacanju diska i koplja u svojoj kategoriji. Uvijek u potrazi za novim izazovima, prije tri je godine saznao da se u Hrvatskoj nekolicina paraplegičara, u sklopu kluba Geronimo iz Zagreba, bavi ronjenjem i to samostalno, pa se ubrzo priključio treninzima na zagrebačkom bazenu Utrine. Ronjenje za invalide u Hrvatsku se proširilo iz Slovenije gdje se tim sportom danas samostalno bavi već dvadesetak paraplegičara, a po savjet i nova znanja u Sloveniju je nekoliko puta otišao i Lovrenović. Kad ga je prije nekoliko dana iz Slovenije nazvao Branko Ravnak, jedan od instruktora Međunarodnog saveza IAHD Adriatic – čiji je član i klub Geronimo, s pitanjem: »Hoćeš li ići s nama roniti«, Lovrenović nije dvojio ni sekunde. 

Poziv na ronjenje se ne odbija, no mislio sam da ćemo ići negdje gdje je malo toplije. No onda mi je Branko objasnio da se radi o ronjenju pod ledom. I onda je bilo - »ups«. No, skupio sam hrabrosti i otišao, kazao nam je Lovrenović koji je tako sudjelovao u poduhvatu jedinstvenom na svijetu. Naime, po saznanjima IAHD-a, radi se o prvom svjetskom zaronu paraplegičara pod led. Cijelu akciju na zaleđenom Rudniškom jezeru u Kočevju organizirao je savez IAHD Adriatic, a uz Lovrenovića zaronilo je još četvero Slovenaca – Damjan Peklar, Klaudija Poropat, Aleš Povše i Peter Majcen. Poduhvat nije bio samo sportske naravi, već prvenstveno znanstvene, obzirom da je provedeno i istraživanju o tome kako ovakvi ekstremni uvjeti utječu na organizam osoba s ozljedama kralježnice. Skupinu ronioca zato je cijelo vrijeme nadzirala liječnička ekipa pod vodstvom prof. dr. Žareta Finderla i Urške Gajšek koja im je mjerila temperaturu, puls, razinu zasićenosti krvi kisikom, te funkcije srca. Voda u kojoj su ronili imala je 4 stupnja Celzija. 

U jezeru su u ledu bila izbušena dva okna – u jedno smo zaronili i nakon petnaestak, dvadesetak metara kroz drugo izronili, te se onda vratili natrag. Prvi je išao instruktor, a onda i mi. Ja sam bio zadnji na redu i cijelo sam se vrijeme prije zarona hrabrio, jer sam mislio da će biti jako hladno. Ipak, stalno sam si govorio – ako su svi izdržali, mogu i ja. No kad sam napokon zaronio, valjda zbog adrenalina ili tko zna zašto, uopće nisam osjećao hladnoću. Jako je neobičan i prekrasan osjećaj roniti pod ledom. Kako se radi o jezeru, ispod vlada neko mutno žutilo, no možete vidjeti mjehuriće kako se dižu prema ledu i taj ushit koji sam osjećao je neopisiv, ispričao nam je, i dalje oduševljen, Lovrenović. Prvi rezultati mjerenja pokazali su da uvjeti koji vladaju u tako hladnoj vodi nisu rizičniji za osobe s ozljedom kralježnice u odnosu na zdrave osobe. Samo ronjenje, inače, kako se to već prije pokazalo, odličan je sport za paraplegičare, koji ispod vode praktički »ne osjećaju« svoj fizički hendikep

 

*preneseno s novilist.hr 

 

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARIAS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.