Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Naše morske sirene u lovu na medalje!
(Rejting 0 od 5)
Ronjenje na dah
Autor: Mirela Kraljić   
Ponedjeljak, 05 Ožujak 2007 21:33
Već i letimičan pogled na imena na startnim listama govorio je o iznimno jakoj međunarodnoj konkurenciji. Još jedno veliko regionalno natjecanje u ronjenju na dah, MAD Cup. Na natjecanju je nastupilo 39 natjecatelja iz čak 13 zemalja. Unatoč opasnoj konkurenciji, naši su se nekoliko puta penjali na pobjedničko postolje! MAD Cup se održavalo 2. i 3. ožujka u Mariboru po AIDA pravilima, a domaćin je tradicionalno bio H2O Team.
Natjecanje je započelo u petak navečer disciplinom DNF. Da je u dobroj formi i da je raspoložena za rekorde Karla Fabrio iz Geronima iz Zagreba je očito jedva dočekala pokazati. Izron u dinamici bez peraja na 93. metru, smiješak za suce i odrađeni površinski protokol bio je znak da joj možemo čestitati na oborenom nacionalnom rekordu i srebrnoj medalji! Samo 11 metara manje od Karle imala je naša nova natjecateljica iz zagrebačkog Submanije, Barbara Visintin, što joj je donijelo brončanu medalju. Zlato u DNF je osvojila izvanredna Norvežanka Elisabeth Kristoffersen, koja je nastupala za danski tim Vikings.


Naše cure:: Karla, Barbara, Lidija i Vedrana.

U muškoj konkurenciji nije bilo sumnje da će Danci Stig Severinsen i Peter Pedersen pokazati zašto su tako dugo u samom svjetskom vrhu ronjenja na dah. Sa astronomskom brojkom od 151 preronjenog metra bez peraja Severinsen je inkasirao zlatnu medalju. Odmah za njim bio je izvrsni Kanađanin William Winram (150 m), a onda i Mitja Štamfer (139 m) iz H2O Teama Maribor.

Subotnje jutro je bilo rezervirano za statiku. Srušen je i nacionalni rekord zadržavanju daha (STA). Čujemo spikera da kaže: Karla Fabrio: 5 minuta i 15 sekundi! Najbolja među djevojkama opet je bila Elisabeth s vremenom od 5:40. Treće mjesto je osvojila naša Lidija Lijić (Submania) s odličnih 4:31.

Od muškaraca najbolje vrijeme ostvario je Christian Maldamé iz Francuske i to 6:55. Prošle godine je najbolji u statici bio Tom Sietas koji je nekako nevoljko izronio tek nakon 8 minuta i 33 sekunde! Srebro je i ove godine dobio domaći Aleš Seliškar (6:37), a bronca je pripala Stigu (6:27).


Geronimo.

Slijedila je dinamika s perajama (DYN). Više nije bilo dvojbe da pada i zadnji nacionalni rekord u bazenskim disciplinama. I naravno, još jednom Karla, 135 metara! Također i treća medalja. Ovog puta brončana. Drugo mjesto zauzela je Dankinja Eva Tommerup Johnsen (138 m), a prva je opet bila nepobjediva Elisabeth iz Norveške sa čak 154 m.

Za nacionalni rekord u muškoj konkurenciji pobrinuo se Nikola Štorga iz Geronima. Ronio je dva metra manje nego Karla ali ipak više od starog muškog nacionalnog rekorda koji je iznosio 130 metara. A kad Štorga roni, tribine su na nogama, a nakon što izroni skandiranje DIŠI-DIŠI! prolama se iz svih grla! Bravo Nikola!

Gledatelji su u subotu poslijepodne mogli uživati i u nesvakidašnjem rezultatu u dinamici s perajama od čak 205 metara! Za njega kapu skidamo već spomenutom Dancu Peteru Pedersenu. S odličnim zaronima ali rezultatski ipak slabiji od njega bili su srebrni Stig (186 m) i brončani Timo Paavo Jattu (181 m). Sve redom nuklearni Danci.


Karla Fabrio.

Ukupni poredak je bio objavljen brzo nakon nastupa posljednjeg natjecatelja u dinamici. Pobjednici natjecanja su Stig Severinsen iz Danske i Norvežanka Elisabeth Kristoffersen. Zasluženo dobivaju čestitke i nagrade organizatora kao i naše Karla Fabrio i Lidija Lijić koje su u ukupnom poretku na visokom 2. i 3. mjestu! Kod muškaraca su ta mjesta zauzeli Kanađanin William Winram i Francuz Christian Maldamé.

U klupskom poretku slavio je danski tim Vikings. Pehar za odlično drugo mjesto zauzeo je Geronimo iz Zagreba, dok je treća bila mješovita ekipa švicarskog kluba Dauphins s Kanađaninom Winramom i Francuzem Maldaméom.

Ekipe su se pozdravile s Doviđenja!, jer će se ove godine u srpnju većina ovih natjecatelja ponovno okupiti u Mariboru. Tada će se kao reprezentativci svojih država natjecati na prestižnom svjetskom prvenstvu u ronjenju na dah, kome je ove godine domaćin upravo mariborski H2O Team.

Svi rezultati dostupni su na službenoj stranici natjecanja.

Ovdje su filmići s natjecanja, snimke urona Lidije Lijić i Nikole Štorge.

(Netko je filmiće snimio mobitelom, autor mi je nepoznat, ali dosta dobro se sve vidi, pa se nadam da u svrhu promocije ovog sporta autor se neće naljutiti što sam filmiće prenjela na Adventure Sport Portal. Ako ovo pročita molim ga da se javi, da ga potpišem. Hvala, hvala!)


Statika.


Ukupni poredak, dečki:: William, Stig i Christian.


Ukupni poredak, cure:: Karla, Elizabeth i Lidija.


Peter Pedersen.


Vjerni navijači.


Karla Fabrio i Nikola Štorga.

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.