Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Dahab:: Nezaboravni ronilački doživljaj
(Rejting 0 od 5)
Ronjenje
Autor: Zoran Košmerl   
Subota, 05 Kolovoz 2006 01:00
Dahab je zahvaljujući smještaju na obali prepunoj koraljnih grebena i 300 vjetrovitih dana godišnje jedno od najpoznatijih središta ronilačkog i jedriličarskog sporta na Sinaju. Ako imate želju roniti u Crvenom moru (a tko ju nema?!), evo nekoliko savjeta kako najpovoljnije doći do ovoga atraktivnog odredišta, gdje se smjestiti, gdje jesti, kako s opremom, koje su najatraktivnije ronilačke lokacije...
Dahab (arapski zlato) je naselje koje se sastoji od ribarskog sela El Masbat u sredini, beduinskog sela Assalah na sjeveru i turističko-hotelskog kompleksa na jugu na obali lagune. Smješten je na obali Akabskog zaljeva i udaljen cca 100km sjeverno od Sharm El Sheikha, poznatog turističkog središta sa oko 200 hotela u uskom ozelenjenom obalnom pojasu na obali Crvenog mora.

Dahab je zahvaljujući smještaju na obali prepunoj koraljnih grebena i 300 vjetrovitih dana godišnje jedno od najpoznatijih središta ronilačkog i jedriličarskog sporta na Sinaju.No krenimo redom:

Transport
Ima nekoliko načina kako stići do Sinaja ovisno o mogućnosti planiranja putovanja i željenom komforu.
1. Regularna povratna avionska karta iz Frankfurta ili Munchena do Sharm El Sheikha stoji oko 600 eura. Ako se tome doda avionska karta iz Zagreba, ukupno to može iznositi oko 800 eura.
2. Ako se malo potrudimo i prošećemo internetom, avionska karta može koštati oko 350 eura iz Munchena, Beča, Salzburga pa i Graza. Leti se s LTU ili AirBerlin ili Hapagair. To su čarter letovi koji u programu najma aviona turističkim agencijama imaju uvijek slobodnih mjesta za putnike u vlastitoj režiji.
3. U last minute ponudi se ista ta karta može dobiti za 120-200 eura. (www.odklop.si)
4. Povremeno je moguće čarter let rezervirati i kod agencija koje imaju u ponudi Sharm El Sheikh kao destinaciju (Globtour, Atlas…) ako im ostane neprodan aranžman. Kod toga je karta ipak nešto skuplja, a zna se desiti da se ne isplati uzeti samo avio kartu jer je razlika u cijeni do kompletnog aranžmana s hotelskim smještajem u Sharm El Sheikhu premala.

Dakle, najbliže polazište je Ljubljana ili Graz, a najfrekventnije Munchen. Let traje oko 4 sata, a vremenska zona je +1h.

Do Munchena je uz malo sreće moguće s Krka stići Hapagair-om za cca 50 eura (www.hlx.com). Ovo malo sreće se odnosi na podudarnost leta bez noćenja u Munchenu i slobodno mjesto u avionu. Relaciju do Munchena je moguće prevaliti i vlakom. Koliko to traje i košta nisam provjeravao. Automobilom do Munchena treba od Zagreba uz neizostavne zastoje oko 7 sati uz trošak cestarina od oko 80 eura za oba smjera. Osim toga, za trajanje putovanja parkiranje na aerodromu će vas u najjeftinijoj parkirnoj zoni stajati 40 eura tjedno.Ne znam kako je kod ronjenja, ali moguće je da svaki želi uzeti sa sobom svoju opremu. Dodatno to može do težine oko 30kg koštati na avionu oko 40eura.

Nakon što ste stigli s vlažnih europskih 28C na suhih sinajskih 38C, slijedi trošak turističke vize na aerodromu u Sharm El Sheikhu, koja po osobi stoji 15USD.

Na izlazu iz aerodroma vas čeka neizostavno pogađanje s mnogobrojnim taksistima oko transfera do Dahaba. Ukoliko niste unaprijed s ronilačkim centrom ili hotelom dogovorili da vas čeka taksi, trebat će se pogađati s taksistima. To su obično kombi vozila ili pick-up vozila. Najbolje je skompati se s nekim koji ide u istom smjeru i grupno dogovoriti cijenu prije ulaska u taksi. Tarifa za 100km do Dahaba je oko 200LE (egipatskih funti) za vožnju, što iznosi cca 200kn. To treba podijeliti s brojem osoba u taksiju. Kombi vozila obično imaju prtljažnik na krovu koji prima dosta tereta bez nadoplate.

Dakako, ovisno o hotelu, moguće je dogovoriti s hotelom transfer, posebno u slučaju da se dolazi grupno.

Smještaj
Opet ovisno o željenom komforu cijena je vrlo različita.

Hotel na plaži u laguni 3km od Dahaba, blizu kojeg je i diving centar, nudi polupansion u dvokrevetnoj sobi za 30-50eura po osobi. Kod toga je obrok samoposlužni doručak i samoposlužna večera. Sobe su čiste i dovoljno velike, svakodnevno pospremane, klimatizirane, s SAT-TV i telefonom, te balkonom ili terasom s pogledom na more. Do diving centra je cca 50m hoda, a do kilometarske pješčane plaže dodatnih 10m. Laguna ima desetak hotela različitih kategorija s mnoštvom sadržaja, ozelenjenih okoliša, bazena sa slatkom vodom, beach barova…


 
- Za one koji ne teže za pretjeranim komforom i dolaze samo zbog ronjenja moguć je smještaj u mjestu uz obalu. Tu nema tako uređenih plaža (do prije opisane plaže stiže se taksijem za 5 minuta i 5kn). Hoteli su također različito rangirani, međutim nijedan od ovdje opisanih nije "rupa". Sobe su čiste, jedno- do četverokrevetne sa ili bez klime, sa sanitarnim čvorom, redovito održavane. Cijene variraju od 8-15 eura po osobi za noćenje. Hoteli ili hosteli imaju različito organiziranu prehranu. Ali, na par koraka je niz restorana u kojima se vrlo brzo možete sprijateljiti s prijaznim vlasnicima i konobarima i dobiti posebne pogodnosti. Neki od hotela su hoteli samo za ronioce. U ponudi imaju kompletnu opremu za ronjenje, punjenje boca s različitim kombinacijama plinova.
- Moguće je, iako ne i preporučljivo, spavanje na plaži. U mjestu je čak organiziran i open-air-hostel. Smještaj se sastoji od ležaja (neke vrste madraca) pod otvorenim nebom. Sanitarije nisam vidio, a ni ovaj "madrac-do-madraca-u-dva-reda" smještaj me se baš nije dojmio.

Prehrana
Već je spomenuta mogućnost prehrane u sklopu smještaja. Ovisno o kategoriji hotela ponuđeno je u više ili manje uređenom, ali urednom ambijentu više vrsta kvalitetno pripremljene hrane. Za doručak je ponuda od muslija i europskih jogurta, do narezaka i kvalitetnih sireva, od voćnih salata do različitog povrća, od palačinki i pečenih jaja do hrenovki, od neslanih pogača i suhih kolača do slanog, integralnog i slatkog peciva. Za večeru je slično uz najmanje dvije vrste juhe i tri do četri vrste kuhanog jela s mesom i ribom, te tradicionalnih slastica i kolača. Dakle, unutar ponuđenog je moguće odabrati i vegetarijanski obrok. Za ručak je moguće u beach baru prezalogajiti kakav snack ili voćnu salatu.Ukoliko je smještaj na bazi noćenja, sam se treba pobrinuti za prehranu. Ima nekoliko dućana tipa marketa i jedan supermarket. Treba izbjegavati povrće i voće koje se ne da oguliti i dobro oprati prije upotrebe. Vodu treba svakako kupovati i korisititi je čak i za pranje zuba. U restoranima je moguće odabrati različite vrste kuhinja. Obzirom da je to ribarsko mjesto, obilje kvalitetne ribe se osjeti i u restoranima. Uglavnom, solidan obrok se može dobiti za 30-50kn.

Ronjenje
Već pri dolasku u avionu vas prate slike sa šarenim podvodnim pejzažima. Postoji na svakom koraku literatura na nekoliko svjetskih jezika koja opisuje floru i faunu Crvenog mora u obliku atlasa. Isto tako su dostupni ilustrirani vodiči s detaljnim opisima mjesta urona, duljini, dubini i ruti ronjenja i mjestima izrona s detaljima na koje treba obratiti pažnju kod ronjenja. U prodaji su karte ronjenja. Sva ta literatura je po pristupačnih 70-200LE (čitaj: kn), i daje kvalitetnu pripremu i uspomenu na nezaboravne trenutke provedene pod morem.
 
Ronilačkih centara je pregršt. Svi imaju organizirane stručne timove ljudi koji na više jezika vode grupe po odabranim odredištima. Pojedini daju posebne pogodnosti, kao npr. besplatno nitrox punjenje. Aranžmani su različiti:
- Moguće je priključiti se grupi ovisno o stupnju znanja koje se prethodno utvrdi kod svakog ponaosob.
- Moguće je prijaviti se kao grupa koja ima svog instruktora i tražiti samo vodiča koji organizira turu do pojedinog mjesta urona.
- Mogući su individualni tečajevi ronjenja i obilazak određenih koraljnih grebena u pratnji instruktora iz centra.Što se opreme tiče:
- Moguće je iznajmiti dio (od peraja, odijela, do podvodne kamere ili fotoaparata sa ili bez rasvjete) ili kompletnu opremu za ronjenje.
- Moguće je koristiti i deponirati svoju opremu i dopunjavati boce.
 
Izleti na mjesta urona se organiziraju po kopnu džipom u krugu do 20km. Morskim putem se ne prakticiraju obzirom da su sva mjesta urona uz obalu, koraljni grebeni su mjestimično vrlo blizu površine mora pa je čamcem pristup s valovite morske strane otežan. Izleti su različitog karaktera i ranga. bez ili s organiziranom prehranom, višesatni ili cjelodnevni, noćni, jednom ili više puta dnevno…

Osim ronjenja oko koraljnih grebena postoji i nekoliko mjesta potonuća brodova koje je također moguće obići. Evo kratkog opisa najinteresantnijih mjesta:
- Blue Hole – prirodna koraljna podmorska depresija uz samu obalu poput rupe promjera 60m u koraljnoj polici do dubine 120m s podmorskim spojnim hodnikom prema otvorenom moru. Koliko lijepa, ova je depresija i vrlo opasna i zarobila je dosad oko sto ronioca zbog nedovoljnog iskustva i precijenjene sposobnosti i pripremljenosti (www.blueholeproject.com).
- The Canyon – 5km udaljen od mjesta Assalah, na rubu velike koraljne lagune prepune šarenih koraljnih riba. Kroz pukotinu velike stijene na rubu lagune se roni do ulaza u veliki podmorski koraljni kanjon čiji zidovi se spuštaju do dubine od 60m.
- The Lighthouse – gotovo u samom naselju nedaleko od obale spušta se po završetku koraljne police koraljni zid prepun raznovrsne raznobojne morske flore i faune.
- Southern Oasis – južno od Dahaba cca 10min vožnje nalazi se oaza s palmama na obali. Nedaleko od obale počinje koraljni greben koji završava policom s vertikalnim zidom do dubine 45m.

To su samo neka od najzanimljivijih mjesta. Cijene su različite i dobro ih je uvijek prethodno dogovoriti. Svaka vrsta podvodnog ribolova je najstrože zakonom zabranjena i kažnjiva, isto kao i "skupljanje" podmorskih suvenira.

Svi izleti su mogući i za ronjenje na dah s maskom. Tada je normalno manja dubina urona i manja potreba za opremom, ali doživljaj susreta s raznobojnom florom i faunom dovoljno nezaboravan. Evo nekih internet adresa ronilačkih centara na području Dahaba gdje su objavljene i cijene usluge:
www.subaqua-divecenter.com
www.extra-divers.li
www.dahabdivers.comShopping
Što bi bilo bez šopinga?
Evo par savjeta i crtica. Jeftino je zlato i srebro, kao i biseri i koralji. Svakako treba znati razlikovati pravo od umjetnoga, kvalitetno od nekvalitetnog. Vrlo su kvalitetne i jeftine majice s različitim diving, surfing i inim motivima. Isto vrijedi i za ostalu ljetnu odjeću i obuću. Ima i tradicionalnih suvenira koji su također vrlo jeftini. Pravilo za sve je da se treba pogađati. Kod toga se može skinuti cijena skoro na pola, posebno u slučaju veće i grupne kupovine. Uz toliko ronilačkih centara ima i nekoliko specijaliziranih ronilačkih dućana sa servisnim dijelovima i praktičnim sitnicama poznatih proizvođača. To je, međutim, po europskoj cijeni s egipatskim porezom bez mogućnosti povrata poreza.

Ostali savjeti
- Klonite se sunca bez korištenja zaštitnog faktora +30 na više, čak i pred zalazak sunca. Zbog velike vrućine bolje je planirati putovanje u proljeće ili jesen, gužve su također manje.
- Ne nosite pretjeranu količinu odjeće, poželjno je čak imati nešto tanko s dugim rukavima za svaki slučaj protiv sunca.
- Koristite taksi. Prije ulaska u taksi svakako definirajte cijenu relacije da poslije ne bi bilo problema i imajte pripremljen po mogućnosti točan iznos za plaćanje.
- Ne obećavajte trgovcima da ćete doći sutra, jer ako sutra prolazite pored dućana, a ništa ne kupite, popit će vam živce na slamku.
- Platite si putno osiguranje za slučaj slučaja. Bolnica je u Sharm El Sheikhu, 100 km daleko. Postoji nekoliko ljekarni koje su dosta dobro opremljene, ali ako trebate neke egzotične lijekove uzmite ih sa sobom u dovoljnoj količini.
- Cijepljenje protiv bolesti kao tifus, kolera, hepatitis, nije potrebno, ali pripazite na obavezno pranje voća i povrća ako nije u hotelskoj ponudi. Ne koristite "prirodno" pripremljene napitke sa štandova na ulici i u manjim restoranima. Nastojte koristiti termički obrađenu hranu.
- Mobitel vam je nepotreban i skup. SMS iz Egipta stoji oko 4kn, poziv 20kn/min, a odgovor na poziv 10kn/min. svakako si isključite automatsku sekretaricu na mobitelu prije puta. Ako ipak mislite koristiti mobitel, interesirajte se kod davatelja usluge u Hrvatskoj koja vam je mreža najpovoljnija. Telefon preko recepcije hotela nije ništa povoljnija varijanta.
- Moj savjet je da se radije logirate na www.skype.com i dogovorite termin za internet telefoniju s ukućanima ili poznanicima bez kojih ne možete tih tjedan-dva dana. Sat interneta stoji 4kn u mjestu i oko 15kn u hotelu. Ako sugovornik ima online računalo, to je dakle trošak za sat telefonskog razgovora. Ako sugovornik ima web kameru+dsl priključak, moguća je u toj cijeni i videotelefonija. Ako nema ni jedno od ovog, pretplatite se prije puta na Skypeout na istoj adresi za 10eura i opet zovete s računala u Egiptu bilo koga na telefon ili mobitel bilo gdje za bagatelu. 
- Eure ili dolare mijenjajte u egipatske funte u banci. Tečaj u hotelu je često 3-5% nepovoljniji. Slično je i na bankomatu, ovisno o tipu kreditne kartice.Zaključak
Ako vas je zainteresirao ovaj interesantnan izlet u bespuća koraljnih grebena i raznobojnih koraljnih riba, sigurno ste pokušali zbrajati koliko biste mogli potrošiti za 7 dana tog užitka. U najnepovoljnijoj komfornoj varijanti je to oko 1300eura po osobi. U najpovoljnijoj s mnogo vlastitog angažmana moguće je proći s 500eura.

Postoji veza po kojoj iz Ljubljane, s vizom transferom i polupansionom u hotelu na plaži možete proći s cca 450eura. Tome treba dodati trošak ronjenja.
Ako vas još nešto interesira slobodno se obratite na:
091/ 593 08 00
skype id: zkosmerl
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.