Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Međunarodni festival podvodnog filma „Bijeli lav“
(Rejting 5.00 od 5)
Ronjenje
Autor: Adventure Sport Team   
Petak, 09 Rujan 2011 22:50

Zaljubljenici u podvodni svijet, film i fotografiju i ove godine imaju priliku u navedenome uživati na jednom mjestu - u Rovinju i na Crvenom otoku se od 14. do 18. rujna održavadrugo izdanje Međunarodnog festivala podvodnog filma „Bijeli lav“.

„Bijeli lav“ je 2010. imao najavno izdanje s revijalnim programom sastavljenim od desetak podvodnih filmova raznih već etabliranih europskih autora podvodnog filma, među kojima valja izdvojiti i najstariji hrvatski podvodni dokumentarac „Koraljari i spužvari“ autora Rudolfa Sremeca čija je projekcija na Crvenom otoku bila prva službena nacionalna projekcija od nezavisnosti Hrvatske.

 

Ovogodišnji je „Bijeli lav“natjecateljski festival, pa će se za istoimenu nagradu  natjecati  20-ak podvodnih filmova. Njihovi ih autori šalju s uistinu raznih adresa, od Bermudskog otočja do Južne Afrike, od Nizozemske do Srbije. I njihovi se pristupi prikazu podvodnog svijeta prilično razlikuju, pa se na festivalu natječu dokumentarni, umjetnički i angažirani filmovi, pa čak i jedan glazbeni spot.

 

Festival je lani pokrenuo Ronilački centar Puffer s Crvenog otoka. Organizacijskom su se timu pridružili ronioci i podvodni filmaši iz Slovenije i Srbije, pa se festival i u organizacijskom smislu može podičiti predznakom „međunarodni“. Kao zajednički se cilj postavilo nastojanje da se festivalom na produkciju podvodnog filma potaknu i hrvatski autori koji se u ovoj formi još uvijek ne izražavaju često,  te da se na našim prostorima općenito popularizira podvodni film. Istovremeno se želi ukazati na bogatstvo hrvatskog podmorja i na potrebu njegovog očuvanja, što se u vidu predavanja i okruglih stolova nastoji ostvariti kroz edukativnu komponentu festivala.

 

Ime „Bijeli lav“ odabrano je radi simbolike, ali i stoga što Crveni otok – „mikrolokaciju“ festivala – od zlih sila čuva upravo bijeli lav, venecijanski kip izrađen od bijelog kamena.Kao i lani, festival i ove godine objedinjuje i izložbu podvodne fotografije na kojoj će se predstaviti poznati podvodni fotografi Marjan Radović, Danijel Frka i Marino Brzac. Za posjetitelje je organizirana i radionica podvodnog fotografiranja u bazenu hotela Istra na Crvenom otoku te foto safari u rovinjskom akvatoriju.

 

Festival počinje 14. rujna, Otvorenim danima festivala u Kazalištu Antonio Gandusio u Rovinju gdje se održava interaktivna, edukativna radionica za osnovce.

Sam će festival u  petak 16. rujna otvoriti  projekcije natjecateljskih filmova redatelja s područja bivše Jugoslavije  (Hrvatska, Slovenija, Srbija), u Kazalištu Antonio Gandusio u večernjim satima, nakon kojih će biti prikazan atraktivni Disneyev film „Oceans“ iz 2009. godine, te se filmovi nastaviti prikazivati na otvorenome, na platou ispred Multimedijalnog centra u Rovinju.

 

Centralno događanje „Bijelog lava“ održava se u subotu 17. rujna. Uvod su u glavne filmske projekcije radionice podvodnog fotografiranja u bazenu hotela Istra na Crvenom otoku. U popodnevnim će satima ispred rovinjskog MMC- a početi projekcije ostalih natjecateljskih filmova, a u večernjim će satima u izložbenom prostoru MMC-a biti svečano otvorenje izložbe podvodnih fotografija autorskog trojca Radović  – Brzac – Frka. U kasnijim će se večernji satima na terasi restorana Dvorac na Crvenom  otoku svečano proglasiti pobjednički filmovi festivala te se uručiti nagrade „Bijeli lav“. Posljednjeg dana festivala,  u nedjelju 18. rujna, u jutarnjim satima počinje  foto safari  za ronioce koji s opremom za podvodno fotografiranje, uz vodstvo Marjana Radovića, kreću u „lov“ na najbolje podvodne kadrove u rovinjskom akvatoriju. Tijekom dana će biti proglašene i  tri najuspješnije amaterske podvodne fotografije sa safarija te upriličeno zatvaranje festivala.

Vrijednost projekta prepoznali su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, zatim Maistra d.d. kao glavni sponzor festivala, te Grad Rovinj odnosno Turistička zajednica Grada Rovinja, koji su mu pokrovitelji. 

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARIAS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.