Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Nova knjiga:: Ronjenje u Hrvatskoj
(Rejting 3.50 od 5)
Ronjenje
Autor: Hrvoje Vrdoljak   
Petak, 23 Listopad 2009 04:39

 

Studeni je definitivno mjesec projekta „Hrvatsko podmorje“. Kako nas je Miro Andrić, otac i spiritus movens tog projekt, već navikao prethodnih godina sa svojim serijalima „Hrvatskog podmorja“ i „Ušća rijeka“ tako i ovog studenog, točnije 09.11. počinje emitiranje 5. sezone „Hrvatskog podmorja“ – serijala u kojem smo upoznali ljepote hrvatskog podmorja otoka i obale.

 

Ovaj put pristup je malo drugačiji i kako nam autor kaže donosi 6 priča koje nisu vezane za jednu lokaciju već za jednu temu  koja na zanimljiv način povezuje kopno i more,  pronalaze se zanimljive paralele, poveznice, a i suprotnosti. Već sami naslovi epizoda, Jadransko cvijeće, U moru do koljena, Mala mora, Morski gradovi, Rat u Jadranu, Tajne odaje otkrivaju tematiku, ali i bude znatiželju.

No to nije sve od projekta „Hrvatsko  podmorje“  jer studeni donosi i još neke vrlo važne projekte za koje ne znamo kojeg bi prvog istakli.

Jedan od njih je prvi hrvatski Blu ray disk. Dakle u HD tehnici u kojoj je snimana 4. Sezona Hrvatskog podmorja izlazi Blu ray disk sa epizodama Savudrija, Šolta, Krk, Krapanj, Brač, Konavle. Prigoda je to vidjeti ljepotu podmorja do najsitnijeg detalja u punoj HD rezoluciji. Zajedno sa Blu ray izdanjem „Hrvatskog podmorja 4“ izlazi i klasično DVD izdanje.

I za kraj za ljubitelje knjige i ronjenja izlazi odlična knjiga i vodič bogat lokacijama i dodatnim informacijama. „Ronjenje u Hrvatskoj“ Mire Andrića svakako preporučama jer dolazi od autora koji je doslovno preronio svaki metar podmorja. Vjerujemo da mu izbor 116 lokacija nije bio lagan, a osim njih knjiga nudi mnoštvo korisnih informacija. Uz zemljovide samih lokacija, opise zarona, fotografije i mnoštvo detalja koji opisuju podmorje knjiga ima i opće dijelove koji uvode čitatelja u ne samo ronjenje već čitav jedan svijet podmorja. Na jednom mjestu imate važne telefonske brojeve, ronilačke centre, zakonske propise, opis živog svijeta, ronjenja, pa čak i podvodnog fotografiranja i snimanja. Sve to prati preko 800 fotografija fotografija samog autora. U svakoj knizi je dodtani bonus – knjiga na DVDu i video snimci opisanih ronilackih lokacija. Paraleno s knjigom, pojaviti će se i nova web stranica www.ronjenjehrvatska.com . Dakle, iako studeni, 11. mjesec je mjesec ronjenja.

Ovo je izvrsna knjiga za sve kategorije ronilaca, ostavlja snažan dojam i želju za proširenjem vlastitih vidika kod onih koji još nisu upoznali svijet podmorja. Miro Andrić, svjetski priznat fotograf i snimatelj,  jasno i slikovito kroz 116 ronilačkih lokacija na 250 stranica, s više od 800 fotografija, skica, savjeta i upozorenja, šalje poziv za posjet hrvatskome podmorju. Dodatak knjizi interaktivni je DVD koji sadrži i videoprikaz ronilačkih lokacija.

__

Imao sam 10 godina kad sam od prvoga zarađenoga novca kupio poluplastični fotoaparat „Smena 8“. Bio je to moj veliki iskorak u traženju i prepoznavanju vlastitoga. Naravno, nisam ni slutio da će me fotografija dovesti do tih visina, pogotovo dodavanjem ronjenja dovesti i do tih dubina.

Snimanjem Hrvatskoga podmorja shvatio sam da je uz znanje, iskustvo i sposobnost izuzetno važna ustrajnost u ostvarenju sna koji se budan sanja. Uz pomoć prijatelja, članova ekipe Hrvatskoga podmorja, prvenstveno Hrvoja Vrdoljaka, Nevenke Nekić, Blaža Andrića, Hrvoja Bobetića, Mije Knezovića, Dražena Ćurkovića, Tibora Brindla, Nikole Bišćana, obitelji, supruge Nele, kćeri Zorane i Karle, projekt Hrvatsko podmorje postao je prepoznatljivo ime u Hrvatskoj i inozemstvu. Drago mi je da nakon izdanja monografije Hrvatsko podmorje, kao i poslije istoimene znanstveno-popularne dokumentarne serije kojom smo prikazali 37 filmova za Hrvatsku radioteleviziju i predstavili hrvatske nacionalne vrijednosti u Hrvatskoj i inozemstvu, predstavljamo novi uradak – Ronjenje u Hrvatskoj.

Smatralo se donedavna da je ronjenje aktivnost za posebne, no danas je taj mit razbijen i ronjenjem se mogu baviti gotovo svi. Izuzetak su oni koji imaju određenih zdravstvenih poteškoća. Uz primjerenu obuku, kvalitetnu opremu, ronjenje postaje najatraktivnija turistička aktivnost s najbržim razvojem u svijetu. Dodatkom iskustva, ronjenjem u različitim uvjetima: plićinama, strujama, dubinama, lošoj vidljivosti, noći, špiljama i brodskim olupinama, ronioci postaju, uz nužan oprez, svjesniji svojih vrlina, ali i mana. U tim se uvjetima izgrađuje snažno samopouzdanje.

Ronjenje se ostvaruje uz pomoć ekipe, partnera, svijesti o požrtvovnosti, spremnosti na pomoć, a to su poželjne prepoznatljive osobine u svakoj zajednici.

Motivi za ronjenjem kreću se od istraživanja, lova, fotografiranja pa do zadovoljenja znatiželje. Bez obzira na motiv(e), moj početni pozitivni šok posjeta podmorju, vjerujem kao i za većinu ljudi, može se izreći kroz doživljaj tišine, posvećenosti sebi, trenutcima bez stresa. Vidim boje koje nisam doživio na kopnu, lagan sam, lebdim, ribice i ostali stanovnici podmorja odmaraju me od „onoga gore“.

Hrvatska obala Jadrana bogata je i razvedena: otoci, uvale, špilje, zidovi i brakovi u bistrome moru, u dubinama primjerenim za ronioce, bogatima biljnim i životinjskim svijetom, arheološkim i kulturnim vrijednostima podmorja, vrlo su zanimljiva ronilačka odredišta. Predstavljanje tih nacionalnih vrijednosti roniocima bio je snažan motiv i temelj našoj knjizi

Ronjenje u Hrvatskoj koja čitatelju pruža informacije o Hrvatskoj, hrvatskome podmorju, ronjenju, mogućnostima, potrebama, preporukama i savjetima za donošenjem odluke gdje, kako, s kim i kada roniti. Ovom se knjigom opisuje 116 odličnih ronilačkih lokacija, unutar kojih smo posebno označili „Zlatnikom Zeus Faber“ 10 najboljih lokacija na Jadranu. Uz izbor dobroga instruktora iz jednoga od brojnih ronilačkih centara ili klubova u Hrvatskoj, vaša avantura otkrivanja hrvatskoga podmorja može početi.

Miro Andrić

 

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.