Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Svemirsko ronjenje u Zvjezdanom gradu
(Rejting 0 od 5)
Ronjenje
Autor: Adventure Sport Team   
Utorak, 07 Svibanj 2013 21:24

Članovi Međunarodne asocijacije za ronjenje osoba s invaliditetom IAHD Adriatic su na poziv nekoliko ruskih ronilačkih organizacija i organizacija osoba s invaliditetom od 26. do 30. travnja 2013. posjetili Moskvu i Zvjezdani grad.

Tim od šesnaest ronilaca, od kojih su pet osobe s invaliditetom, sudjelovao je na okruglom stolu s temom „Uloga ronjenja osoba s invaliditetom pri integraciji u društvo“ koji je održan u sklopu najvećeg ruskog sajma rehabilitacije i ortopedskih pomagala „Integration.Life.Society“. Svoju posjetu nastavili su u Zvjezdanom gradu gdje su ronioci s invaliditetom i njihovi pratioci iz Slovenije, Hrvatske i Rusije, kao prvi ronioci na svijetu, zaronili u bazen u hidrolaboratoriju istraživačkog instituta „YU. A. Gagarin Research & Test Cosmonaut Training Center“, koji je namijenjen simulaciji kretanja kozmonauta u bestežinskom prostoru.

 

Branko Ravnak, predsjednik IAHD Adriatic (www.iahd-adriatic.org), ja na okruglom stolu na sajmu rehabilitacije i ortopedskih pomagala „Integration.Life.Society“ predstavio desetogodišnji rad na području ronjenja osoba s invaliditetom u jadranskoj regiji i dvogodišnju suradnju s krovnom ruskom ronilačkom federacijom CRASA, ronilačkim klubom „Aqua Globus“ iz Anape i zakladom „Dostupna srijeda“. Naglasio je način slovenskog modela školovanja ronilaca s invaliditetom i mogućnosti njegove primjene u ruskom okruženju, što je polučilo odlične rezultate pri edukaciji rekreativnih ronilaca s invaliditetom u Rusiji. Ruska ronilačka federacija CRASA, Ruski sportski savez invalida, koji djeluje u okviru Ruskog saveza invalida, zaklada „Dostupna srijeda“ i IAHD Adriatic postigli su dogovor o međusobnoj suradnji u razdoblju od naredne tri godine. Okruglom stolu prisustvovala je i veleposlanica Republike Slovenije u Moskvi, Ada Filip-Slivnik.

Delegacija je u okviru projekta „Hydrospace bez barijera“ svoju posjetu nastavila u Zvjezdanom gradu (Zvyozdny Gorodok), gdje su u tamošnjem hidrolaboratoriju (www.gctc.su/main.php?id=130), koji je namijenjen za EVA simulaciju bestežinskog stanja, odnosno simulaciji kretanja kozmonauta u bestežinskom prostoru, prvi put u svijetu zaronili ronioci s invaliditetom i njihovi pratioci iz Slovenije, Hrvatske i Rusije. Projekt je jedinstven i po tome što su dozvolu i potporu dale ruske vlasti na način kako to nisu dozvolili nikome do sada. U neograničenom ronjenju u bazenu, napunjenom destiliranom vodom, ronioci su imali priliku neposredno se diviti jednom modulu međunarodne svemirske postaje MIR te najnovijem modulu Međunarodne svemirske postaje ISS koji će svoj put u svemir započeti tek krajem ove godine.

Nakon ronjenja posjeta je nastavljena u učionici sa stvarnim svemirskim modulima i simulatorima koji se koriste za obuku kozmonauta.

Nakon posjete centru za obuku, delegaciju je primio gradonačelnik Zvjezdanoga grada Nikolai Nikolajevič Ryubkin, koji je svim roniocima uručio diplome. Uz njega u ceremoniji su sudjelovali zapovjednik kozmonauta i heroj Ruske Federacije Sergej Aleksandrovič Volkov i predstavici Odjela za upravu i socijalni razvoj Zvjezdanog grada. 

 

Upravo je susret sa Sergejom Aleksandrovičem Volkovom, koji nastavlja rad izuzetne obitelji Volkov, u kojoj su svi članovi zapisani u svemirskom programu i koji su napravili prve korake u svemir, bio neprocjenjiv. Polaganje cvijeća na spomenik Jurija Gagarina, obilazak muzeja kozmonauta, radne sobe Jurija Gagarina i prijem gradonačelnika i predstavnika Zvjezdanog grada te ronilačkih i invalidskih organizacija, pokazao je svu važnost ovog posjeta. IAHD Adriatic se potom zahvalio pokretaču ovog jedinstvenog događaja u Zvjezdanom gradu: Tatiani Ananyini, voditeljici ronilačkog kluba „Aqua Globus“ i predstavnici za medije zaklade „Dostupna srijeda“, gradonačelniku Zvjezdanog grada Nikolaiu Nikolajeviču Ryubkinu i Odjelu za upravu i socijalni razvoj Zvjezdanog grada.

Iako su članovi IAHD Adriatic prilikom odlaska u Rusiju očekivali samo ronjenje u „svetoj vodi“, koja predstavlja granicu između Zemlje i svemira, cijela se priča promaknula na razinu visokog državnog posjeta. Predstavljena je slovenska država i slovensko znanje, koje je uz sudjelovanje kolega iz Hrvatske razvijano deset godina, i koje su ruske kolege objeručke prihvatili, te su u zamjenu ponudili mogućnost ronjenja koju rijetki izabranici čekaju cijeli život.

Članove delegacije je potom primila slovenska veleposlanica u Moskvi, Ada Filip-Slivnik te hrvatski veleposlanik Igor Pokaz.

Preostalo vrijeme provedeno je u posjeti glavnih znamenitosti Moskve, uz nesebičnu pomoć i organizaciju ruskih kolega, te posjeti Bolšoj teatru koji je sve impresionirao izvedbom baleta Spartacus.

IAHD Adriatic se zahvaljuje svima koji su pomogli da je ova posjeta bila ovako uspješna!

Članovi tima iz Hrvatske posebno se zahvaljuju Gradu Zagrebu i gradonačelniku Milanu Bandiću na sponzorstvu, te tvrtkama Bauerfeind d.o.o. i Hypo Alpe Adria Bank d.d. 

 

Fotografije:
Nevenka Richter Peče, Dimitry Sakharov, Zoya  Pechorkina

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.