Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Uživajte u Hrvatskom podmorju
(Rejting 0 od 5)
Ronjenje
Četvrtak, 03 Siječanj 2008 23:04
Emitiranje serije "Hrvatsko podmorje 4" upravo je počelo na HTVu, i to prvim filmom Savudrija. Autor serijala je Miro Andrić, veliki zaljubljenik u podmorje i istraživanje plavetnila. Ekipa Adventure Sport Portala s Mirom Andrićem druži se već godinama, a prisustvovali smo i snimanju nekih od serijala. Preporučujemo gledanje ovih zanimljivih emisija svim ljubiteljima velikog plavetnila, sadašnjim i budućim roniocima, svima koji vole naše more i podmorje.
"HRVATSKO PODMORJE 4"
"Od Savudrije do Prevlake"

Najave


Opći dio
"Hrvatsko podmorje" ponovno se vraća na male ekrane, novom, 4. sezonom emitiranja, s novih 6 nastavaka. Autor Miro Andrić snimao je novu seriju u HD tehnici, a njome otkrivamo nove pojedinosti, nove boje i 6 novih lokacija za ronjenje: Savudriju, Krk, Krapanj, Šoltu, Brač i Prevlaku.

Ovom serijom obuhvaćena je cjelovita slika hrvatskog podmorja od plitkoga sjevera do dubokoga i otvorenoga juga.


 
Već dokazani recept u protekle tri sezone i 18 filmova, nastavljamo i u 4. sezoni. Okosnicu svakoga filma čini tematska priča iz podmorja, znakovita za određenu lokaciju, bilo da se radi o vrstama koje pričaju svoje životne priče, bilo da se radi o moru koje otkriva svoja neobična svojstva kad ga se uspoređuje sa zrakom ili kopnom… I nadalje se isprepliću kopno i podmorje u elementima, povijesti, ljudima i biološkim raznolikostima. U svakom filmu donosimo 5 podmorskih lokacija s potonulim brodovima, špiljama, liticama. Svaki film donosi neku zanimljivu tematsku priču iz dubina povezanu s kopnom: priča o proljeću i ljubavi, o bojama pod morem, spužvama na Krapnju, otrovima, lovu i otvorenom moru. Time kopno dobiva svoju poveznicu s podmorjem.


Savudrija (emitiranje 04. siječnja 08.)
Na samom smo sjeveru hrvatskog dijela Jadrana. Savudrija. To je ujedno i najzapadnija točka Hrvatske. Od te točke obilježene svjetionikom na istoku, počinje Istra; mistična, prastara, prelijepa u krajolicima. No nas zanima tanka crta koju tvore Savudrija, Umag, Poreč, Vrsar, Limski kanal i Rovinj, jer iz tih mjesta bogatih poviješću, kulturnom baštinom, krećemo u zarone.

Iako plitko i muljevito podmorje zapadne obale Istre, krije razne priče i jedno je od bogatijih vrstama. A vrste nastaju razmnožavanjem i upravo je to tematska priča iz podmorja. Kako to rade ribe, kako zavode lumbraci, crneji, martinke, kako se razmnožavaju puževi i tko radi gnijezda u podmorju?Vodimo vas i na podmorske arheološke lokalitete, pa u Limski kanal prastaro ušće nestale rijeke. Zaronit ćemo i na Banjolu i kod svjetionika Sv. Ivana, gdje otkrivamo sike i špilje podmorja Istre.

Vodimo vas i na olupinu broda „Barona Gautcha“ s pravom nazvanog „hrvatski Titanik“.


Krk (emitiranje 11. siječnja 08.)

Krk je otok koji čuva dugu hrvatsku povijest. Iz njegovih njedara izašla je Baščanska ploča i sve donedavno, osim baštinom, bio je i veličinom najveći hrvatski otok.

Cres ga je pretekao za pola kvadratnog kilometra.

Svratit ćemo i do okolnih otočića i plićina i ostati iznenađeni modrinom i raznolikošću koju pruža Krk. S Velebita su osim razigranih vila stizale i jake bure koje su potopile Peltastisa, brod koji je danas dobro očuvana olupina. Šetnjom brodom Peltastis, vodimo vas i kroz tematsku priču o bojama u podmorju danju i noću.Surim liticama gospodare jedino bjeloglavi supovi, a mi smo u potrazi za koraljima u modrim dubinama. Rijetka su mjesta bogata tim krhkim organizmima. Iako nemamo koraljne grebene, s pravom ove naše gorgonoarije možemo zvati našim „grebenima koralja“. Oni su temelj za bujanje svega ostaloga života. Nažalost sve je manje takvih mjesta u podmorju i njima treba naša zaštita. Kad vidite bogatstvo jata riba nad njima, shvatit ćete njihovu vrijednost.Krapanj (emitiranje 18. siječnja 08)
Krapanj. Ako ne znate točnu lokaciju otoka Krapnja, teško ćete ga naći na zemljovidu. A uz njega je vezano toliko naj: najmanji, najniži i najnaseljeniji otok u Jadranu. A mi ćemo dodati i najronilačkiji.

Krapanj je upravo po ronjenju i roniocima najpoznatiji u cijelom svijetu. Od davnina ronilo se radi spužava i upravo su ti neobični prastari organizmi nova tematska priča iz podmorja.

Što su spužve, saznat ćemo u zaronima oko Krapnja. U skupljanje spužava krećemo sa starom teškom opremom koju je oživjela ronilačka momčad s mladim roniocem također Krapljaninom, Kikom Curevićem. Povijesni je ovo trenutak jer već dvadeset godina nitko nije ovako ronio i tko zna kada će opet. I danas se ovdje roni radi vađenja spužava, koje su vrijedan suvenir, a nekada nezamjenjiva kućanska pa i školska potreba.

Osim spužava lovilo se tu i crveno blago dubina – crveni koralj. Znatno veći susjedni otok Zlarin bio je središte obrade koralja i izrade jedinstvenoga  tradicijskoga nakita Jadrana.

Šolta (emitiranje 26.siječnja 08.)
U nizu velikih i dobro poznatih otoka Hvara, Brača, pa i Čiova smjestio se jedan gotovo nepravedno zaboravljani otok – Šolta.

Podmorje Šolte je bogato, razigrano, raznoliko, a upravo smo takvo i tražili kako bi vam pokazali tematsku priču o otrovnim bićima dubina.

Veliki je broj gladnih usta u takvom svijetu i tu se ratuje za život specijalnim kemijskim oružjima. Milijunima godina razne vrste su proizvodile otrove za obranu ili napad, a gdje možemo naći te male kemijske tvornice, otkrit će nam podmorje Šolte.

Šolta je velikim dijelom ostalo netaknuta i ista onom vremenu, kada su ribari sa južne, surovije strane, ploveći podno Teutinih dvora, bacali dio ulova u more u zahvalnost bogovima za izdašni ulov.Gospodari Šolte su ptice, a najpoznatija je mala sova ljepotica -  ćuk ili ćuvita kako je zovu Šoltani.


Brač (emitiranje 01. veljače 08.)
Brač je najviši hrvatski otok. Ima najljepšu plažu, bolski Zlatni rat. Ima i najznamenitiji pustinjački samostan – Blaca. Brač je poznat i lako dostupan kontinentu, a ipak ima u svojim njedrima mnoštvo tajni od prapovijesnih razdoblja do naših dana.

Podmorje Brača ispričalo nam je novu tematsku priču, možda okrutnu, ali da bi život opstao, neizostavnu – priču o lovu. I dok se na plaži Zlatnog rata uživajući sunčaju pripadnici ljudske vrste, u dubinama se odvija stara priča u kojoj velika riba jede malu. Koje su tehnike, taktike specijalizacije raznih vrsta i kakvih sve lovaca ima, otkrilo nam je podmorje Brača.

U dubinama koje oplakuju poznati brački kamen, mnoštvo je litica, špilja, skrivenih zakutaka života i mjesta koja nam se čine tako poznata i bliska, a ipak otkrivaju nova iznenađenja. Stoga pogledajte bračko podmorje na novi način.Prevlaka (emitiranje 08. veljače 08.)
Postoji mjesto posebne ljepote, nekakve neobične kombinacije nespojivih pojmova. Plodno konavosko polje i otvoreno more.Pred konavoskim stijenama, prepunim endemskih biljaka, pogled na morski horizont ne zaklanja ni jedan otok. Otvoreno more, neobične plave boje mjesto je našeg istraživanja nove teme.

S druge strane litica plodna je konavoska ravnica. Vrtovi, nasadi, plantaže okruženi su brdima punim slatkovodnih izvora. Tako suprotno plavoj pučini. To su Konavle, jedinstvena ljepota, tradicija, ponos i  bogatstvo stvoreno ljudskim rukama.

Proći ćemo kroz Konavle do krajnjega juga hrvatskoga podmorja – Prevlake. To je bila važna vojna točka u vrijeme Austrijske carevine, o čemu svjedoči veličanstvena utvrda. U svojim dubinama krije oklopljenu krstaricu Kaiser Franz Joseph I.  
 
Vodimo vas u plavi pučinski zaron i u svijet neobičnih vrsta otvorenoga mora. Otvoreno more, samo plavetnilo. Da bi otkrili najtajanstvenije vrste, one pučinske, treba biti strpljiv i zahvalan moru.
 

Stalna ekipa:
Redatelj: Miro Andrić
Scenaristi: Nevenka Nekić, Hrvoje Vrdoljak
Snimatelji: Hrvoje Bobetić (kopno), Miro Andrić (podmorje)
Asistenti snimtelja: Tibor Brindl, Blaž Andrić
Glavni ronilac: Dražen Ćurković
Ronilac: Ivan Sršen
Montažeri: Iva Blašković, Ana Štulina, Sandra Mitić
Glazba i tonska obrada: Đelo Jusić
Tekst čitao: Miljenko Kokot
Lektorica: Marina Čubrić
Stručni suradnici: prof. dr. sc. Ivan Jardas, dr. sc. Leon Grubišić, dr. sc. Petar Križić, dr. sc. Nenad Jasprica


Suradnici na terenu:
Savudrija: Ivo Vuković, Sergej Valerijev, Leo Žufić, Neno Starčić, Zrinka Ettinger Stančić, Zvonimir Imbrišić, Tonči Trebižan,

Krk: Boris Jelenović, Darko Klepo, Sandro Šarlija, Dragan Brnić, Zorana Andrić

Krapanj: Zoran Veber, Ivo Vuković, Boris Ćenan, Mile Ćenan, Slaven Tudić, Vlade Jaram – Falcone, Ivanda Krešimir, Kristijan Curavić, Sandro Barić, Nikica Jurić,
 
Šolta: Zoran Veber, Tomislav Madunić, Vicenco Sinovčić, Leo Novaković, Mario Orlandini,

Brač:   Tomislav Madunić, Igor Glavičić, Jasna Damjanović, Ivica Martinić, Stipica Kuna, Stanko Kvesić,

Konavle: Boris Obradović, Ivan Babić, Zoran Veber, Pero Grbić, Ivan Obad, Pero Jurković, Mato Bilobrk, Ivica Erlić, Igor i Fran Brindl, Karla Andrić

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.