Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Speleo avantura u Hajdovoj Hiži
(Rejting 0 od 5)
Speleologija
Autor: goran ozanic   
Petak, 08 Prosinac 2006 16:50
Iako nas efekt globalnog zagrijavanja, staklenika ili čega već, još uvijek daruje toplim vremenom te se sezona outdoor sportova protegla nevjerojatno dugo, uskoro će htjeli mi to ili ne tome doći kraj. Stiže nam duga, hladna, bljuzgava i kao skijaš nadam se snjegovita zima. Vrijeme je za skijanje, bordanje, sanjkanje, blobanje (blob je nastao kada su se sanjke parile sa bobom) i raznorazne indoor sportove. E pa u tom stilu i mi smo se odučili na jedan indoor sport. Protegnuli smo noge, zaronili u dubine zemlje i uživali u čarima spiljarenja.
Naš cilj bila je spilja "Hajdova hiža" koja se nalazi na brdu Drgomlju i udaljena je nekoliko kilometara od Delnica. Prvi dio puta je makadam cesta i savladali smo je automobilima. Dalje se stvari pomalo kompliciraju…

Nas nekoliko "turista" i iskusni speleolozi iz SPD Željeničara našli smo se na početku staze koja vodi do spilje. Nama je cilj je isključivo užitak u ljepotama podzemlja dok speleolozi imaju ozbiljne istraživačke zadatke, i naravno da se igraju babysitera nama početnicima.

"Lagana šetnjica" do spilje
Nakon brzopoteznog remonta jednog pokvarenog vozila i pakiranja opreme u naprtnjače krećemo prema našem cilju. Staza koja vodi do tamo prema izvještajima TZ-a i nekih foruma velikih planinarskih društava je lagana šetnica od pola sata prepuna prelijepih pogleda. DA!! Ako se zoveš Stipe i po mogućnosti prezivaš Božić i taman si se vratio sa Himalaja. Za nas ostale to je desetak centimetara uska staza djelomično odnesena siparom. Tu i tamo su postavljene sajle koje nitko ne održava tako da je potreban veliki oprez kod uporabe istih. Prava lagana šetnica nema šta.. No jedno je istina. Pogledi koji svako malo pucaju na dolinu rijeke Kupe su stvarno nešto posebno i spektakularno. Ukratko, staza uz kvalitetnu obuću i pomoć iskusnih planinara nije nesavladiva. A iskustva i fotografije koje ćete imati nakon iste su neprocjenjivi. No potrebno je ponešto snage i kondicije. Dakle, nije za svakoga.

Nakon nešto više od pola sata nalazimo se na ulazu u spilju. Sjedamo i divimo se sami sebi. Naime, sa ulaza puca pogled na strmicu i ponore te na tananu stazicu koja vodi po istima, a po kojoj smo se netom uzverali.

Prva istražena spilja u Hrvatskoj
Lagano se oblačimo u opremu. Ništa mudro. Za početak vam je potreban: kombinezon (uski prolazi, blato, šišmi se znaju unerediti u velikim količinama. Pa nećete valjda bauljati tuda u svojim omiljenim trapericama), kaciga (glavu čuva i što da se još kaže), karabitka (lampa u koju stavimo karabit, ulijemo vodu, voda kapa u karabit, stvara se plin, isti zapalimo! I bi svjetlo. Postoje i električne verzije no one ne svijetle tak dobro ko dobra stara karabitka), speleolog (nećete valjda lutati po mraku sami. Spilje imaju ponore, rupe, rupetine, granaju se – ukoliko ste početnik, povedite nekog iskusnog). Eto kada sve to stavite na sebe (osim speleologa) i zapalite karabitku spremni ste na avanturu. Naravno pravi speleolozi vuku još tone opreme sa sobom. Konopi, frendovi, karabineri, transportne vreće i tko zna što sve još. No mi smo početnici i za sada se ne zamaramo s tim.

Ulazimo lagano u spilju. Prva dvorana je ogromna. Duga stotinjak metara, visoka pedesetak. Fora. Hajdova hiža je prva spilja koja je istražena u Hrvatskoj. To ne znači da umanjujemo vrijednost prvih Hrvata koji su lovili žene, tresnuli ih po glavi i odvukli u spilju koju su prije toga za tu prigodu pronašli i istražili. Ali ova je prva za koju možemo reći da je kako tako nacrtana i istražena na znanstvenoj osnovi.

Mi turisti u razgledavanju
Iz prve dvorane vode dva hodnika. Tu smo se odvojili. Jedan dio ekipe otišao je na ozbiljan speleološki rad. Dok su nas turiste poveli u razgledavanje. Odmah se nalazimo pred problemom. Iz velike dvorane vodi uska rupa. Tu mi ne prolazimo! Ipak je piva napravila svoje između prsa i pojasa. No vodička je prošla u sekundu, moramo i mi. Malo muke i prvi od nas prolazi, drugi bira pogrešnu taktiku glava naprijed i dolazi do kratkog zastoja. Uz puno puhanja, stenjanja i gunđanja zgurali smo ga natrag i malo po malo svi prolazimo. Prvo speleo iskustvo bilo je super. Dalje nam je spilja pokazala ono najljepše od ovog sporta. Provlačenje kroz uske prolaze, prelijepe prostorije, mnoštvo stalaktita, stalagmita, stalagmata, makarona i drugih spiljskih ukrasa. Boje koje se otkrivaju pod svjetlom naših lampi. Vodopadi zaustavljeni u vremenu. Ponešto orijentacije u spiljama. Izuzetno zabavni sati provedeni u podzemlju. Poseban je osjećaj ugasiti lampe, stati, gledati 98% mrak (2% svjetla daje naše tijelo koje ne možemo ugasiti) i slušati kapljice vode kako padaju. Prava antisresna terapija. Cijelo vrijeme dok smo u spilji osjećamo da smo u nekom totalno drugom svijetu. Hm. U tren imaš osjećaj kao da si istraživač nepoznatih i dalekih planeta. No svemu dođe kraj tako i spilji. Pretpostavka je da ovaj kanal ide dalje ali zapriječen je i moramo natrag.

Izlazak na svjetlo dana je također super iskustvo, hodaš i u daljini vidiš svjetlu točku. Odjednom ti se budi neodoljiv osjećaj da kreneš prema tom svjetlu...

Vani smo
Što je dok smo se mi zabavljali i razgledavali radila druga ekipa? Istraživali su! Naime speleologija uz ovaj zabavni dio ima i onaj drugi puno ozbiljniji. Svaki podzemni objekt koji se pronađe potrebno je istražiti, nacrtati plan spilje, vidjeti kakva je flora i fauna i još mnoštvo zanimljivih i malo manje zanimljivih poslova. Hrvatska je zemlja koja obiluje i spiljama i jamama. Pa ako Vas zanima kako izgleda podzemlje i želite okusiti život speleologa prijavite se u neki od klubova, završite tečaj i krenite. Mi smo bili sa SPD Želježničarom. Njihov web je www.speleolog.hr. Tamo ćete naći sve potrebne informacije. Za ostale klubove proguglajte malo, ima ih dosta…

Za kraj naše avanture još samo povratak po uzbudljivoj strmoj, odnesenoj siparom, na rubu ponora, "laganoj" šetnici. Kratka vožnja do Delnica i klopa uz neizbježno pivce. Baš je dobar život nas speleologa...

Fotografije s ove podzemne avanture pogledajte OVDJE.
 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.