Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Dvadesetak trkača na startu sezone
(Rejting 0 od 5)
Duatlon
Autor: Adventure Sport Team   
Ponedjeljak, 30 Ožujak 2009 18:04
Održano je prvo kolo Splitske duatlon-triatlon lige. Preko dvadeset natjecatelja po suhom i vjetrovitom vremenu skupilo se ove subote na Marjanskim vratima. Osim članova TK Split nastupili su i članovi TK Brač. Mislim da je ovo bila njihova prva službene utrka otkada su krajem prošle godine u Supetru osnovali vlastiti klub.
Održano je prvo kolo Splitske duatlon-triatlon lige. Preko dvadeset natjecatelja po suhom i vjetrovitom vremenu skupilo se ove subote na Marjanskim vratima. Osim članova TK Split nastupili su i članovi TK Brač. Mislim da je ovo bila njihova prva službene utrka otkada su krajem prošle godine u Supetru osnovali vlastiti klub.

Nekoliko novih lica. Među njima i jedan debitant, te priče pred utrku kako se nije ništa treniralo zadnjih dana, mjeseci... i samo će se samo lagano proć stazu...


   
Mijo Bebić je došao sa brdskom biciklom, tako da se očekivana borba za prvo mjesto sa Krešimirom Tijardovićem nije očekivala. Desilo se kasnije da je Mijo pao u biciklističkom dijelu te je odustao od završavanja utrke. Tako je Tijardović bez problema pobjedio. Puno neizvjesnije je bilo tko će osvojiti drugo mjesto. Dumanić Deni i Ivica Šošić su bili pretendenti. Na kraju je Deni u samom finišu prešao Šošića i osvojio drugo mjesto sa samo jednom sekundom prednosti.

Kod žena najbrža je bila Jakšić Ines iz TK Brač koja je danas nastupila prvi put kao juniorka.

Evo svih rezultata:
   
juniori, seniori, veterani               
Rank    Prezime i ime    Klub    Država    Spol    Kategorija    Ukupno
1    Tijardović Krešimir    TK SPLIT    CRO    M    S    01:07:08
2    Dumanić Deni    TK SPLIT    CRO    M    V    01:12:11
3    Šošić Ivica    TK SPLIT    CRO    M    V    01:12:12
4    Parać Zlatko    TK SPLIT    CRO    M    S    01:13:50
5    Tucak Branko    TK SPLIT    CRO    M    V    01:14:19
6    Luković Mladen    TK SPLIT    CRO    M    V    01:22:48
7    Jakšić Ines    TK BRAČ    CRO    F    J    01:23:23
8    Jelić - Mrčelić Gordana    TK SPLIT    CRO    F    S    01:25:38
9    Lovrić Ivo    TK SPLIT    CRO    M    V    01:25:39
10    Barač Tomislav    CRO    M    S    01:28:12
11    Vučemilović Sunčica    TK SPLIT    CRO    F    S    01:29:24
12    Marinić Kragić Miroslav    TK SPLIT    CRO    M    V    01:32:00
13    Bebić Mijo    TK SPLIT    CRO    M    S    DNF
14    Kristić Željko    CRO    M    V    DNF
15    Vučemilović Boris    TK SPLIT    CRO    M    S    DNF


kadeti i kadetkinje                   
Rank    Prezime i ime    Klub    Država    Spol    Kategorija    Ukupno
1    Jakšić Petra    TK BRAČ    CRO    F    K    00:45:40
2    Damjanović Dragana    TK BRAČ    CRO    F    K    00:45:46
3    Žuvić Paul    TK BRAČ    CRO    M    K    00:46:25
4    Bulić Tin    TK BRAČ    CRO    M    K    00:47:33
5    Kučić Zdenka    TK BRAČ    CRO    F    K    01:00:18
6    Kuzmanić Josipa    TK BRAČ    CRO    F    K    01:00:33
7    Marošević Luka    TK BRAČ    CRO    M    K    01:05:01
   
I tako su se na ciljnoj listi našla tri DNF-a. E, kad samo pomislim koje se sve drame ponekad kriju iza ta tri slova...  Nije mi preostalo ništa drugo nego da napišem kako sam ja doživio ovu utrku. Kao i uvijek počelo je  bezazleno i tek kasnije kad je utrka završila počele su mi se ponavljati slike u glavi i pokušao sam sve to nekako povezati.

Sve se pokrenulo tog jutra puno ranije nego što je sama utrka startala. Onog trenutka kada sam se probudio događanja su se počela odmotavati prema svom neizbježnom kraju.

Rano jutro pola šest – zapravo pola sedam. Šest i trideset. A da, danas je prvo kolo Splitske duatlon-triatlon lige. Reka' sam doć. Kakvo je vrime vani?  Ustao sam iz postelje te bacio pogled kroz prozor. Dobro je. Tu i tamo poneki oblak, malo puše, ali je suho. Dobro vrijeme za utrku.


   
Ala, vidi pas na trećem katu etažne garaže za automobile. Kog vraga on tu radi? Crno-smeđi mješanac. Crna dlaka mu je po leđima i još dijelom po glavi, dok je ostatak najvećim dijelom bio smeđ. Lagano je trčkarao po krovu i u prvi tren sam pomislio da se izgubio. Slijedeća misao je bila: «Trebalo bi reći čuvarima na ulazu da imaju izgubljenog psa u garaži.» Gledao sam psa neko vrijeme. Uopće nije djelovao izgubljeno. Kada je došao do prolaza prema drugom katu, samo ga je malo proučio i nastavio trčkarati prema drugom dijelu krova. Zatim mi je izmakao iz vidokruga.
   
Mislim da smo svi mi pomalo praznovjerni, a meni je tada kroz glavu prošlo: «Ajme, nešto će poć' po zlu.»  tkako sam prije par godina na prvom kolu splitske duatlon-triatlon lige pao sa bicikle i slomio ključnu kost, svake godine pomalo strepim od prve utrke u sezoni. Od tada prvu utrku uvijek odrađujem lagano i maksimalno oprezno. Srećom, sutra je Sinjski polumaraton na kojem namjeravam sudjelovati. Savršen izgovor - neću se gazit i samo ću lagano proć stazu. Ne bi se smjelo ništa loše dogodit.
   
Nastavio sam pripremati opremu za utrku. Odlučio sam autom doći do starta. Sutra sam namjeravao istrčati polumaraton i nisam se želio danas previše umoriti. Sve sam ukrcao u auto te krenuo put Marjana. Kad, eno ga,  baš ispred mene iz garaže izlazi onaj pas kojeg sam vidio na krovu. Uredno ide desnom stranom ceste kao da je on nekakav automobil. Trčkara, promatra svijet oko sebe i sav je u nekom svom filmu. Moram sačekati da prođe kako ga ne bi udario.   Pametan pas. Nije se izgubio u garaži. Točno je znao kako da izađe. Prestigoh ga i krenuh svojim putem.Petsto metara dalje, još jedan pas. Gotovo brat blizanac onoga prvoga. Stoji u suprotnom traku ceste kojom vozim i gleda nešto. «Aj' dobro. Evo prijatelj ti stiže» - pomislih.

Ali ništa bez trećega. Tri semafora niže naš klupski kolega Rambo (Denis Gotovac) izveo je svog vučjaka u šetnju. Upalilo im se crveno svjetlo i oni tako stoje pored ceste. Rambo onako ogroman i markantan, a vučjak isto smeđe-crni, strpljivo čeka da krenu dalje. Južina leluja grane okolnog drveća, razgrće dlaku na vučjakovoj koži, nabire Rambovu odjeću, a sunce koje se podiže na istoku sve to osvetljava kao nestvarno nešto.

Nisam vidio više nijednog psa. Dok sam došao do Marjana na sve sam to zaboravio.  A na Marjanu živost. Preko dvadeset ljudi je već na startu. Postavljaju se bicikle, uzimaju startni brojevi, kolege i kolegice duatlonci se zagrijavaju. Tu su i Bračani iz Triatlon kluba Brač. Ovo im je vjerojatno prvi službeni  nastup otkako su krajem prošle godine osnovali svoj vlastiti klub. Gotovo u zadnji čas stiže Mijo (Mijo Bebić) sa «tenkom». Dovezao se na brdskoj bicikli ogromnih nazubljenih guma.

Utrka je startala na vrijeme. Pustio sam sve željne slave da odjure naprijed. Trčao sam svoj lagani ritam i nisam se dao smesti. Krešimir Tijardović je vrlo brzo dao do znanja svima da on želi danas biti pobjednik. Krenuo je žestoko te poveo utrku. Mijo je krenuo pomalo suzdržano ali ga je ipak počeo sustizati. Krešo je prvi sjeo na biciklu i samom činjenicom da je imao bolju biciklu od Mije gotovo je bilo sigurno da će na kraju ipak on pobijediti.
   
Nakon nekoliko kilometara na bicikli ugledao sam Borisa Vučemilovića. Hoda on  pored ceste – natrag. Zabacio je bicikl preko ramena izuo sprinterice te se u čarapama vraća. Tehnički problem sa biciklom – pukla mu je rađa (žbica). Ništa opasno. «Je li to to» pomislih. Je li to današnja nesreća koja se trebala dogoditi. Nije mi ovo djelovalo baš dovoljno «jako».
       
Utrka je išla svojim tijekom. Već smo svi ušli u drugi krug bicikle. Ja sam i dalje bio suzdržan. Vrtio sam pedale taman toliko da ne pređem nivo kada se počne osjećati napor. Nisam dodavao nikakve impulse energije samo sam se kotrljao stazom. Uskoro sam ugledao Tijardovića. Barem 300-400 metara je povećao svoju prednost prema meni u odnosu a prvi krug. Kod Instituta ugledao sam zatim Miju kako mi se približava. I dalje je bio na drugom mjestu unatoč «tenku» kojeg je vozio. Pokušao sam izračunati koliko je bio brži u prvom krugu od mene. Ali nisam stigao završit. Mijo se podigao na noge kako bi savladao malu uzbrdicu na kojoj je bio nakon Instituta sa što manjim gubitkom brzine. U jednom trenutku bicikla ispod njega je zaplesala. Mislim da mu je noga skliznula sa pedale. Nije više uspio uspostaviti kontrolu, počeo je padati na moju stranu ceste točno ispred mene.
 
Ja jesam vozio suzdržano, ali sam bio na blagoj nizbrdici i išao sam skoro 30 na sat. Katastrofa na vidiku. Ako zadržim smjer sudarit ćemo se. Da idem lijevo ili desno? Nije bilo puno vremena za razmišljanje. Dao sam se skroz udesno. Mojim prednjim kotačem sam uspio proć' pored «tenka» i padajućeg Mije. Djelić sekunde je trajala neizvjesnost hoće li me zakačiti po zadnjem kotaču i – ništa. Prošao sam. Uh. Malo dalje sam se zaustavio.

Šošić i Ines su tada još naletili iz suprotnih smjerova, ali su bez većih poteškoća prošli pored Mije. Zastali su. Mijo nije bio sretan situacijom, ali mu srećom nije trebala naša pomoć, pa smo mi nastavili utrku. E, to je bilo to.

Ja sam iza Instituta opet prestigao Ines. I dok sam se nakon okretišta vraćao prema zoni izmjene jednu ili dvije minute kao da ja nisam bio tu na bicikli. Napredovao sam po stazi, okretale su se pedale, vrtili su se kotači na bicikli, a ja sam bio negdje daleko. U stvarnost me vratilo šuškanje koje sam čuo iza sebe. Osvrnuo sam se i Ines je bila iza mene. Uspila je uhvatiti zavjetrinu. Je li to uspjela učiniti upravo tog trenutka ili prije 30 sekundi, jedne minute... Zaista ne znam.
   
Ništa dramatično se više nije dogodilo.  Mijo je odustao, a utrka je uspješno privedena kraju. I tako su se na ciljnoj listi našla dva od tri DNF-a. A, koja se priča krije iza trećega? Nekom drugom prilikom...

Jesu li ona tri psa bili nekakav znak? Je li to bila sudbina, predskazanje? Tko to može znati. Slijedeće kolo Splitske duatlon-triatlon lige održat će se 4. travnja 2009.

Što nam slijedeća subota donosi? To će bit junak dana? Dođite i vi. Sudjelujte – dodajte svoje poglavlje ovoj priči.

Više o Splitskoj duatlon-triatlon ligi na stranicama TK Split OVDJE.


   

   
 
 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.