Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Tko su heroji s najviše završenih Ironmana?!
(Rejting 0 od 5)
Ironman
Autor: Adventure Sport Team   
Ponedjeljak, 23 Veljača 2009 08:02
Tko je najviše puta u utrci savladao Ironman distancu? Zove se Rossi, Guy Rossi. I ne izgleda kao neki Superman. Rođen je 8. 04. 1948. i počeo se baviti dugim triatlonom sa 40 godina, a po zanimanju je profesor. Najviše puta je kroz cilj prošao na dvostrukoj distanci, čak 43 puta, a zatim na trostrukoj velikih 27 puta, a tri je puta kroz cilj prošao na peterostrukoj distanci, na kojoj se rijetko održavaju natjecanja.
Kako na internetu nisu objavljeni precizni i potpuni podaci, korištenjem više izvora dolazi se do nevjerovatnih pokazatelja.Guy Rossi je samo 9 puta završio obični Ironman i to solidnim ali ne i vrhunskim najboljim vremenom 10:29. Međutim, njega te "kratke" utrke i ne zanimaju. Najviše puta je kroz cilj prošao na dvostrukoj distanci, čak 43 puta, a zatim na trostrukoj velikih 27 puta, a tri je puta kroz cilj prošao na peterostrukoj distanci, na kojoj se rijetko održavaju natjecanja.

No najveću je kilometražu skupio na natjecanjima u dekaironman-u, s 9 prolazaka kroz cilj. Sveukupno to čini stvarno nevjerovatnu brojku od 285 puta savladane Ironman distance u utrci. Ipak, ove brojke treba uzeti s određenom rezervom jer su stranice svjetskog saveza za ultra triatlon (IUTA) vrlo siromašne i nisu ažurne, te je moguće da je uporni Guy i blizu brojci 300.

Pogledajmo njegovu kratku statistiku završenih dugih utrka:S obzirom da je standardna Ironman udaljenost 3.8 km plivanja, 180 km bicikla te maraton, Guy je u utrkama preplivao preko 1.000 km, vozio bicikl više od 50 tisuća km te pretrčao više od 12 tisuća kilometara. Samo vožnjom bicikla na dugim utrkama prešao je udaljenost veću od opsega Zemlje.

Njegov najveći doseg je pobjeda na Svjetskom prvenstvu u dekatriatlonu 1998. godine. No, naš Guy nije stao i njegovo je ime na svim objavljenim startnim listama ultratriatlona za ovu godinu. Pored uobičajenih europskih lokacija (Austrija, Njemačka i Mađarska), ove godine će jedna od utrki (dvostruki Ironman) biti i u Sloveniji pa možda bude prilike s ovom živom legendom napraviti intervju..

Inače, za završiti utrke poput trostruke ili deseterostruke ironman distance bitni su sasvim različiti faktori nego za kratke utrke. Jedan od najvećih problema je sačuvati stopala od oštećenja, spriječiti upalu tetiva, kao i bol u leđima. Guy Rossi zato je posebno podesio svoj bicikl za udoban položaj.

Naime, na utrkama ultra distance brzina je manje važna a najvažnije je što dulje biti u pokretu te utrku završavaju oni koji se uspješno bore s gore navedenim problemima, ali i uspiju savladati potrebu za snom, izbjegnu probavne probleme te psihički izdrže dugotrajne napore. Posebna je poteškoća što se utrke zbog sigurnosnih i logističkih razloga održavaju na vrlo kratkim stazama. Primjerice, na ovogodišnjem trostrukom ironman-u u Njemačkoj treba preplivati 50 metarski bazen 228 puta, potom se uputiti na 67 krugova vožnje bicikla i na kraju trčati 96 krugova u duljini od 1,319 metara.


Njemica Astrid Benöh, ultraironlady.

Ime najuspješnije ultrašice među ženama znatno je poznatije. Zove se Astrid Benöhr i rođena je 8. 08. 1957. godine u Bergisch Gladbach-u u Njemačkoj. Postala je slavna apsolutnim pobjedama na pojedinim utrkama, što je dokazivalo izuzetnu izdržljivost žena. Naime, 1997. godine je postavila svjetski rekord u peterostrukom IM-u (74 sata), koji je bio 2 sata bolji od muškog rezultata, a 1999. godine je to ponovila na dekaironmanu (187 sati), ali taj rezultat nije službeno verificiran. Nažalost, gospođa Benöhr niti na svom prvom nastupu 1998. godine nije uspjela upisati svoje ime na listu dekaultrašica, jer je diskvalificirana zbog korištenja prečice tijekom trčanja.

Bila je uspješna i na kraćim stazama te je 2001. godine (sa 44 godine) postala svjetskom prvakinjom na trostrukoj distanci, ponovno ispred muškog svjetskog prvaka.

Kao što profesor Rossi ne izgleda kao natčovjek, i u ovom slučaju naizgled nije riječ o super ženi jer Astrid Benöhr je majka troje djece, visoka 166 cm i mase samo 50 kg. Vjerojatno ta sitna građa pomaže na utrkama ultra dužine jer smanjuje opterećenje na ključnim mjestima – stopalima i leđima. Inače, gospođa je Benöhr zapamćena i po izjavi u jednom intervjuu 2003. godine kako seks u noći prije natjecanja pomaže jer opušta i omogućava dubok san. A upravo je mogućnost da tijekom utrke vrlo malo spava najjača strana ove sportašice. Tako je na spomenutom dekatlonu u ukupno 187 sati utrke samo 8 i pol sati provela u snu.S nastupima na ironman utrkama započela je 1987. godine i do sada je završila "obični" ironman ukupno 25 puta. Nažalost i u ovom su slučaju neažurni podaci na njenoj osobnoj stranici, kao i na stranici IUTA nametnuli potrebu da sam rekonstruiram ukupni broj ironman distanci na utrkama koje je gospođa Astrid završila. Dakle, neslužbeno, završila je 21 dvostruki, 24 trostruka, jedan četverostruki i dekaironman te 2 pentaironmana. Sveukupno, dolazimo do respektabilne brojke od 163 savladane ironman distance u utrci.

Podaci su strukturirani detaljno po godinama u sljedećoj tabeli:››Vrijedi naglasiti i podatak da je Astrid Benöhr i poznata trkačica ultramaratona a zabilježeno je kako je više od 180 puta završila utrku maratona.

Ipak, pretraživanjem interneta može se naići na još jedno zanimljivo ime, sasvim nepoznato izvan ultratriatlonskih krugova. To je Sylvia Andonie, zabilježena kao službena nositeljica najboljeg vremena dekaironmana ali i još duljih utrki – na distancama od 15 i 20 puta ironman dužine.

Ako nekoga zanima, ta su vremena 249 sati za dekaironman, 403 za 15 te 643 sati za distancu 20 IM-a. Te turbo-ultra utrke održane su samo dva puta, tako da je gospođa Andonie tim putem sakupila „samo“ 35 ironman distanci. Međutim, ova Meksikanka, pored domačih legendarnih ultrautrki u Monterreyu, putuje svijetom na okupljališta najupornijih sportaša te bilježi prolaske ciljem na svim ultradistancama. Pritom je znatno sporija od Astrid Benöhr, sa zaostatkom 14 sati na trostrukom IM-u. Sporija, ali ne odustaje. Spomenuti trostruki IM završila je davne 1989. godine, a prošle je godine u svom Meksiku prošla kroz cilj peterostrukog IM-a, s vremenom 141 sat, odnosno 33 sata i 3 minute iza pobjednice. Gospođa Andonie rođena je u prvom danu 1955. godine pa ima još vremena upotpuniti svoju statistiku.I po treći put u ovom članku ponavljam nezadovoljstvo zbog slabe raspoloživosti podataka, jer postoji čak mogućnost da je gospođa iz Meksika vodeća po broju IM distanci završenih u utrkama. Posebni problem predstavlja što je ona nastupala i u varijanti dekatriatlona pri kojoj ne ide uobičajeni redoslijed disciplina, nego se svaki dan odradi jedna utrka IM distance te neki od natjecatelja ne obave cjelokupan posao, nego odustaju nakon "samo" 5-6 dana, ali im se priznaje broj završenih utrki.

Sylvia Andonie u svom sportskom životopisu ima još nekoliko izuzetnih rezultata. Za 14 dana i 18 sati savladala je utrku Sri Chinmoy 1000 milja. S rezultatom 19 dana i 20 sati postavila je Svjetski rekord na utrci od 2000 km na atletskoj stazi, a od 2003. godine njen je i svjetski rekord u tzv. "Jogging Aquatic" maratonu, a iznosi 13 sati i 46 minuta.

Ovom prilikom valja spomenuti i naše ultraše. Iako je 57 osoba iz Hrvatske za sada završilo Ironman, treba izdvojiti jedinu ženu – Višnju Škevin, koja je dva puta završila tu utrku.

Utrku dvostruke distance završio je jedino Josip Dikon, o čemu je AS portal već pisao, možete vidjeti OVDJE.

Trostruku distancu pokušali su završiti Ivica Šošić i Josip Dikon, ali za sada nisu uspjeli.
 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.