Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
24 sata Paklenice
(Rejting 0 od 5)
Miks svega po malo
Autor: Adventure Sport Team   
Srijeda, 10 Travanj 2013 11:03

Još petnaestak dana dijeli nas od Međunarodnog susreta penjača, najstarijeg tradicionalnog penjačkog okupljanja. 

Vjerojatno u Hrvatskoj nema penjača koji bar jednom nije prisustvovao ovoja manifestaciji, a velikom broju ubilježen je kao obavezan datum u kalendaru.
Ove godine i program je opširniji, a o njemu popričali smo s Dragicom Jović iz Nacionalnog parka Paklenica.

Ovogodišnji program Međunarodnog susreta penjača je puno bogatiji, a i manifestacija ranije počinje, već 26.04. s vertikalnim plesom. Što je vertikalni ples i gdje se održava? 

Vertikalni ples je spoj umjetničkog plesa i alpinizma, pomoću rigginga (sistem osiguranja, rada i povezivanja užadi), kojim se za sada u Hrvatskoj aktivno bavi samo koreografkinja i plesačica Marija Šćekić, koja će svoj peformans  „Vrata Velebita“ izvesti u petak 26. travnja  u 21:00 u kanjonu Velike Paklenice (na Ljusci). 

Ako sam dobro razumjela, klasičnog uspona Big wall smjerovima nema, predstavljate nešto novo, natjecanje 24 sata Paklenice. Koje su propozicije?

Ne, BWSC natjecanje i dalje ostaje glavno događanje Međunarodnog susreta penjača PAKLENICA 2013., a kako se ove godine manifestacija proteže na čak 6 dana, željeli smo je obogatiti novim sadržajima, poput penjačkog maratona 24 SATA PAKLENICE i TOP ROPE natjecanja za odrasle… 

Pretpostavljam da je Top- rope natjecanje u penjanju koje se održava isti dan kad i trekking utrka, 28.04. prilika za potpune početnike?

Da, naime tijekom Međunarodnog susreta penjača NP Paklenicu dnevno posjećuje između 1000 i 2000 posjetitelja, mnogi među njima dolaze samo promatrati penjače, a mi im želimo ponuditi mogućnost da i sami probaju penjati. 

Već smo najavili trekking utrku, ali za one koji ne znaju, o čemu se radi?

Inicijator i organizator trekking utrke je tvrtka Paklenica Avanturist d.o.o., a nama je  zanimljiva kao dodatni sadržaj ovogodišnjeg Međunarodnog susreta penjača koji traje čak šest dana i cilj nam je osigurati  što više sadržaja za posjetitelje. 

Trekking utrka ide jako zanimljivim područjima? Jeli teren i dužina samo za „nabrijane“ trkače ili su i rekreativci dobrodošli?

Paklenica Trekking Trail uključuje utrke u čak tri kategorije: Jogging, Light i Ultra, pa vjerujemo da će svatko pronaći za sebe najprikladniju. Rute utrka, pravila i prijave zainteresirani mogu naći na www.paklenica-avanturist.hr 

Područje Nacionalnog parka pruže velike mogućnosti za izbor terena za paintball, to je nešto novo na ovoj manifestaciji?

Paintball turnir  također organizira tvrtka Paklenica Avanturist d.o.o., koja u raspolaže terenom za paintball nedaleko od ulaza u Park. Prijave i informacije zainteresirani će naći na www.paklenica-avanturist.com 

Do sad je uvijek bio zanimljiv i dobro posječen Film festival. Znaju li se filmovi za ovu godinu?

Još nam nisu počeli pristizati filmovi, ali kako su i prethodnih godina filmovi prijavljivani gotovo neposredno prije početka Festivala, vjerujemo da će i ove godine publika moći uživati u zanimljivim uradcima, te izabrati najbolji film. 

Ne vidim party u Programu?

Party je kao i uvijek sastavni dio Programa, a planiran je za nedjelju 28. travnja, i to na najvjerojatnije na novoj lokaciji – Trg Marasovića. 

Zadnji dan, 01.05. se održava Kids speed natjecanje. To je redovito dobro posjećeno. Koliko bude malih natjecatelja?

Kids Speed zaista privuče veliki broj najmlađih penjača, natjecanje organiziramo u dvije dobne kategorije, do 12 godina i od 12 do 14 godina, a do sad se znalo natjecati  i preko dvadesetero djece. Djeca se za natjecanje prijavljuju isključivo uz suglasnost roditelja. 

Hoćemo li dozvoliti roditeljima da pripreme svoje klince i kazat im na kojim smjerovima će se penjati?

Naravno da hoćemo! Penjat će se kao i proteklih godina smjerovi Čuja ti si bog i batina! za starije i Zava za mlađe natjecatelje. 

I još jedno pitanje, ne vezano za ovaj događaj, ali jako zanimljivo i bitno. Došli smo do informacije da se planira izgradnja Penjačkog centra u Paklenici, što pozdravljamo? Možemo li dobiti još kakvu informaciju??

Izgradnja centra je planirana izvan granica Parka, a inicijator projekta je Općina Starigrad, koja u ovom obliku rekreacije (sporta) prepoznaje veliki potencijal za razvoj turističke ponude na Rivijeri Paklenica. Prema informacijama iz Općine, trenutno se radi na pripremi dokumentacije s kojom bi se apliciralo za sredstva EU fondova, a istovremeno se radi i na pribavljanju dokumentacije za građenje. 

Vidimo da će i ove godine BWSC biti nešto što se ne smije propustiti. Prema informacijama do sada su prijavljeni timovi iz Bosne i Hercegovine i Rusije, a ima li među njima tim koji će srušiti rekord Letećih Varaždinaca, dođite i pogledajte. 

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARIAS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.