Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Cetina Adventure na Spartan Raceu
(Rejting 5.00 od 5)
Miks svega po malo
Autor: Adventure Sport Team   
Četvrtak, 25 Kolovoz 2016 13:32

Možda nije olimpijska priča ali je svakako vrijedna spomena. Nekoliko članova kluba avanturističkih sportova Cetina Adventure iz Sinja, točnije njih pet: Petar Mandac, Boris Erceg, Ante Smodlaka, Nikola Pavić i Roberto Živaljić su 20.08. 2016. predstavljali boje Hrvatske u češkom gradu Litovel na utrci pod nazivom Spartan Race. 
Prije nego što kažemo nešto više o dojmovima naših predstavnika pokušati ćemo vam u kratkim crtama dočarati što je to Spartan Race.
Ove vrste utrka dobivaju iz godine u godinu sve veću popularnost. Nastale su u Americi te su se nakon nekog vremena počele širiti i na europsko tlo. Ono što ove utrke čini posebnima u odnosu na klasične trkačke utrke kao što su maratoni, trekinzi i biciklističke utrke kojima se članovi Cetina Adventure inače bave je to što uz sami trkački dio imaju i prepreke koje je potrebno savladati. Svaka utrka je posebna jer je dobrim dijelom karakterizira teritorij i prirodno okruženje na kojem se održava.
Spartan Race utrka u Litovelu je dužinski bila duga devet kilometara, a ono što dodatno povećava uzbuđenje je podatak da je na stazi bilo postavljeno 25 prepreka kao što su preskakanje dvometarskog zida, penjanje uz konop, plivanje, bacanje koplja, provlačeje kroz blatnu kaljužu i mnoge druge. Naravno, to nije sve, za preći svaku prepreku sudionik ima samo jedan pokušaj, a ako pokušaj ne uspije, naravno, slijedi kazna. Kazna se sastoji u tome da sudionik nakon propalog pokušaja savladavanja prepreke mora u posebno određenom prostoru izvesti trideset marinaca nakon čega može nastaviti utrku.
Kao što je u prvom dijelu teksta rečeno, ove utrke iz godine u godinu su sve popularnije što potvrđuje podatak da je na Spartan Race-u u Litovelu prisustvovalo preko 6000 ljudi. Težinski je poprilično zahtjevna te samo završavanje utrke predstavlja uspjeh tako da svi sudionici koji prijeđu cijeli put od starta do cilja dobivaju odličje i status „finisher-a“ utrke. Dodatnu motivaciju sudionicima daje limitirano vrijeme trajanja utrke od maksimalno tri sata tako da je nažalost bilo i onih koji nisu uspjeli završiti utrku. 
 
 

Svi članovi Cetina Adventure avanturističkog kluba iz Sinja su uspješno završili utrku i to sa jako dobrim vremenima usprkos tome što ovo nije njihova sportska disciplina jer su oni redom trekeri i biciklisti. Opći dojmovi su bili odlični te je sve skupa ovaj događaj bio jedno predivno iskustvo. Osim lijepih uspomena momci su svojim dobrim rezultatima otvorili pravo za nastup i na narednih nekoliko Spartan Race utrka koje će se održati u Češkoj te je lako moguće da ovo nije njihov jedini nastup na ovakvoj vrsti utrka. 

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.