Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Četveronoške do cilja
(Rejting 0 od 5)
Miks svega po malo
Autor: Petar Mandac-Peca   
Četvrtak, 23 Svibanj 2013 21:37

Sve je počelo negdje oko 04.-05.travnja 2013.g. kad sam dobio informaciju od šinjorine Marović o najtežoj utrci na svijetu koja će se održati u Sloveniji na skijaškoj skakaonici „Planica“. 

Isti dan sam se zainteresirao i pokušao se prijaviti, ali sam naravno zakasnio. Poslije par sati surfanja na internetu saznao sam da se održavaju još tri ovakve utrke koje ujedno čine krug koji se zove Red Bull 400 „fire ring“. Dvije utrke su održane tijekom svibnja na Planici (SLO) i Kulm-u (AUS), a druge dvije će se održati u rujnu i listopadu ove godine u Švicarskoj i Finskoj. Info možete pogledati ovdje: http://www.redbull400.com/

Kad sam stupio u kontakt s agencijom koja organizira utrku u Kulm-u rečeno mi je da sam nažalost zakasnio s prijavama koje su zatvorene krajem ožujka. Nisam mogao vjerovati da se tako poprilično rano trebalo prijaviti za trku koja je u svibnju. Poslije dva dana stigao mi je e-mail i upit od agencije koja organizira Red Bull 400 natjecanje da li želim sudjelovati na utrci jer se jedna osoba odjavila. Odmah sam uplatio startninu u iznosu od 30 eura organizatoru utrke i poslao svoje osobne podatke kako bi me prijavili na natjecateljsku listu za nastup na najtežoj utrci na svijetu.

 

Imao sam ispred sebe svega četrdesetak dana za pripremu ovakvog tipa utrke koja u 400 metara prelazi nadmorsku visinu od 185 metara i nagiba 36 stupnjeva. Odmah sam započeo s pripremama i trenirao sve do 15-tog svibnja na planinama oko mog rodnog grada Sinja.

Ja i prijatelj iz kluba avanturističkih sportova „Cetina Adventure“ 17-tog svibnja smo pošli za Zagreb i gore prespavali jednu noć da bismo ujutro u 6 sati sjeli na autobus za Graz, pa potom smo iz Graza vlakom pošli za Bad Mitterndorf (mjesto održavanja utrke). Nitko od djelatnika OBB-a, a ni na info-pultu dotične željezničke tvrtke nismo vidjeli da trebamo presjedati iz jednog vlaka u drugi pa smo tako završili u Schladmingu gdje smo morali čekali tri sata vlak koji je vozio prema Irdningu (mjesto gdje smo trebali ranije prisjesti u drugi vlak). U Irdningu smo presjeli u vlak za Bad Mitterndorf. Usprkos svemu ipak smo uspjeli razgledati Austriju. Po dolasku u mjesto dočekalo nas je službeno vozilo Red Bull-a i odvezlo do Pension Koberl gdje smo imali smještaj dvije noći. Pošto smo došli tek u 19 sati nešto smo večerali i otišli spavati jer me ujutro čekala utrka. Prijave za utrku su počele u 09:30 sati. Organizatori utrke su mi potom dali broj, majicu i neke prigodne poklone. Vrijeme nas je poslužilo jer je bilo sunčano i bez oblaka. Kvalifikacijske utrke su bile podijeljene na 8. skupina po 50 trkača. Ja sam po rasporedu bio u skupini koja je nastupala tek u 12:10 sati tako da smo se ja i prijatelj odlučili provozati žičarom (besplatna cijeli dan) do vrha staze da vidimo kako to s vrha izgleda. Pogled prema startnoj liniji na podnožju skijaške staze je bio WOW!!! Pogled prema podnožju staze je bio fantastičan.

Raspored događanja taj dan je bio sljedeći:

09:30 sati PRIJAVE

11:30 sati KVALIFIKACIJE

12:30 sati RED BULL AIR SHOW PROGRAM

13:45 sati ŠTAFETA MIX (muškarci i žene) 4x100

13:55 sati ŠTAFETA MUŠKARCI 4x100

14:05 sati ŠTAFETA VATROGASNE POSTROJBE 8x50

14:15 sati FINALE LUCKY LOSER (svi koji nisu prošli u A i B finale)

14:30 sati B FINALE

14:45 sati FINALE ŽENE

15:00 sati A FINALE

Uskoro su počele kvalifikacijske utrke po skupinama pa smo malo promatrali taktiku trčanja kod prošlogodišnjeg pobjednika poljaka Lobodzinskog i turčina Arslana.

 

Zaključili smo da se prvih 50 metara staze šprinta, a da se sljedećih 100 metara ide negdje na 65-70% snage da bi se zadnjih 100 metara moglo dati sve od sebe (kvalifikacijska utrka iznosi 250 metara). 20-tak minuta prije kvalifikacijske utrke sam malo otrčao da bih se zagrijao i čekao na znak organizatora da se pripremimo na startnoj liniji. Svi smo nestrpljivo čekali znak za start i zašprintali prvih 50 metara da bih nakon toga svi četveronoške „grabili“ uz brdo i disali prašinu trkača ispred sebe jer je zemlja bila tvrda, a trava pokošena. Ni u jednom trenutku nisam smio dignuti glavu i tijelo jer bih bio izbačen iz ravnoteže. Naime, zbog prevelike strmine na stazi tijelo bi se automatski naginjalo prema nazad, tako da smo zbog velikog uspona bili prisiljeni trčati četveronoške do nekih 40-tak metara prije cilja kada smo se mogli polako ispravljati.

 

Prolaskom linije od 150 metara kad se polako trebalo odvajati od konkurencije i dati sve od sebe jednostavno nisam imao dovoljno snage, nego sam istim tempom nastavio do ciljne linije na koju sam došao u vremenu od 05:04:99 što nije bilo dovoljno za B finale i plasiranje u završnicu. Utrku sam završio na 203. mjestu od ukupno 400 trkača. 

Nakon kvalifikacija utrka je bila podijeljena na „A finale“ za koje je bilo potrebno vrijeme između 02:56:00 do 03:37:00 (50 natjecatelja) i B finale u vremenu od 03:38:00 do 04:00:00 minuta (sljedećih 50 natjecatelja).

Uskoro je usljedio Red Bull air show koji je trajao negdje oko 20 minuta vratolomija s helikopterom Apache kojeg koristi vojska SAD-a. Bilo je veoma interesantno i zabavno s povremenim urlicima iz publike kad bi pilot napravio nešto što je izgledalo skoro nemoguće. 

U 14:30 sati je održano B finale na kojem je prvoplasirani Fuchsluger Andreas (AUS) imao vrijeme od 06:23:38 minuta, a posljednji je bio također austrijanac s vremenom od 08:41:05 minuta.

U 14:45 sati je održano žensko finale na kojem je prvoplasirana, inače višegodišnja prvakinja Austrije i Europe u disciplinama od 3 000 i 10 000 metara Mayr Andrea (AUS) imala vrijeme od 05:34:10 minuta ujedno i ženski rekord, a posljednja je bila također austrijanka s vremenom od 12:36:33 minuta.

 

U 15:00 sati je održano A finale na kojem je prvoplasirani inače aktualni prvak Europe u brdskom trčanju i tu titulu drži već šest godina Arslan Ahmet (TUR), a ujedno i rekorder na Red Bull 400 koji je držao rekord s vremenom od 05:04:58 minuta te ga je taj dan oborio i postavio novi rekord 04:57:50 minuta. Drugoplasirani je bio slovenski brdski trkač Mikloša Matjaž (SLO) s vremenom od 05:04:93 minute i trećeplasirani je bio prošlogodišnji pobjednik na ovoj stazi i Towerrunning prvak 2012.g. Lobodzinski Piotr (POL) s vremenom 05:11:30 minuta.

Iza 15 sati je počela velika kiša nošena jakim vjetrom tako da su svi dobitnici nagrada morali malo okisnuti na primopredaji medalja i pehara. Organizacija je bila na visokom nivou što se vidi i iz rasporeda programa. Bilo je oko 4-5 tisuća posjetitelja i od toga 630 natjecatelja/ca sa štafetama i vatrogascima.

 

Savjeti:

Dosta stvari sam pogriješio tako da sada pišem ljudima koji se odluče ići na jednu od ovih četiriju utrka, a to je da je mnogo jeftinije i s manje umora ići vlastitim automobilom nego u kombinaciji autobusi/vlakovi kao što sam ja išao jer u ovim mjestima je sve udaljeno po par kilometara, a tu spadaju dućani, staza itd. Sljedeća stvar je da trebate doći minimalno 4 dana prije da bi se malo aklimatizirali (prilagodba na klimu jer su to ipak Alpe) npr. jedna ekipa od 5 trkača iz Bečkog atletskog kluba šta je bila smještena do nas je došla 4 dana prije iz dva razloga, prvi je taj da je staza otvorena za trening dva dana prije natjecanja i druga da se aklimatiziraju iako je Beč udaljen samo 280 km od Bad Mitterndorfa, a kamoli mi koji dolazimo iz dalmacije J

Ponjeti zimske i ljetne robe jer se vrijeme mijenja svako 3-4 sata iz pakleno vrućeg bez oblaka i vjetra do opako hladnog vremena s kišom i jakim vjetrom. Hrana u restoranima je vrlo skupa, a i u dućanima nije puno bolja (npr. iskustvom iz Njemačke cijene u Austriji su 20% veće u odnosu na Njemačku). Treća stvar su tenisice za utrku jer bilo je dosta proklizavanja nogu. Meni su se Salomon Speedcross 3 pokazale kao najbolje za utrku i vidio sam ih kod 60% trkača, pokazale su se izvrsne jer imaju čepove koji ujedno nisu pretvrdi ni za završni dio utrke (betonski). 

 

Petar Mandac-Peca
(Klub avanturističkih sportova Cetina adventure) 

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARIAS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.