Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Još 360 dana
(Rejting 5.00 od 5)
Miks svega po malo
Autor: Anamarija Marović   
Srijeda, 21 Srpanj 2010 17:02

Photo: Damir Pačić- Pačo 

 

Već niz godina nakon svakog festivala Vanka regule sjedim pred tipkovnicom i razmišljam kako početi i šta napisat i svake godine se sve više divim Šteki i ekipi koji svake godine uspije smisliti i organizirat nešto novo, a ja sve teže to šta oni uspijevaju napravit prenosim na papir, ops,  ekran.

Sutivan je misto na Braču za koje mnogi ne bi ni znali da se nije dogodio Vanka regule i to ove godine već 12i put. Danas je Sutivan jedan od najpoželjnijih destinacija na Jadranu.

Gledam Šatorgrad i ove godine. Još je veći. Tu su i neki novi ljudi, još se baš ne snalaze ali ima vrimena. Razmišljam, možda bi bilo najbolje da općina Sutivan otkupi odmaralište i da ga Šteki na upravljanje. Znam da se neće složit sa mnom ali imam pravo maštat.

Na najvećoj društvenoj mreži facebooku već tjednima prije i poslije većina statusa mojih "facebook friendova" su vezani uz Vanka regule, odbrojavaju se dani do, evociraju uspomene nakon. Nevjerojatno zvuči ali istina je da par tisuća ljudi svoje godišnje odmore, putovanja i poslove planira prema ovom festivalu.

Pa, prijatelju Šteka, da li ti staneš i razmisliš šta si napravio pa se pogledaš u ogledalo i kažeš- da, to sam Ja.

  

I sad ovim člankom kome da se obraćam. Oni koji su bili sve znaju pa ću onima koji nisu pa nemaju pojma da je ove godine Festival filma doveo najjače outdoor filmove. Cili tjedan, osim u sridu kad je nestalo struje u cilom mistu, prikazivani su filmovi u ljetnom kinu.

 

Svi koji nisu bili, a ti sigurno nisu normalni,… ili su možda previše normalni šta opet nije zdravo,  propustili su najluđe skokove  i duale biciklama, najnoviju disciplinu Porathlon, sleckanje, i najneobičnija boulder speed i boulder fight natjecanja. I da ne bi bilo da nisam spomenila jer mi je puka glas ili jer sam slomila prst pa sam morala bit mirna i tiha - najbolju zabavu. Ove godine su tri benda zabavljala gomilu:  Simbioza, Ljetno kino i Cinkuši za Lackovu dušu, dušu koju je nakon svih organizacija penjanja, base jumpova, bike fightova, team buildinga i čega li sve ne, dao ovom festivalu i sad svake godine baulja po malom molu i prati kakve su smjeri. Srećom po  vlastito zdravlje, odustao je od skokova biciklom.Kako je ovo Vanka regule dobila sam  i najčudnije rezultate, prave vanka regulske, radio ih je već spomenuti Lacko, pa ću nastojat šta točnije predočit što se događalo.

Na prvom natjecanju naziva Stone fence singletrack freeride bike competition, (uvijek se pitam da li prvo smisle ime pa onda što bi trebalo raditi ili obrnuto) pobijedio je Tomaž Jeras iz Slovenije,  a kod cura Petra Ignjatović iz Zagreba. Taj Jeras je toliko puta pobjedia u Stivanu da bi Jeras moglo postati stivansko prezime.

Janko Zupčević i Neža Knezbili su najbrži u Riva freeride bike dual competition. To ime znači da su jurcali po Rivi na oduševljenje furešta, a posebno domaćih.

 

Biciklisti su kao disciplinu imali Sea jump brutal chalenge, normalno ni jedna žena nije bila toliko luda da skače, pa imamo samo muškog pobjednika Ivana Šeparovića.

 

 

U disciplini koja bi se mogla zvati nevjerojatna kombinacija, a zapravo se zove Boulder speed climbing najbrži su bili juniori Ivan Vučić i Barbara Gilić. A tu smo upotrebili i prave mjerače vremena, s tasterom. I displejom.

 

 

Bila sam šokirana kad sam vidila da ne moramo zbrajat. To mi je malo pomutilo priču o vanka regule. Kakav je to rezultat kad je točan. A di su ona lipa vrimena kad se do pobjednika dolazilo na ruku?!?!!! Situaciju je izvuklo da je natjecanje bilo planirano za 16.30, počelo 20.30, pa ajde, može proć.

 

Muško finale je bilo napeto, ali stvarno napeto; Luka Trumbić koji je imao popriličnu prednost iz prvog smjera, a koji je inače stvarno smotan, uspia se pokliznit u drugom smjeru i dok je doša sebi u filmskom finišu pobjedia ga je Ivan Vučić.

 

U Porathlonu, što je zapravo kombinacija stand up padlinga, kajaka i plivanja, najbrži su Živa Dondur i Andraž Povh, a na natjecanju  Stand up padle long distance na kojem je bilo sudaranja, obaranja i oduzimanja dasaka Ivan Pečar i Sussane Johansson iz Švedske. Ne znam da li su organizatori provjerili da li su uopće svi natjecatelji i došli do cilja, ali nadajmo se da jesu.


Na Bistrici među šatorima, normalno kad se pomaknu šatori i mriže onih novih, neiskusnih i slecklineovi koji smetaju, održava se Dual cross freeride bike competition. Slobodno prevedeno dvojica biciklista se preko skala, hupsera, panjeva i dasaka utrkuju. A,  tu je bilo iznenađenje, Matej Stapić pobijedio je dosadašnjeg višestrukog pobjednika Tomaža Jerasa, onog sa stivanskim prezimenom, dok je kod cura najbrža Neža Knez.

 


Na smjerovima Luke Kivele, šta moram ali  kad je Kivi u pitanju nevoljko priznati, izuzetno atraktivnim za publiku, a koji su opravdali naziv natjecanja Freestyle bouldering fight, natjecatelji su glumili Tarzana s lijanom, šišmiše, bacali se facom u stinu, padali i dizali se, a sve za malo slave. Ali ne bilo kakve, slave pobjednika Vanka regule Freestayle bouldering fighta. Pitajte Ivana Vučića kako se osjeća pritisnut teretom te novostečene slave. Žene slavu lakše podnose pa to isto ne morate pitat Maju Božić.

 

Za kraj, u nedjelju, točno u 13.00 sati počinje utrka koja zapravo krene u 14.30. Ta, posljednja disciplina na repertoaru je Sea kayak long distace race, gdje su veterani Pacho i Lacko napokon došli do pobjede i ramena svojih mnogobrojnih obožavatelja.

 

U ubrzanom ritmu ovog 12-og Sony Ericcson Vanka regule outdoor adventure sport film festivala nije se stiglo odabrati hit sezone, pa su Demir i Špar napravili prepjev od kojega sam ja uspila uhvatiti samo refren, ako mi ga pošalju u cijelosti spremna sam nadopisati 

Sinje more, oblaci
Neboderi i Kerumi
Ja sad odlazim u Sutivan
Tamo mi niko niš ne zamira 

Pa vidimo se , da citiran jedan status na „Fejsu“ za 360 dana.

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.