Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Kažeš- tricking ?!!??!
(Rejting 4.60 od 5)
Miks svega po malo
Autor: Mario Poljak   
Četvrtak, 06 Siječanj 2011 17:21

Znate li što je tricking? Mi u Adventure sportu nismo znali, a pretpostavljamo da i većina naših čitatelja nije imala prilike iskušati se u ovom novom sportu pa smo pitali onoga koji zna, Maria Poljaka, trickera iz Osijeka.

 

Tricking (martial arts tricking) je naziv za relativno novu urbanu sportsku disciplinu pokreta koji kombinira borilačke vještine (njihove udarce), gimnastiku, break dance i druge vještine sa kojima se stvaraju estetski akrobatski pokreti, udarci i twistovi (akrobatski pokreti u kojima se osoba okreće za 360-720 ili 1080 stupnjeva).


Tricking se počeo javljati kada su ljudi počeli koristiti borilačke vještine kao oblik zabave i performansa u Americi. Sa internet revolucijom od početka 21-og stoljeća, tricking je počeo dosezati sve do šire publike. Pred kraj 2003 godine online tricking zajednica se počela dobro razvijat okupljajući tricksterse iz cijeloga svijeta zajedno. Uz uspon YouTube-a, trickersi su bili u mogućnosti djeliti svoje video materijale sa drugima i tako je svijet trickinga iskusio masovni porast popularnosti i zanimanja. 

 


Tricking je prepoznatljiv po svojim jedinstvenim udarcima, složenim saltima , okretima, i drugim stilskim pokretima koji ih razlikuju od drugih vještina.

Tricksteri se mogu podijeliti u više kategorija po stilovima: neki preferiraju većinom martial arts trikove (gdje se gotovo uvijek koriste udarci u trikovima), dok drugi koriste freestyle gimnastiku i salta (uobičajeno su fokusirani da rade višestruke rotacije i kombinirajući drugačije vrste rotacija), ali većina trickstera miješaju kombinaciju svih tih disciplina zajedno. Tricksteri moraju dosta trenirati svoja tijela da bi bila u mogućnosti u bilo kojem trenutku i u bilo koje vrijeme izvoditi svoje trikove.

Zbog trickingovog relativno novog statusa, specijalizirani trening i posebni treneri za ovu aktivnost su gotovo nepostojeći. Neki vježbači dolaze iz različitih borilačkih i gimnastičkih pozadina, no većina njih se trenira samostalno.

Osoba koja se bavi trickingom se obično naziva "trickster" ili "tricker".

Ako vam još nije jasno što je tricking i mislite da i vi to možete, pogledajte ovaj VIDEO URADAK

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARIAS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.