Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Neobična putovanja
(Rejting 5.00 od 5)
Miks svega po malo
Autor: Adventure Sport Team   
Petak, 17 Lipanj 2011 23:03

Bio je 26. lipanj 1867. godine kada su, zatvoreni u tornju Pazinske tvrđave, zavjerenici Mathias Sandorf, Stjepan Bathory i Ladislav Zathmar, nakon što ih je austrijski prijeki sud osudio na smrt, čekali zoru - čas izvršenja presude. 

Bili su već pomireni sa sudbinom, ali noć im je donijela glasove što će promijeniti događaje kakve su im suci namijenili. Pod akustičnim svodovima drevnog pazinskog Kaštela do Sandorfa su doprli zvuci ljudskog razgovora. Iz razabranih riječi zatvorenici su shvatili da su izdani! Rađa se želja za bijegom, za osvetom: razvaljuju rešetku koja ih je dijelila od vanjskog svijeta, primaju se za gromobran koji se kraj prozora spuštao u dubinu, i započinju silazak niz kamene zidine. Vani bjesni oluja, munje povremeno osvjetljavaju duboki kanjon Pazinske jame. Sandorf i Bathory uspijevaju se spustiti niz gromobran, no Zathmara u pokušaju da im se pridruži zaustavljaju stražari.

Ne dopirući do čvrstog oslonca, Sandorf i Bathory silazili su niz gromobran sve dublje u nepoznati ponor, kadli ih udar groma odbaci u dubinu. Pljusnuli su u nabujalu Pazinčicu, koja ih je odnijela u dubinu, u podzemlje. Šest su sati plutali držeći se za deblo, i naposljetku ugledali svjetlo dana u Limskom kanalu, nadomak Rovinja. Bili su spašeni, bar nakratko.

Ovako je Jules Verne opisao zbivanja u pazinskom Kaštelu i Pazinskoj jami u romanu Mathias Sandorf, objavljenom 1885.godine. Pazinska epizoda prijelomna je za sudbinu glavnog junaka, odredila je njegov put osvete i potrage za izdajicama, uvela u dramaturgiju romana motive koji će voditi radnju i doživljaje glavnih likova kroz stotine stranica koje æe uslijediti, sve do ispunjenja sudbine na otoku Antekirtta.

U spomen ovom literarnom događaju iz romana Mathias Sandorf, koji se zbio poznatog datuma: 26. lipnja 1867. godine, u Pazinu je 26. lipnja 1998. godine priređen prvi Dan Julesa Vernea, niz događaja kojima se među nas same, ali i u svijet, htjelo pronijeti i zanimanje za Julesa Vernea i njegova djela, i za vezu Julesa Vernea i grada Pazina, vezu iz koje je i nastala pazinsko-rovinjska epizoda u Mathiasu Sandorfu. Od tada, svake godine krajem lipnja u Pazinu obilježavamo DANE JULESA VERNEA.

Sljedeći tjedan se u Pazinu u sklopu 14. Dana Julesa Vernea od 22.-25.06. 2011. odvija nekoliko "neobičnih putovanja" koja ne smijete propustiti.  

Od Zemlje do Mjeseca ravan put - ZipLine

Avantura samo za krajnje odvažne u režiji pazinskih "Rope jumpera" predvođenih ing. Lukom, koji su nedavno osnovali "Klub ekstremnih aktivnosti Istra" (skraćeno KEA Istra). "ZipLine" je zapravo čelično uže ("sajla"), za tu priliku razapeta između Zelene terase Hotela Lovac u Pazinu i "Kuće za pisce", koja se nalazi na 220 m udaljenom Buraju., kojim će se moći "preletjeti" preko Pazinske jame.

 

Sudjelovati mogu odrasli, te djeca starija od 14 godina uz suglasnost roditelja.

"Putuje" se maksimalnom brzinom od cca 50 km na sat.

POLAZAK: Hotel Lovac, Zelena terasa

TERMINI:

24.06.2011 od 16:00 do 22:00 svakih 10 minuta jedna osoba

25.06.2011 od 09:00 do 22:00 svakih 10 minuta jedna osoba

26.06.2011 od 09:00 do 19:00 svakih 10 minuta jedna osoba

Put oko Pazina u 80 minuta

Ovogodišnja utrka će se razlikovati od svih dosadašnjih, uvođenjem novih sportskih disciplina, o čemu će dio detalja biti objavljen u ponedjeljak 20.lipnja 2011. Dio propozicija, uključujući i stazu utrke ostat će tajnom sve do samog dana utrke.

 

Propozicije

Ekipe imaju 2 člana 

Verifikacija i preuzimanje startnih brojeva od 13:00 na dalje na Starom trgu u Pazinu. 
Svi sudjeluju u utrci na vlastitu odgovornost 
Sudionici mlađi od 18 godina moraju imati pismenu suglasnost roditelja ili sudjelovati u utrci s jednim roditeljem

Trasa utrke

Od Starog trga do Zarečkog krova i natrag, pri čemu mješoviti i ženski parovi imaju lakšu stazu.

Zainteresiran za utrku više detalja mogu vidjeti OVDJE 

Let balonom

Let balonom za šest osoba iznad središnje Istre doživljaj je koji ćete dugo pamtiti.

 

MJESTO POLIJETANJA: Zelena terasa Hotela Lovac u Pazinu

Termini

26.06.2011. u 6:30

26.06.2011. u 19:30

TRAJANJE I PRAVAC LETA

Let traje oko sat vremena. Leti se u pravcu u kojem puše vjetar, tako da mjesto slijetanja nikad nije unaprijed poznato, ali je za sve učesnike leta osiguran transport natrag u Hotel Lovac.

TKO MOŽE LETJETI

Letjeti mogu svi od 12 do 90 godina, koji su sposobni ući u košaru balona i u njoj ostati približno jedan sat. Djeca mlađa od 12 godina mogu letjeti uz odobrenje pilota. Ako putnik ima kakve zdravstvene tegobe ili uzima lijekove, mora o tome obavijestiti pilota.

KADA SE MOŽE LETJETI?

Moguće je letjeti čitave godine i to jedan sat nakon izlaska sunca i dva sata prije zalaska, spriječiti nas može loše vrijeme s jakim vjetrom ili padalinama. Konačnu odluku o polijetanju donosi pilot balona na mjestu polijetanja, te će se u slučaju lošeg vremena na licu mjesta, zajedno s Vama dogovoriti novi termin.

UZLIJETANJE I LET BALONOM

Uzlijetanje je nježno i za koju minutu već plovimo nebom. Leti se na visini između 50 i 500 metara. Preporučujemo udobnu odjeću koju inače koristite u šetnji prirodom. Udobna nepromočiva obuća i kapa neće biti višak.

CEREMONIJA SLIJETANJA I RASPREMANJE BALONA

Svaki putnik će nakon ceremonije krštenja prvog leta uz šampanjac dobiti i diplomu sa svojim balonaškim imenom.

 

 

 

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.