Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Omaž pustolovnim, trail i maratonskim utrkama
(Rejting 0 od 5)
Miks svega po malo
Autor: Zvonimir Roža   
Ponedjeljak, 31 Kolovoz 2015 21:35

Marka (da se jezikoslovci ne naljute) "Jaska eko trail maraton" svojevrsna je počast korijenima - najtežih utrka na planetu. Promovira brigu o okolišu, pokret, zdravlje i turistički potencijal Parka prirode Žumberak - Samoborsko gorje. 

Nastala je kao suma opažanja ljudi iz AK Jastreb99. Iz godine u godinu utrka okuplja renomirane pustolove, trail i maratonske trkače te zaljubljenike u doživljaje u prirodi. Oni (AKJastreb99) ovaj projekt opisuju kao "fuzija" - tri elementa: "ekologija, trail i maraton, u jedinstveno borilište – za ljude sa željom bivanja u svom elementu."

Proteklu nedjelju, 30.08.2015. održano je 6. izdanje utrke "Jaska eko trail maraton". U 09,00 sati startale su sljedeće utrke:

·         Primarna – maraton na 43,1 km; s visinskom razlikom +/- 5200 metara; limit 10 sati; karakter maratona: čvrst, pustolovan, raznolik! Profil sudionika: pustolovni, ultra-trail i maratonski trkači. Inspiracija: "OSUDI SE!"

·         Sekundarna - mali maraton 13 km; s visinskom razlikom +/- 1000 metara; karakter malog maratona: energičan, privlačan, pokretljiv! Profil sudionika: polumaratonci, polaznici trkačkih škola, rekreativci. Inspiracija: "KUŠAJ GA!"

·         Tercijarna - planinarski pohod 3 km; za roditelje s djecom i sve kojima je dosadno dok čekaju maratonce; karakter pohoda: veseo, osvježavajuć, romantičan! Profil sudionika: planinari, ljubitelji prirode, hedonisti. Inspiracija: "NAPRAVI SI USLUGU - POHODI GA!"

Točka starta nalazila se kod lovačkog doma u mjestu Poljanica Plešivička (prijevoj na vrhu ceste Jastrebarsko - Samobor). Gravitacijsko područje: Zagreb, Zaprešić, Karlovac, Velika Gorica, Jastrebarsko, Samobor te Slovenija. Slovenci su posebna priča, čim dobiju informaciju da se negdje - "nešto" održava, u prirodi, tu su prvi. Anegdota s utrke: upitah sudionika iz Slovenije, kako to da ste danas ovdje, on kaže: "U Sloveniji imam potvrdu da sam invalid, pa me ne pusta na utrke, iz tog razloga sam danas ovdje i trčim maraton."

Priroda i krajolik u novije se vrijeme sve više koriste za novi trendovski sport – trčanje. Ono je dobrohotno. Nikome ništa ne zamjera. U prvom planu je doživljaj, avantura i užitak.
Ono što karakterizira ovu aktivnost jest prostorno širenje u dosad netaknuta područja. Od točke starta, sve tri utrke prolazile su netaknutom prirodom Žumberačkog i Samoborskog gorja. Uz navedeno, taktika best buy, kojom se vodi AK Jastreb99, i ovog puta, uz cjelokupnu organizaciju, i u obliku startnog paketa se dokazala u praksi - (kvalitetna majica, butelja vina, ekološki suvenir, ukusan topli obrok).
Na utrci se nalazilo mnogo okrepnih točaka, na njima je bilo svega: čokolada, čips, voda, sok, cola, piva, voće i simpatični volonteri. To je svakako korisna ekološka taktika - sudionici nemaju potrebu nošenja zaliha hrane i vode sa sobom, pa nema mogućnosti štetnog utjecaja na okoliš. Prolazeći stazu, sudionici su još, imali prilike uživati, osjeti izvore pitke vode, mirise crnogorične šume te vidjeti i omirisati samoniklo bilje. Osim planinarskih domova, doticaja s civilizacijom na cijeloj trasi nije bilo.

Ukratko, ponuda za sve porive: "Od mazohista do hedonista!"

  

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.