Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Pustinjska biciklistička avantura Desert Soul, 1. dio :: Prvih 60 po Tunisu
(Rejting 5.00 od 5)
Miks svega po malo
Autor: Matej Zalar   
Petak, 10 Listopad 2014 20:31

Prvi dan na biciklu dao nam je vjetra – doslovno. Jutarnja sramežljiva koprena oblaka do starta se već oprostila i kožu je počelo paliti jako afričko sunce. 

Počelo je kao jednostavno zagrijavanje od mobilnog kampa kod lokve koju, tako se čini, cijeli Tunis baš dobro poznaje kao jezero. Tuniški asfalt je grub ali brz i nakon petnaestak kilometara nas je doveo do sela El Hamma. U plantaži palmi kod grada su upravo kupili datule, činilo se, prilično ležerno. Tako smo ih nekoliko pokupili i mi. 

U kontra vjetar preko slanog jezera
Ispod nemilosrdno sunca se zbog jakog i neobično hladnog zapadnog vjetra nismo nikako uspjeli pregrijati i kako smo s glavnog puta skrenuli lijevo na suho slano jezero, dobili smo vjetar izravno u lice. Usprkos kompaktnoj površini koja je obično i brža od tamošnjeg asfalta, preći brzinu od 20 km/h je bila, u takvim uvjetima, prava umjetnost. Ali nije važno, vjetar je još samo potencirao doživljaj te karizmatične dosade, ogromne ravnine na kojoj se između sramežljivog žbunja svjetlucaju kristali ili čak cijele zakrpe soli. "Gdje god je teren taman ne vozite se jer to znači da je natopljen" već ujutro nam objasnio vođa ekspedicije, Tilen Gabrovšek, koji nas je cijeli dan pratio u ekspedicijskom kamionu Desert Soula. Naravno da sam pokušao napraviti točno to ... i neću više.
 
 

S biciklima u selo iz Zvjezdanih ratova
Trebalo je proći nešto manje od tridesetak kilometara s vjetrom u prsa! To nam nisu spominjali, ali to  je pustinja. Potrošnja vode pod takvim uslovima je enormna ... litar na sat, usprkos hladnom osjećaju na koži. Ali su zato usta puna finog pijeska. Osim skeleta magarca, neki su primjetili i stado deva, sreli smo samo dva automobila puna turista, od nikuda se pojavio i s plastičnim gajbicama dobro nagomilan kamionet. Negdje u bližoj ili malo dalnjoj okolini, moglo se čuti, održava se i šesterodnevna trkačka utrka. Na biciklu je prilično ugodno ali ne bi želio biti u njihovoj koži ... 
 
O pokrajini inače sve kaže činjenica da su tvorci Zvjezdanih ratova glavnu scenu pronašli baš tamo. Kulise za sobom inače obično demontiraju ali su te na želju Tunižana ostavili pa su danas prvoklasna turistička atrakcija na kojoj inače nećete dobiti hladnog piva (pa ni vrućeg čaja) ali se  možete slikati s pustinjskom lisicom koju naokolo nosi dječak iz obližnjeg sela. Čini se da mu posao baš ne ide ali su mu oči zablistale uz pogled na naše bicikle. Uostalom, lokalni šef koji naplaćuje parkiranje (ulaz je inače besplatan) htio nam je naplatiti i za bicikle pa mu je bilo objašnjeno da se to ne radi nigdje. Inače su – doduše rijetki i van gradova – vozači u blizini biciklista uzorno pažljivi. 
 
 

Večera kod Devine glave
Najljepši dio puta tek je čekao na nas – ovaj put natrag prema istoku i malo sjevernije. Tren prije zalaska sunca vjetar je oslabio, ali nakon više od dva sata torture se čak bonaca činila biciklističkim rajem. Pijesak se zadnji sat vremena prije zalaska sunca zažari na niskom suncu i za nekoliko trenutaka već smo bili između stjenovitih grebena koji mogu biti prava biciklistička fešta. Najpoznatija je Devina glava, greben s panjem, ispod kojeg smo povečerali. Sad već mogu napisati kome ne bi preporučio da putuje na biciklističku avanturu u Tunis. Najprije onima koji više vole gledati biciklistički brojač nego uživati. I nakon njih onima koji nisu avanturistički raspoloženi. 

 

...nastavlja se ... 

 

 Zvuči zanimljivo?

Desert Soulu se možete pridružiti u Tunisu na:
- trkačkoj pustinjskoj avanturi od 28.12.2014 do 9.1.2015,
- biciklističkoj pustinjskoj avanturi od 1.2. do 13.2.2015 ili
- enduro pustinjskoj avanturi od 1.12. do 12.12.2014.


Broj mjesta je ograničen.

Linkovi:
trkačka pustinjska avantura - http://bit.ly/DesertSoulTEK-AdventureSport
biciklistička pustinjska avantura - http://bit.ly/DesertSoulKOLO-AdventureSport
enduro pustinjska avantura - http://bit.ly/DesertSoulENDURO-AdventureSport

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.