Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Pustinjska biciklistička avantura Desert Soul, 2. dio :: Tuniska brda
(Rejting 0 od 5)
Miks svega po malo
Autor: Matej Zalar   
Petak, 17 Listopad 2014 17:55

Ako smo jučer upoznavali monotonu ravninu suhog jezera Šot al Garsa, danas smo uživali u crvenkastom gorskom krajoliku iznad njega.

Nakon dva dana postalo je jasno zašto iskusni pustinjski putnici nose vojne čizme. Prvo, jer zimii nije toliko vruće, a nakon zalaska sunca postaje i neugodno hladno, a drugo, da ne trebaju cijelo vrijeme prazniti pjesak. Treća prednost je, najvjerojatnije u tome, što lokalno stanovništvo tim ljudima ne pokušava prodati ama baš sve. Vjerojatno postoji još kakav razlog. No, ja svako jutro najprije sipam pijesak iz cipela. Nakon toga još iz sprinterica. I na kraju dana opet iz cipela. 

 
Šipak u oazi ispod brda
Vjerojatno je skoro nemoguće doživjeti lijepši kontrast nego kad s vrućeg sunca skreneš u oazu. Sa sunca u hlad, iz žuto-sive u zelenu pokrajinu. Oazu Chebiku, zelenu oazu ispod crvenkastih planina, smo vidjeli već izdaleka kad smo skidali kilometre po ravnini mimo slanog jezera. Nakon što smo se popeli kroz plantažu palmi na vrhu nas je iznenadilo jednostavno selo s kavanom u kojoj smo si priuštili – pošto kavu nisu imali – sok od šipka, iscijeđenog ispred nas. Dvojica su radili – jedan je rezao, drugi cijedio. 

  

Vidi se da oaza živi od turista, ali ne van sezone kad smo svugdje bili atrakcija, ljudi mašu iz automobila i navijaju, klinci ponekad i skaču od uzbuđenja i čini se da se nikome ni ne činimo previše ludi. 

Nezaboravan spust po njemačkoj cesti
Danas nas je čekao bolji smjer nego jučer. Iz oaze prema istoku, ispod planina, ovaj put s vjetrom u leđa. Ako budete jedan dan u onim krajevima: lijevo, u brda, se skrene kod škole. I nakon nekoliko stotinjak metara smo već zagrizli među crvenkaste stijene. Nešto slično sam možda već vidio, ali da bi po takvom terenu napravili cestu, još ne. Iza svakog zavoja je bilo sve luđe i luđe i uspon se nije olakšao do otprilike 700 metara iznad mora gdje se na vrhu nalazii zanimljiv spomenik: mitraljez.
 
 

Nakon kratkog silaska, prešli smo smetlište s lijepim pogledom preko smeća na gradić Redeyif. Kad sam već pomislio da će biti sve lošije, ispred nas se iznenada opet otvorila ravnina – otprilike 600 metara ispod nas, s druge strane mjesečevog krajolika. Po tom terenu su Njemci u drugom svjetskom ratu izgradili cestu za opskrbu i, zahvaljujući betonu, još danas je u dobrom voznom stanju.  

 

I sigurno znate kako je s betonom: leti, zbilja leti. Sedam kilometara. Da ne bi bilo dosadno betonske su ploče doživjele sedam desetljeća bez ikakvog održavanja, ali svoje napravi prevenstveno spektakularna pokrajina. Napraviti cestu po takvom terenu ... to može pasti na pamet samo vojsci. I tako imamo barem nešto od nje: kod nas muljatjere, a u Tunisu Rommelovu cestu.  

 

Sutra ćemo mijenjati
Nakon jučerašnjeg dana bez stresa ovaj smo puta baš na kraju, za vrijeme kraćeg kraćenja pustinje "na prećicu", u cilj skoro svi stigli na naplatcima. Trnje kaktusa je kao od vraga, nisiam bio juedini s defektom na obje gume. Nabrojali smo ih deset- na pet bicikla, u nekoliko stotina metara.
Gdje su vozili ona dvojica koji su izbjegli kaktuse nijemi sasvim jasno ... Klasičnu jutarnju rutinu ćemo dakle začiniti s pincetom i odjuriti prema Douzu.

 

 ...nastavlja se ... 

 

 Zvuči zanimljivo?

Desert Soulu se možete pridružiti u Tunisu na:
- trkačkoj pustinjskoj avanturi od 28.12.2014 do 9.1.2015,
- biciklističkoj pustinjskoj avanturi od 1.2. do 13.2.2015 ili
- enduro pustinjskoj avanturi od 1.12. do 12.12.2014.


Broj mjesta je ograničen.

Linkovi:
trkačka pustinjska avantura - http://bit.ly/DesertSoulTEK-AdventureSport
biciklistička pustinjska avantura - http://bit.ly/DesertSoulKOLO-AdventureSport
enduro pustinjska avantura - http://bit.ly/DesertSoulENDURO-AdventureSport

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARIAS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.