Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
S Markezine se dalje vidi
(Rejting 0 od 5)
Miks svega po malo
Autor: Anamarija Marović   
Utorak, 22 Svibanj 2012 21:32

Majka Greda, kako joj tepaju članovi Sportsko penjačkog kluba Marulianusa, ugostit će od  01.-03.06. ljubitelja adrenalina, penjače i BASE jump letače. A i svi ostali koji žele zauzeti pozicije gledatelja, dobro došli su.

U organizaciji Marulianusa i Parashute kluba Homo Volans, na Markezinoj gredi iznad Klisa, održati će se jedinstven događaj, spoj penjanja i B.A.S.E. skokova.

Već treću godinu zaredom, dolazak proljeća splitski penjači pod organizatorskom palicom Marulianusa obilježavaju Memorijalom  "u čast čovika čiji duh i energija i dalje žive svugdi oko nas", Joška Božića.

 

Okupljanje sudionika Memorijala, ove godine počinje 02.06. u 14 sati, a penjat će se smjerovi Posljednji romantik (6a, 40m - 2 dužine) i Twist off na usnama (6b+, 30m) i to brzinski na top rope! 

Najbrži idu u finale za koje organizator kaže :
To će bit sportski vrhunac večeri! Tamo će nekoliko najbržih cura i momaka iz Romantika i Twist offa penjat Paralizer (6b+), a stručni žiri će brojevima od 1-5 ocjenjivat kako ih se dojmia uspon - da dobro ste pročitali! Dosta je bilo kvantitete, ST scena poručuje svitu - ne zanima nas koliko nego kako !!! U opći dojam će se uračunavat - odjevne kombinacije, odnos sa publikom, tehnika gibanja, posebni efekti (french blow, kontra bokovi, sve vrste kačenja, all out dinamike, magnezijanje u detalju itd.). 

Tijekom 3 dana, ovisno o uvjetima, dok jedni budu išli gore, drugi će dolje. Od 01.-03.06.  B.A.S.E.-ovci imat svoj trodnevni program, revijalnu eksibiciju Klis B.A.S.E. jumping 2012.

 

U Hrvatskoj se relativno malo broj ljudi bavi  B.A.S.E. skokovima ali su u samom vrhu svjetske skakačko-letačke elite. Iako je ovaj ekstremni sport uglavnom nepoznat Hrvatima, zanimljivo je da su u Kuala Lumpuru,  Nenad Pešut i Robert Pečnik, još prije desetak godina postali svjetski prvaci u B.A.S.E- skokovima.

Jedan od najneobičnijih skokova, Cave BASE jump, izveden je u Hrvatskoj, u velebitsku jamu Mamet, a skočio je Felix Baumgartner, jedan od najpoznatijih B.A.S.E. skakača.

Markezina greda, stijena je iznad kliške tvrđave, duga nešto više od kilometra, u svom najvišem dijelu visoka 120 metara, s vrhom na 575 metara nadmorske visine. Jedinstvenu priliku da uživo gledaju penjače i letače u akciji imati će svi koji se te dane nađu podno Markezine grede.

 

Još imate vremena da svoje planove prilagodite ovom događaju, sigurni smo da ga ne želite propustiti.

*fotografije arhiva SPK Marulianus, Stjepan Krešić-Cepa i arhiva AS  

 

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARIAS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.