Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Sportski vikend na Buškom jezeru
(Rejting 0 od 5)
Miks svega po malo
Autor: Mladen Lukovic   
Ponedjeljak, 04 Kolovoz 2014 12:53

Ove godine održan je šesti, već pomalo tradicionalni, plivački maraton na Buškom jezeru u BIH. Vezano uz taj sportski događaj stvorila se spoznaja da bi se ovdje moglo održati i triatlonsko natjecanje. 

Ta ideja je ove godine i ostvarena, najvećim dijelom zahvaljujući zalaganju Igora Mandušića svestranom sportašu iz Tomislavgrada, udruzi građana Tomislavgrada „Dobri ljudi“,  Eco selu Grabovica te Triatlon klubu Split kao tehničkom realizatoru.

U subotu 26. srpnja održana je prva triatlonska utrka „Buško jezero 2014.“ Na programu je bila sprint triatlon i suprsprint triatlon utrka. Plivački maraton je održan sutradan u nedelju. Oba natjecanja održana su na istom mjestu uz obalu jezera kod sela Grabovica.

           

Kod triatlonske utrke specifičnost je bila dugačka zona nakon plivanja, kod koje je trebalo pretrčati oko 200 metaraod obale do mjesta gdje su bile postavljene bicikle. Tako da je čak i taj dio utrke predstavljao priliku za napredovanje u poretku ili pak gubitak plivačke prednosti. Biciklistička staza je bila blago valovita na nadmorskoj visini od gotovo 800 metara. Trkačka staza je u sebi skrivala visinsku razliku od oko 150 metara.

Triatlonsko natjecanje održano je vrućem i sunčanom vremenu, bez vjetra. U svemu tome najbolje su se snašli Marin Koceić iz TK Swibir i Diana Vrdoljak iz TK Split koji su postali prvi pobjednici ovog (sprint) triatlona.  U supersprint triatlonu pobjede su odnijeli članovi TK Rival Šešelja Lea i Marin Jotanović.

Tako je, u kratkim crtama, bilo u subotu: sunčano i vruće. Mnogi su uhvatili boju, a mnogi su izgorili na suncu.

           

U nedelju je trebalo plivati.  Tri dužine su bile u programu: plivanje na 5km, 2,5 km i 300 metara.  Za pet kilometarsku dionicu su se plivala dva kruga od dva ipo kilometra. Desetak subotnjih triatonaca ostalo je u Grabovici još i u nedelju kako bi nastupili i na ovoj plivačkoj utrci. Njima su se pridružila i nas nekolicina koji smo dan prije istrčali brdsku utrku Visočica.

Međutim, u nedelju nije bilo sunca, niti vedrine. Sve se okrenulo naopako. Puhalo je, na jezeru su bili veliki valovi, a teški crni oblaci su se valjali nebom. U daljini su se vidjele munje. Mogli su se čuti gromovi, a lagana kišica koja je padala počela je jačati.

 

Jedino je bila dobra temperatura jezerske vode. U samom jezeru je bilo ugodnije  nego vani na kiši i smrzavici. Tražila se jaketa više.

Uskoro su munje i gromovi došli do obale jezera gdje se trebalo održati plivačko natjecanje i počeo je pljusak. Stalno se pojačavao i izgledalo je da će se tako nastaviti u beskonačnost i da će postajati sve jači i jači. Start plivačke utrke odgođen je dok se vrijeme malo ne smiri. Srećom nije se trebalo dugo čekati. Odjednom je došlo do smirenja te je plivačka utrka mogla započeti sa oko desetak minuta zakašnjenja.

Još uvijek je rominjala kišica, ali to nije bila smetnja za odvijanje utrke. Borba sa jezerom je mogla početi. Borba, ne zbog kiše nego zbog velikih valova koji su nadirali frontalno prema plivačima iz smjera u kojem se nalazila prva velika bova.

Nakon obilaska te prve bove, na najvećem pravcu do druge velike bove, valovi više nisu bili toliki problem. Opet je nebo počelo stvarati nevolje.  Kad se većina plivača nalazila tu negdje između te dvije bove opet je grunula kiša. Vidljivost se značajno smanjila, ciljana bova je nestala sa vidika. Sve je postalo sivo: voda svuda unaokolo i gore i dolje. Samo su se mogli vidjeti uski, tanki, visoki stupići vode na mjestima gdje su kapi kiše udarale u vodu jezera, kao da jezerska voda hrli k nebu.

Po uzrečici: „Moraš znati da će i to jednom proći“, prestao je pljusak, opet se mogla vidjeti bova prema kojoj se plivalo i plivanje se moglo privesti kraju. Ne, nije se razvedrilo, i dalje je padala sitna kišica, ali to nikome nije smetalo. 

Na 5 kilometara najbolje vrijeme je ostvario Robert Pezelj iz TK Podstrana dok je kod žena najbrža bila Ela Vučemilović iz TK Zrinski Novatec.

Na dionici od 2,5 kilometara najbrža je bila Ana Čović iz APK  Zrinjski (BIH) dok je kod muškaraca najbrži bio Toni Elezović iz TK Split.     

Svi rezultati se mogu vidjeti na web stranicama od TK Split: www.tksplit.hr. 

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.