Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Uspješne priče na putu Via Dinarice
(Rejting 5.00 od 5)
Miks svega po malo
Autor: Anamarija Marović   
Petak, 04 Listopad 2013 23:09

Za polaznu točku trećeg dana obilaska hrvatskog djela Via Dinarice izabran je planinarski dom na Promini. 

Kao vodič tog dijela dinarskog gorja od strane provedbenog partnera Stanice vodiča Zagreb, izabran je Viktor Šiklić iz HPD Promina, koji se o Via Dinarica timu skrbio dva dana za kojih smo otkrili potencijale Dalmatinske zagore.

Kako se ovim projektom želi promovirati zaštićena područja kao ključne generatore lokalnog razvoja te potaknutu njihovu suradnju s lokalnim stanovništvom u ekološkom, društvenom i ekonomskom pogledu, a u sklopu hrvatskog dijela Dinarskog gorja nalazi se najveći broj zaštićenih područja kao što su strogi rezervati, nacionalni parkovi i parkovi prirode, u programu posjeta je i Nacionalni park Krka.  Obzirom da najveći broj posjetitelja ulazi u park s južne, skradinske strane tim Via Dinarice se odlučio za posjetu  sjevernom djelu područja parka, oko Roškog slapa i obilazak Visovca.

 

Visovac, kamena hrid kojeg su redovnici tijekom godina, marljivim radom pretvorili u zeleni otok i smjestivši na njega  samostan i crkvu pretvorili u jedinstvenu cjelinu na kojoj se svaki posjetitelj osjeća smireno i ugodno. U priču o povijesti otoka i  samostanu kojeg je stariji dio podignut u 15. stoljeću uveo nas je Nenad,  vjerojatno najbolji i najugodniji vodič kojeg sam imala prilike slušati i to, zbog naše gošće iz Kalifornije, na tečnom engleskom jeziku.

 

Nešto sjevernije nalazi se Roški slap, a posebna atrakcija ovog dijela parka su i nedavno sagrađene drvene stepenice. Dolaskom na vidikovac, shvatit ćete da vam dah nije oduzelo preko 600 stepenica koje ste savladali već pogled na razbacane sedrene barijere, manje slapove i prekrasnu očuvanu prirodu oko Roškog slapa.

 

Kao jedan od potencijala ovog područja od stane projekta prepoznato je i područje Vrlike, gornjeg toka rijeke Cetine s izvorom i Perućko jezero. Outdoor agencija Dalmatia Explorer djeluje na tom području gdje organizira kajaking, hiking, biciklizam i trekking i team building.  

 

Vlasnik agencije, Domagoj Burica, odlučio je usmjeriti aktivnosti na ovo područje ne samo zbog svih mogućnosti koje ono pruža, već i zbog dobre suradnje s gradskim strukturama. Naglasio je da se bez sluha gradskih struktura ništa slično ne bi moglo poduzeti. Grad Vrlika je i nositelj prekograničnog projekta s općinom Rama u BIH, tako da je na tom dijelu Perućkog jezera napravljena prva faza veslačkog centra, a uz ostale sportske sadržaje ovaj vikend otvara se i sportsko penjalište. Na Perućkom jezeru dugom preko 20 km, a širokim oko 4 km postoji mogućnost razvoja  surfanja, kite surfa i ostalih vodenih sportova i aktivnosti.

 

Zadnjih 5 godina intenzivira se razvoj i pokušavaju u funkciju staviti prirodni potencijali. Kao najveći problem u razvoju kraja, Burica naglašava manjak smještajnih kapaciteta kojeg će se pokušati riješiti izgradnjom sportskog hotela. Pojedina imanja ovdje su sjajna i imaju kapacitete i kad se krene u smjeru „bed and breakfasta“  to će biti turizam kojem bi Zagora trebala težiti.

 

Jedan od odabranih sugovornika s tog područja je i predsjednik sportske udruge Cetina Adventure, Petar Mandac. Cetina Adventure je neprofitna sportska udruga osnovana u cilju okupljanja outdoor sportaša, a koja posljednje tri godine na ovom području  organizira pustolovnu utrku  dužine preko 100 km, a od ovo godine i Gradski izazov, utrku na području grada Sinja, primjerenu svim uzrastima i ambicijama. Kao najveći problem ovog kraja navodi postojanje minski opasnih područja i problem s financiranjem jer po nekom pravilu od ugovorenih sredstava za organizaciju utrke obično dobiju 50 %. Mandac smatra, da osim Alke,  njihova utrka je bila najveća promocija grada Sinja i okolice, ali nedovoljno prepoznata od lokalne uprave.

Via Dinarica sutra nastavlja prema Dinari i Sinjalu, najvišem hrvatskom vrhu.   

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.