Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Via Dinarica - U Paklenici iznad i ispod zemlje
(Rejting 0 od 5)
Miks svega po malo
Autor: Anamarija Marović   
Petak, 11 Listopad 2013 21:38

Terenski tim Via Dinarice četvrtog dana svog pohoda kroz Hrvatsku došao je do Paklenice. 

Iako ubrzavani glavnim logističarem iz sjene, pročelnikom Komisije za vodiče, Dorijanom Klasnićem, u tempu kakvim se tim kreće vrlo je teško redovito izvještavati s terena.

Kako se na kartu Via Dinarice  želi upisati sve zanimljivosti podneblja kojim se prolazi, uz nezaobilazni Nacionalni park Paklenice, tu je i špilja Modrić, kojom zadnjih godina, poštujući ekologiju i zaštitu jako dobro upravlja zadarska agencija Zara, vlasništvo našeg vodiča Marjana Buzova.
Marjan, planinarski vodič Stanice vodiča Zadar,  nekadašnji je renđer nacionalnog parka i jedan od najboljih poznavatelja terena. Uvjerena sam da se svaki posjetilac koji s njim obiđe ovo područje, vrati kući obogaćen nizom novih saznanja o terenu i povijesti ovog podneblja.

 

Špilja Modrić, prvi cilj našeg obilaska, udaljena je svega 10 minuta od magistralne ceste u mjestu Rovanjska. Iako sam u ovoj špilji već bila prilikom jedne od pustolovnih utrka, za koje ovaj teren pruža izuzetne mogućnosti, ponovni susret s ovom špiljom, sad kad nije bilo bitno prolazno vrijeme, dalo mi je potpuno novu sliku. Poseban doživljaj obilaska je u tome što ona nije uređena, već u njenim oblicima uživate oboružani samo naglavnim lampama – karabitkama, a pristup velikom dijelu dvorana je kroz uske rupe i prolaske. Naježila sam se na samu pomisao da nas naš vodič ostavi same.    

 

Kako je Paklenica, ipak jedna od svjetskih penjačkih meka, neprihvatljivo bi na putu Via Dinarice, ne posjetiti penjalište. Tim Via Dinarice se za tu priliku podijelio u dvije grupe, Elma i Kenan otišli su prikupljati utiske u smjer Brid za veliki čekić, a ostatak ekipe nakon obilaska bunkera, kojih je u tijeku uređenje i prenamjena u izložbeni prostor, ostala je isprobati sportske smjerove.

 

Jedina zamjerka uređenju već postojećih tunela je što se u njima nije našlo mjesta za umjetnu stijenu, čime bi se ponuda Paklenice kao popularnog penjačkog centra pojačala. Odgovor nam je dao ravnatelj Nacionalnog parka Zlatko Marasović, koji je dolaskom na ovu poziciju donio i nove ideje. Osim uređenja poučne staze s druge strane pakleničkog potoka, kojim bi se pješacima omogućilo da izbjeći hodanje asfaltom do ulaza u kanjon, u blizini ulaza, a nakon sređivanja infrastrukture, u planu je izgradnja penjačkog centra. Organizacija natjecanja europskog kupa, tek je bila moja bubica u uho, međutim, s obzirom na nivo suradnje Komisije za sportsko penjanje i Nacionalnog parka, vrlo moguća.

 

Za slijedeći dan, koji vremenski nije puno obećavao, planirana tura preko Bojinog na Vidakov kuk, morala je biti skraćena. Na putu prema kukovima nalaze se Mirila, specifičnost koju nalazimo samo na ovim područjima. Kako su ljudi ovog područja nekada živjeli pretežno nomadskim načinom života i ljetni period provodili u višim područjima Velebita, pokojnik bi se na rukama nosio do naselja smještenih u nižim krajevima. Na ruti tog puta, bila su mjesta gdje bi se nosači odmorili i spustili tijelo na tlo, a zagrobni kamen postavili pokojniku iznad glave i ispod stopala. To, u pejzaž potpuno uklopljeno mjesto „di se tilo miri, a duša se mîri“ (tijelo se mjeri, a duša se miri), bilo je duhovno važnije od samog počivališta i naziva se Mirilo. 

 

Preko Vidakovog kuka, s kojeg su nam vjetrovi Velebita otvorili pogled na njegovu impozantnu veličinu, stazama kojima se rjeđe hoda, naš vodič nas je doveo do Sklopina, starog napuštenog sela, te preko veselog i raspjevanog dvora Marija Ramića do planinarske kuće Paklenica, odakle nas još samo silazak kroz kanjon dijeli od povratka u realnost.

 

Tim Via Dinarice sutra kroz Liku i Baške Oštarije nastavlja svoju avanturu, a album sa slikama možete pratiti na FACEBOOKU

  

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.