Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Via Dinarica na grebenu Mosora
(Rejting 0 od 5)
Miks svega po malo
Autor: Anamarija Marović   
Četvrtak, 03 Listopad 2013 21:05

Planinarski dom Umberta Giromette na Mosoru treći je cilj Via Dinarica tima. Ovaj lijepi kameni planinarski objekt, već pomalo nagrižen zubom vremena, nalazi se na jednom od najljepših dijelova Mosora ispod kojeg je popularno izletišta splitskih ljubitelja planina, travnati proplanak s jezerom i izvorom vode, okružen šumom.

O planinarskom domu u vlasništvu HPD Mosor već preko 30 godina skrbi domar Špiro Grujica. 
Do doma nas vodi pročelnik splitske stanice vodiča, Denis Vranješ, spreman timu, osim svog vremena, posvetiti svu moguću pažnju i dati sve informacije o terenu na kojem se nalazimo.

 

Nakon prohladne noći, dočekalo nas je vedro jutro, a posebno oduševljenje tima izazvao je dolazak Škegre i Šukera. Ne, ne radi se o ministrima, već o dva tovara kojima domar Grujica vrši nabavu. Magarci, jedan dalmatinski, drugi istarski i inače su atrakcija djeci kojima je planinarski dom, vjerojatno jedna od prvih točaka planinarskog puta.

 

Nakon prolaska raznim stazama, a pogotovo sada kad sam u sklopu ovog projekta na mosorsku stazu prisiljena gledati drugim očima, zaključujem da je mosorska grebenska staza najljepša grebenska staza u Hrvatskoj.

Preko jame Velika Gajina, strmim sajlama  djelomično osiguranim putem uspinjemo se do prijevoja između Velikog Kabla i Vickovog stupa. Istočni i najviši vrh Veliki Kabal prvi je cilj mosorskog uspona tima Via Dinarica koji svojim projektom želi i ovu stazu približiti putnicima, planinarima i outdoor turistima, ali i otvoriti mogućnosti za nova ulaganja i poboljšanja ponude, uvjeta i sigurnosti na planinarskom putu.

 

Već izlaskom na prijevoj, pogled koji se proteže preko Splita sve do otoka Visa ostavlja bez daha, a rijetki oblaci na burom raščišćenom nebu pojačavaju dojam.

 

S grebena Mosora, osim na južnu stranu, pogled se povremeno otvara prema sjevernoj strani, dalmatinskoj zagori i padinama Kamešnice. Nakon najvišeg mosorskog vrha, Vickov stup, sa svojom crvenom bojom i panoramom Splita u pozadini slijedeći je fotogeničan mosorski motiv.

 

S takvom slikom na obzoru, čak i gosti iz unutrašnjosti izgovaraju poznatu splitsku rečenicu – 'ko to more platit?!

Nadamo se da će projekt Via Dinarica pronaći put do onih koji to žele. 

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.