Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Bitka oko Neretve
(Rejting 5.00 od 5)
Pustolovne Utrke
Autor: Marko Herman   
Četvrtak, 11 Rujan 2014 11:09

Žabe, jegulje, mandarine, trupice – vjerovatno su neke od prvih asocijacija koje ljudima padnu na pamet kad se spomene dolina Neretve. 

Meni sada prvo pada na pamet Neretva Challenge, zahvaljujući mojem nedavnom sudjelovanju na pustolovnoj utrci na tom području.
Ante Ercegović i ja nastupili smo kao tim Adventure Sport Portala u konkurenciji još 11 timova. Bilo je nekoliko izvrsnih ekipa iz BiH, bivši svjetski prvak i olimpijac u kajaku jednokleku sa sinom, žilavi Sinjani i nekoliko domaćih ekipa kojima motiva sigurno nije nedostajalo, jer ipak je najvažnije biti prvak u svome mjestu. Konkurencija je bila više nego jaka i trebalo je dati sve od sebe i još malo više da im uspijemo parirati.

 

Utrka je krenula kajakaškom dionicom dugom 7.5 km iz Opuzena nizvodno, glavnim tokom Neretve. Široka i relativno brza rijeka dobro nam je poslužila da se zagrijemo prije trekinga dugog 14 km. Na početku smo odmah pogriješili i gubitkom od oko 6 minuta pali smo na dno poretka. Hvatamo zaostatak na strmom usponu visokom 600 metara i ostajemo bez daha, što radi neplanirano jakog tempa, što radi pogleda na dolinu Neretve. Kroz zelenilo šaša provlače se rukavci Neretvanske delte koji su poprimili modrosivu boju neba. Široko i ravno polje tog zeleno-modrosivog mozaika uokviruju kamenita brda na rubovima doline koja se šire u lijevak  okrenut prema Jadranskom moru. Samo letimično uspijevamo upiti ljepotu pogleda jer pokušavamo nadoknaditi izgubljeno. Nakon što smo uspjeli uhvatiti priključak za vodećima, prešli smo sedlo Babine Gomile i tehnički zahtjevnom, ali trčljivom stazicom opet se spuštamo prema dolini gdje nas čekaju bicikle.

 

32 km duga biciklistička dionica većinom je ravna, osim zadnjeg dijela koji nas je dobro namučio kraćim ali jakim usponom. Probili smo se s 4. na 3. mjesto, zahvaljujući problemima s gumom jedne od sinjskih ekipa i s malim zaostatkom iza dvije vodeće ekipe, krenuli smo na zadnju dionicu kajacima.
Rukavcem Crna Rika zaveslali smo prema luci Ploče. To je jedna od zanimljivosti ove utrke što smo kajacima veslali rukavcem i glavnim tokom jedne rijeke, njenim pritokom, zatim morem i na kraju iz mora ušli u jezero. Praktički, svaki vodeni sustav je bio uključen u utrku. Iako već prilično umorni, osjetili smo da nam kajak odlično ide i pojačavamo tempo pokušavajući sustići ekipu ispred. Uskoro smo se probili na drugo mjesto. Na samom ulazu u luku Ploče uspjeli smo prestići i vodeće. I dalje snažno veslamo prema Baćinskim Jezerima gdje je cilj. Do tunela koji spaja Baćinska jezera s morem već smo ostvarili i lijepu prednost tako da smo svakim zaveslajem bili sigurniji da ćemo tu prednost i održati. Nakon što smo pri izlasku iz tunela morali iskočiti iz kajaka i povući ga preko jedne betonske barijere, uhvatili su me grčevi u nogama. Jedva sam uspio obuzdati bol i održati ritam. Ubrzo smo nakon prolaska kroz usko grlo između dva jezera uveslali u  Peračko blato i ugledali plažu gdje je bio cilj.
Napokon, nakon 66 kilometara i 5 sati i 44 minute naš kajak je dotaknuo plažu i za nas je utrka gotova. Završili smo dosta brže od predviđenog - 6 sati je bila najoptimističnija prognoza.

 

Ležeći na plaži u očekivanju ručka koji je već zamirisao, dočekujemo ostale ekipe. U ležernoj atmosferi prepričavamo dogodovštine s utrke kojih nije nedostajalo.

 

Malo kasnije taj dan održala se i druga utrka Baćina Trail u dužini od 12 km oko Baćinskih jezera.

Rezultate možete vidjeti na Neretva Challenge i Baćina Trail

Iza cijele priče stoji malobrojna ekipa Avanturističkog kluba Osmica iz Opuzena koja je za prvi put odradila odličan posao. Pustolovne utrke logistički su zahtjevne, međutim i prije i za vrijeme utrke sve je teklo glatko i bez problema. Gostoljubivost, ležerna atmosfera i dobra hrana još su poboljšali ukupni dojam i siguran sam da su svi koji su sudjelovali i više nego zadovoljni.
I kako kažu domaćini, živila vam kubura i vidimo se dogodine!

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.