Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Pustolovina začinjena suncem, vjetrom, kišom…
(Rejting 0 od 5)
Pustolovne Utrke
Autor: Monika Đogaš   
Ponedjeljak, 14 Svibanj 2012 15:09

Klub pustolovnih sportova Baraber Extreme Team i ove je godine bio organizator i domaćin 1. kola Pustolovne lige Hrvatske i pustolovne utrke Baraber Adventure Race 2012.

Iako se pustolovne utrke najčešće organiziraju na znatno „neravanijem“ i brdovitijem terenu nego što je to naša Valpovštine, organizatori su ipak pokazali koliko zahtjevna utrka može biti i usred ravnice. Utrka je organizirana za dvije kategorije natjecatelja – ultra i light, a sudjelovalo je 28 ekipa (12 u ultra i 16 u light kategoriji).

 

Discipline i prepreke

U petak smo u večernjim satima imali brifing za sve prijavljene ekipe, a u subotu u jutarnjim satima počela je utrka za ultra kategoriji, te nešto kasnije i za light kategoriju. Ekipe u ultri su ukupno morale svladati oko 150 kilometara dugu stazu kroz 40 kontrolnih točki, dok je light kategorija obuhvaćala stazu dugu oko 100 kilometara i 29 kontrolnih točki. Prije starta sve je pozdravio i belišćanski gradonačelnik Zvonko Borić, koji je poželio sreću svim natjecateljima, te izrazio želju da će svi uživati u Belišću, ali i u ljepotama cijele Valpovštine, rekao nam je Christian Uskoković, predsjednik Baraber Extreme Teama, dodavši kako je prva ekipa na cilj stigla za nešto manje od 12 sati, što dovoljno govori koliko je BAR teška i zahtjevna utrka.

 

A u to su se najbolje uvjerili natjecatelji ultra kategorije. Odmah nakon starta morali su, noseći veslo i prsluke, trčati od Kajak kluba, zatim preplivati Dravu i ukrcati se u čamce, zatim su veslali do stare belišćanske kompe, gdje je bila kontrola. Slijedilo je veslanje do Kajak kluba, ukrcavanje jednog bicikla u čamac, pa veslanje do bistrinačkog otoka. Ondje su se ekipe iskrcale. Slijedio je hendikep – biciklizam (jedan član ekipe vozi bicikl, drugi pored njega trči). Staza ih je vodila kroz šumu kod Svete Ane, preko Gata pa sve do valpovačke kule, gdje ih je očekivao absail (spuštanje s vrha) Ondje ej natjecatelje čekao i drugi bicikl, te su ekipe narednih 60-ak kilometara prošle biciklirajući s jedne na drugu stranu Vučice (Ladimirevci, Satnica, Petrijevci, Nard). To je zahtijevalo i preplivavanje Vučice, odnosno gaženje kroz rijeku. U Nardu su ostavljali bicikli, ukrcali se u čamce, a tada ih je čekalo oko 3 sata veslanja do belišćanskog Kajak kluba.  

Ekstremni uvjeti

Prve ekipe su na kontrolu u Nardu stigle tek oko 17 sati, a povratak u Belišće dodatno je otežavalo uzvodno veslanje Dravom uz sve jači vjetar koji je predvečer počeo puhati.

Koliko su tijekom dana visoke temperature zraka, koje su se na otvorenom kretale oko 35°C, otežavale utrku, toliko je u večernjim satima jak vjetar stvarao probleme. U jednom trenutku smo zahvaljujući olujnom vjetru ostali i bez čamca – završio je na dnu Drave, potopljen. Neki natjecatelji su imali problema s grčevima, neki su i odustali, a neki nisu uspjeli završiti utrku u limitu, kaže Uskok.

Bez obzira na sve te teškoće, svi su zadovoljni utrkom i pustolovinom, adrenalinom i preprekama koje su morali svladavati u ovoj ravničarkoj ekstremnoj utrci.

I ove smo godine, uz veslanje, trčanje i mountain bike, pripremili i disciplinu iznenađenja. Za razliku od prošlogodišnjeg gađanja praćkom, sada su natjecatelji kod belišćanskog Ilimana  iz čamca lukom i strijelom gađali metu, što se pokazalo kao dosta kompliciran zadatak, objašnjava Uskok, dodajući kako su sve ove discipline morali proći i natjecatelji u light kategoriji, samo u kraćem obimu, a i absail s kule je bio opcionalan.

 

I za kraj, nakon proglašenja, za potpuni ugođaj „adventure“ utrke pobrinulo se olujno nevrijeme, a naši Baraberi su se morali boriti i sa šatorom kojeg je vjetar skoro odnio u Dravu. 

U ultra kategoriji pobjednik je bila ekipa Perpetum Gelender (Igor Dorotić i Dubravko Sever) koji su utrku završili s vremenom 11:19:48. Druga je bila ekipa Grampini (Slobodan Soldo  i Igor Mogoroš) s vremenom 11:25:36, a treća je bila ekipa Gelender u ravnici (Tea Đurek i Lino Legac) s vremenom 12:01:17. U light kategoriji najbolji su bili Dečki s Lapovca (Krešimir Žagar i Dražen Vrabac) s vremenom 7:25:14, drugi su bili Drava Monsters Jr (Tomislav barišić i Matko Šestanj) s vremenom 7:25:14, dok su na trećem mjestu završili dečki iz Miltonia Adventure Teama (Romeo Žibrat i Igor Jandrečić) s vremenom 8:24:07.

 

Organizatori zahvaljuju sponzorima (Grad Belišće, Osječko – baranjska županija, Grad Valpovo, zajednica športskih udruga, Grad Našice, HOK osiguranje, Škos bicikli i Hervis) i mnogim drugima koji su pomogli održavanje utrke. Medijski pokrovitelji bio je i naš tjednik Valpovština info. 

Pogledajte više fotografija OVDJE

Kompletni rezultati OVDJE  

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.