Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
1. Falkensteiner Punta Skala triatlon
(Rejting 0 od 5)
Triatlon
Autor: Mladen Lukovic   
Petak, 24 Listopad 2014 14:39

Još jedna sportska točka pojavila se u hrvatskom zemljovidu: triatlon u Petrčanima. Ovaj novi sportski poduhvat su organizirali djelatnici hotelskog kompleksa Punta Skala u suradnji sa lokalnim odborom Petrčane, turističkom zajednicom grada Zadra i triatlon klubom Split.

Održane su dvije aquatlonske utrke, jedna nešto kraća za najmlađe i te malo duži aquatlon za nešto starije te dvije triatlon utrke: supersprint triatlon i kao glavna utrka sprint triatlon. Gotovo sedamdeset natjecatelja je nastupilo ukupno u svim ovim natjecanjima.

Unatoč tome što smo već mjesec dana zašli u jesen vremenski uvjeti su bili kako se samo poželjeti može. Izmjerena je temperatura mora od dvadeset stupnjeva Celzijusa, u zraku je bilo oko dvadeset četiri ili pet, dok na nebu nije bilo nijednog jedinog oblačka, a na moru nije bilo valova. Vjetar se jedino osjetio na biciklističkom dijelu staze.

 

Nakon što smo ispratili aquatlonske utrke došlo je vrijeme za glavnu utrku dana: sprint triatlon. Odlučio sam nastupiti na ovoj utrci iako pomalo zazirem od hladnog mora. Ovih dvadeset stupnjeva u moru su mi omogućili da nastupim bez plivačkog odijela i da se ne smrznem. Bilo je malo hladnjikavo, ali za plivanje na jednoj ovakvoj utrci u potpunosti prihvatljivo. Otprilike pola natjecatelja je nastupilo u plivačkim odijelima, a ostali bez.

Kada je utrka započela nisam više mislio na temperaturu mora nego samo na to da što bolje odradim plivačku dionicu. Nije bilo prevelike gužve i mogao sam se držati svog ritma. Divota je bilo plivat u čistom i bistrom moru. Dojam mi je malo pokvario prateći brod koji je stajao iza dvije vanjske bove i koji je to područje dijelom zasmrdio svojim ispušnim plinovima. Nastavak plivanja je donio opet savršen dodir sa prirodom. U drugom krugu sam gotovo cijelu minutu plivao kroz jato sićušnih ribica, a po koži sam mogao osjetiti sitna peckanja po ramenima i rukama. Da li je to bilo od dodira sa tim ribicama ili se nešto drugo se događalo ne mogu sa sigurnošću reći. U svakom slučaju novo iskustvo.

Još jedan susret sa morskim životom sam imao pri izlasku iz mora. Malo sam otišao udesno od predviđenog mjesta za izlazak pa sam uletio na područje prekriveno morskim biljem i među njim skrivenim morskim ježincima. Kako je to već bio potpuni plićak da ne bih zgazio nogom na nekog od ježinaca rukama sam se povlačio po dnu u smjeru gdje je bilo sigurno stati na dno i uspio sam rukom zahvatiti jednog od ježinca. Srećom, nisam ga prejako stisnuo pa mi se iglice nisu preduboko zabile u dlan.

 

Dok sam trčao uzbrdo prema zoni pomalo sam se zabrinuo kako ću voziti biciklu sa tih dvadesetak bodlji na desnom dlanu. Malo bolje pogledavši moglo se vidjeti da su se bodlje jedva zabile u kožu, manje od milimetra i većinu sam uspio odstraniti sa ruke.

Biciklistički dio donio je malo uzbrdice na početku, a zatim izlazak na glavnu cestu na kojoj nije bio zatvoren promet pa se moralo paziti i ispred i iza sebe. U nekoliko navrata našao sam se u koloni sa sedam osam automobila. Osim automobila osjetan je bio vjetar koji je negdje pomagao, a negdje odmagao. Sam sam vozio. Uspio sam prestići par ljudi, dok mene nije nitko sustigao. Na kraju se trebalo oprezno spustiti nizbrdo do Punta Skale jer se na nizbrdici dostizala znatna brzima, a ne putanji je bilo nekoliko oštrih skretanja.

Trkački dio nalazio se u potpunosti unutar hotelskog kompleksa Punta Skala. Išlo se uz jednim dijelom uz obalu, a kasnje uz otvorene prostore uz hotele. Staza je dosta vijugala pa se dobro moglo vidjeti gdje se nalaze konkurentski natjecatelji, približava li se tko i može li se možda nekoga sustići. Rutinski sam istrčao stazu. Nisam se previše trsio te sam uživao u morskoj šetnici, pogledu na hotele i njihove sadržaje, prirodu koja ih okružuje,..

 

Gledateljima je najbolje bilo smjestiti se uz zonu izmjene, jer su tu bila i ciljna vrata i okrepa i prolaz trkača u drugi krug. Dok smo mi sprint triatlonci vozili biciklu publika je mogla vidjeti start supersprint triatlona te njihove izmjene po pojedinim disciplinama. Većina supersprint triatlonaca uspjela je završiti svoje natjecanje prije nego što su sprint triatlonci počeli sa trčanjem. 

U sprint triatlonu pobjedio je Marin Koceić iz TK Swibir ispred Tonija Elezovića i Mije Bebića oba iz TK Split. U ženskoj konkurenciji pobijedila je Maja Bonačić iz TK Swibir, druga je Iva Kurelić iz TK Rab, a treća je stigla Josipa Cecić Vidoš iz TK Split.

 

U supersprintu najbolje vrijeme je ostvario Uroš Seme iz Slovenije, a zanimljiva je bila borba supersprint štafeta gdje je prvo mjesto ostvarila štafeta Falkensteiner 1 u sastavu: Dora Komić, Nebojša Bakula i Doris Pinčić.

*********** 

Ovo je ujedno bila i zadnja utrka ovogodišnjeg Splitskog duatlon-triatlon Kupa, te se je njenim završetkom dobio konačni poredak: u muškoj konkurenciju pobjednik Kupa je Dalibor Vujević, drugi je Srđan Latinović, a treći Toni Elezović. Kod žena pobjednica Kupa je Josipa Cecić Vidoš. Druga mjesto osvojila je Gorana Jelić Mrčelić, a treća u poretku je Robertina Tomić.

Rezultati sa ove utrke i više o radu TK Split možete naći na web stranici TK Split: www.tksplit.hr.

 

 

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.