Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
2. Falkensteiner Punta Skala triatlon
(Rejting 0 od 5)
Triatlon
Autor: Mladen Lukovic   
Petak, 29 Svibanj 2015 20:17

Drugi Falkensteiner Punta Skala triatlon donio je dva dana gusto popunjenih sportom. Čak šest utrka je bila na programu. 

Prvog dana, u subotu, održan je supersprint triatlon, cestovna utrka na 10 kilometara te glavna ovogodišnja utrka: olimpijski triatlon. U nedelju su se održale duatlonska i aquatlonska natjecanja te mješoviti štafetni timski triatlon. Olimpijski triatlon i mješoviti štafetni timski triatlon su se računali za Državno prvenstvo republike Hrvatske.

 

Gotovo 400 natjecatelja je nastupilo na utrkama: iz Hrvatske, Italije, Austrije, Slovenije, Poljske, Mađarske, USA, BiH, Češke, Slovačke i Njemačke, a kada se njima još pribroje treneri, prijatelji, gosti, volonteri, sudci,... prava invazija je zadesila ovaj turistički kompleks. No sve je bilo spremno za tu navalu. Kao što su se svi sportaši na najbolji mogući način pripremili za svoje discipline tako su i organizatori morali uložiti veliki napor da uspješno usklade sve utrke i da sve prođe u zdravom natjecateljskom duhu. Gotovo da je veća avantura bila biti organizator nego natjecatelj u ova dva dana.

 

Službeno otvaranje natjecanja je započeto u petak u večernjim satima u hotelu Iadera gdje su se preuzimali startni brojevi te je izvršena prezentacija natjecanja i staza.

U subotu je krenuo sportski karusel. Sve je započelo sa supersprint utrkom na kojoj su većinom nastupili mlađi uzrasti, kadeti i juniori. Kako je ovo bila relativno kratka utrka mnogi su se odlučili za nastup bez plivačkih odijela unatoč dosta hladnom moru. U konkurenciji od pedeset natjecatelja pobjedili su Dorotea Čargonja iz TK Rival i Duje Marić iz TK Pula.

 

Nije bilo puno vremena za odmor jer je uskoro slijedila glavna utrka olimpijski triatlon.

Samo na olimpijskom triatlonu je nastupilo oko sto natjecatelja. Trebalo je isplivati kilometar ipo u jš uvijek hladnom moru, pa su gotovo svi bili u plivačkim odijelima. Kao neki čudni tuljani, prepunili su pješčanu plažu sa koje se utrčavalo u more. Bila su tri starta. Posebni startovi za elite muškarce i žene te za dobne skupine.

Muška utrka je odlučena u trkačkom dijelu gdje je Andrej Vištica došao do odlučujuće prednosti ispred Jacopoa Butturinija. U ženskoj konkurenciji je bilo manje neizvjesnosti. Do titule državnih prvaka došli su dakle Andrej Vištica i  Sonja Škevin, oboje iz TK Swibir. Olimpijski triatlon je završio na drugom mjestu talijan Jacopo Butturini, međutim za državno prvenstvo drugo mjesto je osvojio Matija Lukina iz TK Rudolf Perešin, a treće Marin Koceić iz TK Swibir. Kod žena drugo mjesto je osvojila Željka Šaban-Miličić iz TK Swibir, a treće Elisabeta Vitasović iz TK Pula.

 

Trčanje na 10 kilometara zaključilo je subotnji dan. Gotovo devedeset natjecatelja je trčalo po putevima Punta Skala turističkog kompleksa. Ova je utrka imala humanitarni karakter: djelatnici Falkensteinera i javne osobe su svojim sudjelovanjem i donacijama prikupili pomoć udruzi za Down sindrom Zadarske županije.

Na kraju dana proglašeni su pobjednici subotnjih utrka, te je za većinu slijedio odmor i opuštanje, a neki su se pak pripremali za sutrašnje sportske izazove.

Malo oblačnu subotu zamijenila je vedra nedelja donoseći svima dodatnu dozu optimizma i životne radosti i volje za natjecanjem.

U nedelju se devetnaest timova pripremilo za atraktivnu disciplinu timskog štafetnog triatlona. Svaka ekipa se sastojala od četiri člana i to obavazno od dvije žene i dva muškarca. Svaki član štafete je morao samostalno odraditi mali triatlon ( 300 metara plivanja, 6,5 km bicikliranja i 1,8 km trčanja) te nakon što završi svoj triatlon predati „štafetu“ slijedećem članu ekipe i tako sve dok svo četvoro ne završe svoju utrku. Utrku su započele žene, u drugoj izmjeni su bili muški, u trećoj izmjeni je išla druga žena i u četvrtoj izmjeni drugi muški član ekipe.

 

Nakon starta, i nakon što su počele izmjene triatlonci su uskoro počeli juriti u svim smjerovima i trebalo se dobro skoncentrirati da bi ih se pratilo.

Ekipe Swibir 1 i Swibir 2 osvojile su pva dva mjesta dok je treće mjeso osvojila ekipa Rival 1. Članovi pobjedničke ekipe Swibir 1 bili su: Sonja Škevin, Matija Avirović, Željka Šaban Miličić i Matija Krivec.

U drugom dijelu dana preostale su još samo dvije utrke, za relaksaciju, duatlon i akvatlon. Mnogima su zapravo ovo bili prvi duatloni i aquatloni  ikada u životu i vjerojatno sportski događaj godine, ali uz ovoliki broj natjecanja teško je bilo pratiti svaku pojedinačnu priču. Ovaj vikend u Punta Skali je sigurno donio puno takvh priča. U nadi da će ih biti još više u budućnosti već sada je vrijeme da se počne sa pripremama za neku slijedeću utrku odnosno za slijedeći Falkenstaeiner triatlon.

Rezultate sa ovih utrka i više o radu TK Split pogledajte na www.tksplit.hr. 

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.