Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Emma Snowsill impresivnom utrkom do olimpijskog zlata
(Rejting 0 od 5)
Triatlon
Autor: Zvonko Čubrić   
Ponedjeljak, 18 Kolovoz 2008 14:01
Danas rano ujutro je održan treći ženski triatlon u povijesti olimpijskih igara. Kao što sam i pisao u najavi trka se je stvarno svela na borbu jakih reprezentacija protiv Vanesse Fernandes. Rezultati su na kraju malo koga iznenadili, ali ono što je itekako vrijedno spomena je vrhunska izvedba sve tri discipline koje su prošle u brutalno visokom intezitetu i konačnom broju natjecateljica koje su taj ritam izdržale do posljednje discipline. Svaka čast curama! Ovaj triatlon je zaista pokazao da i cure u svijetu isporučuju dramatične trenutke koje su prije bile rezervirane za muški dio 'cirkusa'.
Utrka je počela malo usporeno, rekao bih iznenađujuće letargično. Prvi krug plivanja je bio zaista spor, no već je drugi krug je selektirao natjecateljice. Konačno vrijeme plivanja je bilo nešto malo iznad 20 minuta što je oko minutu i pol sporije nego što inače plivaju 'curke'. Naravno u obzir treba uzeti i mogućnost da je ta dionica bila nešto malo duža. To bi se moglo pokazati istinom jer je nakon prve tranzicije praktički nastalo 4 grupe natjecateljica koje su onda krenule na izazovnu biciklističku stazu.

Već sa na početku bicikla vidjelo da će prva grupa od nekih 20tak natjecateljica uspjeti održati stećenu prednost (i povećati) razliku pred ostalima. No to u tom trenutku i nije bilo presudno za glavne kandidatkinje za zlato na kraju. Naime sve glavne kandidatkinje su se nalazile u toj grupi. Jedino je pobjednica iz Atene Kate Allen bile van trke jer je isplivala tek u četvrtoj grupi što u olimpijskom triatlonu znaći kraj trke. Tokom cijelog biciklističkog djela prva grupa se je držala zajedno i dobro je radila. Do kraja je izgubila 3 natjecateljice koje su ispale iz grupe zbog očito prejakog tempa zadanog na vrhu grupe. U tom trenutku sve su glavne kandidatkinje izgledale relativno udobno, pogotovo se to odnosi na Snowsill, Moffat, Ryf, Fernandes, Di Marco, Spirig i Benett. Nažalost sve ostale grupe na stazi su pri kraju bicikla već bile van mogućnosti da se uključe u borbu za medalje. Poslije će se pokazati da je upravo težak biciklistički dio u kombinaciji sa ubitačnim vremenom odredio tko ima noge za trčanje.U drugoj tranziciji svjedočili smo najbržem oblačenju tenisica na svijetu. U izvedbi Emme Snowsill koje je time jasno pokazala što želi. Izjurila je iz tranzicije kao raketa i već mi je tada bilo jasno tko će pobijediti. Pogotovo ako uzmem u obzir da Vanessa nije odmah stavila svoju kapu na glavu i okrenula šilt prema nazad. To je inače znak da svi ostali mogu samo u borbu za srebro. Stvarno sam bio iznenađen trčanjem Snowsill, bila je nezaustavljiva dok se je ostatak 'svijeta' borio za preostala odličja. Na kraju je Snowsill uvjerljivo pobijedila trčeći zadnje metre sa zadrškom slaveći pobjedu sa prednosti pred Vanessom Fernandes od minutu i šest sekundi. Vrijeme trčanje je bilo 'prebrutalno', superbrzih 10km za 33:17 nakon bicikla koji 'lomi' noge. Moram priznati da bih ja vjerojatno dobio 'batina' od nje na tom djelu trke. Stvarno impresivno! Dvadeset sekundi nakon Fernandes treća je došla Emma Moffat iz Australije trčeći isti tempo cijelo vrijeme i na kraju je skoro došla do Fernandes. Amerikanke su ostale razočarane tek četvrtim mjestom Laure Benett (najveći proračun nikako nije garancije zlata). Moja favoritkinja iz sjene Nicole Spirig je došla šesta (inače, po meni glavni motor prve grupe su bile Švicarke). Cure su stvarno promovirale triatlon na najbolji mogući način, samo šteta je što je bilo manje gledatelja nego na prošle dvije olimpijade, što je, čini mi se, posljedica izmještanja triatlona van Pekinga (slično je bilo i na cestovnom biciklizmu).

Na kraju još samo dodatna najava sutrašnje muške trke (također u 4:00 na ARD-u ili ZDF-u izravno) koje će biti nadam se jednako zabavna i napeta. Australci će sve dati da ponove uspijeh cura no protiv sebe će imati ostatak svijeta predvođen Gomezom!

REZULTATI:


1. Emma Snowsill 1:58:27
2. Vanessa Fernandes 1:59:34
3. Emma Moffat 1:59:55
4. Laura Benett 2:00:21
5. Juri Ide 2:00:23
6. Nicole Spirig 2:00:30
7. Daniela Ryf 2:00:40
8. Andrea Hewitt 2:00:45
9. Kyomi Niwata 2:00:51
10. Debbie Tanner 2:01:06


Zvonkovu najavu utrka olimpijskog triatlona pročitajte ovdje
 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.