Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Hladni i kišni izazov Marka Pola
(Rejting 0 od 5)
Triatlon
Autor: Mladen Lukovic   
Utorak, 29 Travanj 2014 15:38

4. Izazov Marka Pola održan je ove subote. Još jednom su Korčulani imali prilike vidjeti triatlonce na svojim ulicama. 

Glavna utrka je bio olimpijski triatlon, a još su održane sprint triatlon utrke  pojedinačmno i u štafetama te ulična utrka na stazi dužine 10 kilometara.

Kao uvertira svim ovim utrkama za odrasle nastupili su domaći osnovnoškolci koji su se natjecali u štafetnom trčanju.

 

Marko Polo Izazov je imao jaki međunarodni karakter, jer su na utrkama nastupili natjecatelji iz 13 različitih zemalja.  Više od trećine natjecatelja su bili strani državljani. Ugođaj je malo kvarila povremena slaba kiša koja nikako da se oduči da li da se ozbiljno ispada ili da ne padne. Srećom nije bilo jakog vjetra pa je mokra cesta i proljetno još uvijek nezagrijano more predstavljalo glavni prirodni faktor protiv kojeg su se natjecatelji trebali boriti.

 

Pokazalo se da je priroda ipak pokazala svoje zube. Već na plivanju sprint triatlona se dogodilo prvo odustajanje. Plivač iz favorizirane štafete „Nedodirljivih“ (Untouchables) itekako je osjetio dodir mora te je već nakon stotinjak metara plivanja odustao te time dao drugim štafetama neočekivanu šansu za dolazak na postolje. To su najbolje iskoristile dvije mlade korčulanske štafete „Papige“ i „Berislav“ čiji su članovi bili učenici osnovne škole Petar Kanavelić iz Korčule te su osvojili drugo i treće mjesto. Prvo mjesto među tafetama je osvojila štafeta „DIF BIKE 1“ iz Crne Gore.

 

Još jedan natjecatelj je doživio bolno hladni dodir proljetnog mora koju minutu kasnije i trebalo ga je spašavati jer ga je uhvatila slabost te se iznemogao nije mogao sam boriti protiv mora. Na vrijeme su ga uočili ljudi iz osiguranja utrke te su ga izvukli iz mora i prevezli na obalu gdje ga je preuzela hitna pomoć Doma zdravlja Korčula. Imao je plivačko odijelo, a opet se smrznuo, mogli su se čuti komentari.

U pojedinačanoj konkurenciji nastupilo je najviše juniora, a osim što ih je bilo najviše postigli su i najbolje rezultate. Najbrži je bio Luka Paliska iz TK Pula ispred klupskog kolege Jana Josipovića te  Josipa Živkovića iz TK Petar Zrinski. Kod djevojaka prva tri mjesta su zauzele Nika Begić (TK Triton), Elisabetta Vitasović (TK Pula) te Ela Vučemilović (TK Petar Zrinski). Sve mlađi juniori i juniorke.

           

Sve ovo je tek bio uvod u glavnu utrku. Došlo je puno dobrih natjecatelja iz Hrvatske  i inozemstva, kako u muškoj tako i u ženskoj konkurenciji, te je bilo  neizvjesno tko bi mogao pobijediti.

Ovog puta svi su uspješno savladali prvu prepreku: jedan ipo kilometarsko plivanja. Izdvojili su se favoriti i počela je jurnjava biciklima. U vodećoj grupi se našla petorka Marin Koceić (TK Swibir), Toni Elezović (TK Split) te tri mađara David Ruzsas, Petar Bajai i Marton Flander. Sa oko minutom zaostatka sam ih je pratio Dejan Patrčević (TK Zagreb).Kod žena su vodstvo preuzele Daria Pletikapa (TK Petar Zrinski) i Tea Miloš (TK Pula). Taj poredak vodećih se zadržao do kraja biciklističkog dijela.                    

 

U konačnici do pobjede su došli mađari. Zauzali su sva tri prva mjesta. Najbrži je bio David Ruzsas ispred Petra Bajaia i  Marton Flandera. Slijedila su tri hrvatska natjecatelja: Marin Koceić, Dejan Patrčević te Toni Elezović kojeg je Patrčević pretekao u trkačkom dijelu.

Kod žena je prva do cilja došla Daria Pletikapa ispred Tee Miloš, a do trećeg mjesta je došla Željka Šaban-Miličić (TK Swibir).

Zbog kliskog kolnika bilo je više proklizavanja i  padova sa bicikli, ali niko nije zbog toga odustao. Dogodila su se tri odustajanja, ali zbog pucanja guma i mehaničkih problema.

 

Za vrijeme trajanja olimpijskog triatlona održana je humanitarna utrka na stazi dužine 10 km. Sredstva prikupljena ovim putem bit će dodjeljena udruzi „Kap u moru“ koja se bavi pomaganjem djeci sa posebnim obrazovnim potrebama.                     

Ovdje su spomenuti samo najbrži, ali i svi ostali su prošli istu stazu, stekli isto iskustvo. Ostvarili su neku svoju ideju, naučili neku novu sportsku lekciju.

Slijedećeg dana, u nedjelju, sunce je granulo a korčulani su za svoje goste i sugrađane izveli ples Moreška, pomalo simbolično, na istom mjestu na kojem se dan prije nalazila triatlonska zona.

Ova utrka je bila treće kolo Splitske duatlon-triatlon lige. Nakon dva proljetna triatlona, slijedeće kolo će opet biti duatlon - ovog puta na Marjanu u Splitu, na domaćem terenu.

ezultate sa ove utrke i više o radu TK Split pogledajte na www.tksplit.hr.

 

  

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.