Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Mokri izazov
(Rejting 0 od 5)
Triatlon
Autor: Mladen Lukovic   
Srijeda, 03 Svibanj 2017 21:12

Vremenske prilike obilježile su ovaj 7. korčulanski triatlon - Marko Polo izazov. Jak vjetar, valovito more u dalmatinskom području donijeli su mnoge neizvjesnosti. 

Zbog loših vremenskih uvjeta otkazane su bile katamaranske linije do Korčule. To je otežalo mnogim sudionicima dolazak na otok, te je i planirana satnica događanja dan prije utrke morala tome biti prilagođena.

Svi kojima je ova utrka bila dovoljno važna našli su način da na vrijeme stignu u Korčulu. Manje problema su imali oni koji su dolazili preko Pelješca, jer tu vremenski uvjeti nisu unijeli bitniji poremećaj. Oni koji su dolazili preko Splita su se nagurali u popodnevni trajekt. Tu su osim sudionika korčulanskog triatlona bili i svi drugi koji nisu ranije mogli otploviti katamaranima. Trajekt je bio pun ljudi tako da su mnogi sjedili u salonu po podu. Tu nije billo puno izbora, jer je boravak vani na otvorenoj palubi bio neugodan zbog kiše i vjetra.

Valovi i vjetar otežavali su plovidbu. Bilo je valjanja i propinjanja. Uz nešto sporiju vožnju, na kraju je brod sigurno stigao u Velu Luku odakle se kolona automobila kroz mrak i kišu po otočnoj cesti uputila u grad Korčulu.

U Korčuli, nakon što su se svi okupili, održan je obavijesni sastanak (briefing), nešto kasnije nego je prvobitno predviđeno, ali je u osnovi sve išlo prema predviđenoj proceduri.

Nakon prve brige, dolaska na otok, usljedila je druga briga: kako će biti na sutrašnjoj utrci. Temperatura mora je bila 15,5 stupnjeva Celzijusa, a bilo je neizvjesnosti oko vremenskih uvjeta: kiše i vjetra.

 

Zabrinutost je bila opravdana. Jutro je osvanulo oblačnu uz stalnu kišu, bez nagovještaja o smirivanju. Takvi vremenski uvjeti pridonijeli su odluci da se ne održi natjecanje osnovnoškolaca u štafetnom trčanju.

Osnovnoškolci su bili pošteđeni kišnog trčanja, ali to nije značilo poštedu za triatlonce. Staze su pripremljene i sve se odvijalo prema predviđenoj satnici. 

Prvo su startali sprint triatlonci, a nakon što su oni malo odmakli i suparsprint triatlonci.

Sprint triatlon stazu su pojedinačno najbrže prošli Kušar Mario iz TK Dubrovnek i Jennie Boerius iz Švedske. Jaka konkurencije je bila među štafetama. Čak sedam štafeta je nastupilo, a najbolja je bila štafeta pod imenom „Evo nas opet“ u sastavu Diklić, Ćosić, Živković.

U supersprint triatlonu prva mjesta su osvojili Lukas Crvelin i Matea Vojinović oboje iz TK Split. Od dvije osnovnoškolske štafeta bolja je bila „Korpo Morto“ ispred „Karijole“.

 

Svo vrijeme je pomalo padala kiša te je sve bilo mokro i hladno. Triatlonski natjecatelji imali su neobičan osjećaj, jer iako su morali plivati u moru od 15,5 stupnjeva Celzijusa, temperatura zraka je bila stupanj dva niža, pa izlazak iz mora nije značio i prestanak sve te hladnoće. 

Točno u podne startao je olimpijski triatlon. Ukopno je nastupilo pedeset i osam natjecatelja od toga deset žena. Odmah je na prvo mjesto zasjeo Jacopo Butturini iz TK Zadar te je tu svoju pradnost zadržao sve do kraja utrke. Sa tri do četiri minute zaostatka iza njega utrku su odradili Ognjen Stojanović iz TK Pula i Andrej Vištica iz TK Swibir. Ognjen je prošao ciljem drugi, a Andrej kao treći.

Ni kod žena nije bilo većih neizvjesnosti. Škevin Sonja iz TK Swibir je prva prošla ciljem sa oko deset minuta prednosti ispred svoje klupske kolegice Maje Bonačić. Trinaest minuta nakon nje ciljem je prošla Dunja Gorup iz TK Maksimir.

Nije bilo lako odraditi ovu utrku. Dva su natjecatelja odustali zbog hladnoće. Jedan natjecatelj je odustao već nakon plivanja, a drugi nije izdržao na bicikli. Bio je i jedan pad sa bicikle, ali taj natjecatelj nije zbog toga odustao.

 

U trenicima kada su najbrži olimpijski triatlonci krenuli na trkački dio startala je i humanitarna utrka na 10 kilometara.  Već tada je kiša popustila i trkači su imali dobre uvjeta za natjecanje. Kod muških je najbrži bio Ante Živković iz AK Dubrovnik, a kod žena Maja Negovanović iz MK Marjan. 

Kako je utrka išla prema svojoj završnici, malo pomalo kiša je stala. Pogled prema zapadu je otkrivao rub oblaka i iza njih plavo nebo. Do završetka olimpijskog triatlona, oblaci su otišli na jug i granulo je sunce. Zadnjih desetak natjecatelja je prošlo kroz cilj obasjan suncem.

To je svima popravilo ugođaj te su se mogli konačno opustiti. Te večeri je u Domu kulture svoj koncert imala klapa Kambi, a dan je zaključio, za one koji to vole, izuzetno zanimljiv boksački meč između Vladimira Klička i Anthoni Joshue, koji se mogao pratiti na televiziji.

Rezultate sa ove utrke i više o radu TK Split pogledajte na www.tksplit.hr.

 

***Naslovna slika - Siniša Pezelj 

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.