Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Rutinski odrađen Supetarski triatlon
(Rejting 5.00 od 5)
Triatlon
Autor: Mladen Lukovic   
Srijeda, 28 Kolovoz 2013 14:08

Nešto manje od stotinu sportaša je sudjelovalo na ovogodišnjim utrkama: aquatlonu, supersprint triatlonu i sprint triatlonu.

Natjecanje se odvijalo na već poznatoj stazi. Ove godine je promjenjen položaj zone izmjene. Zona je pomaknuta sa dijela rive na kojem je bila prethodnih godina i postavljena je odmah uz središnju uvalu u kojoj se plivalo. Zona više nije bila prolazna, nego su natjecatelji morali zaokruživati i trčati kroz nju kako bi svi imali jednake uvjete.

Bilo je pomalo oblačno i sparno, a u zraku se osjećala južina i sparina.

 

Plivački dio je gledateljima najvjerojatnije bio najzanimljiviji, jer su se dva kruga plivanja odvijala doslovce ispod njihovih nogu u maloj središnjoj vali gradića, uz glavnu šetnicu. Nakon starta stvorila se velika gužva kod prve dvije bove i cijela uvala je postala jedan veliki zapjenejni prostor. Velika energija osjećala se u vodi i zraku, a natjecatelji su se stisnuti jedni uz druge, gurali, odgurivali, poklapali susjede sa rukama, škakljali one ispred po nogama,.. Sve to je možda izgledalo divljački i opasno, ali svi natjecatelji su unatoč svim problemima nastojali biti što je moguće obzirniji prema svojim konkurentima i doplivati do kraja ove etape.

 

Biciklistički dio je donosio novi izazov, većini poznati uspon do Škripa. Nije to tako strašan uspon samo se treba dobro psihički i fizički pripremiti za njega. Ovdje se pokazalo tko ima snage za brdo i mnogi rezultatski pomaci upravo su se ovdje iskristalizirali. Ovaj uspon do Škripa  je glavna karakteristiku ove staze, ali ne treba zaboraviti niti spust koji nakon njega slijedi, koji je isto vrlo zahtjevan. Mnogi su se kasnije hvalili kako su postigli brzine veće od 70 km na sat. A tu je i nešto ravniji, valoviti, početni dio kojeg treba maksimalno koncentrirano odraditi, jer svaki dobro savladani uspon ili spust, može značiti ostvarenje još malo prednosti pred protivnicima.

 

Trkački dio opet je natjecatelje vratio među ljude i gledatelje. U dva kruga po supetarskoj rivi i uz plažu trebalo je pokušati sustići posustale i nedopustiti pobijeđene na uzbrdici do Škripa da te sustignu. Tu i tamo se trebalo probijati između dokonih kupača. Zanimljiva je pomisao na taj kontrast koji se tu susretao: natjecatelji u punom sportskom naporu i turisti kojima se teško pomaknuti, obuzeti lijenošću.

 

Ove godine najbrži su bili Jagušt Eugen iz TK Zrinski Novatec. Drugi je u cilj stigao Sarić Viktor iz TK Zagreb, a treći Mijo Bebić iz TK Split. Kod žena najbrža je bila Martina Ilijanić iz TK Swibir ispred Tine Vrdoljak iz TK Split te Daniele Loskotove iz Češke.

Rezultate i više o radu TK Split pogledajte na www.tksplit.hr. 

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.