Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
S Titans European Triathlon League - triatlon dolazi u Zagreb
(Rejting 0 od 5)
Triatlon
Autor: Adventure Sport Team   
Četvrtak, 28 Veljača 2013 23:08

U srijedu 27.02.2013. u Green Gold Business centru u Zagrebu, organizacijski odbor triatlonskog natjecanja Titans European Triathlon League predstavio je prvo izdanje utrke “TITANS – European Triathlon League” koja će 9.6.2013. u Zagrebu okupiti oko 1.500 natjecatelja iz cijeloga svijeta.

Nika Fleiss pozdravila je sve prisutne novinare, sportaše, uzvanike, Predstavnike RH i Grada Zagreba.

Krunoslav Borovec, predsjednik Triatlon saveza Hrvatske, otvorio je predstavljanje događanja s nekoliko uvodnih riječi o triatlonu, njegovoj povijesti i izazovima koje predstavlja pred sudionike.

"Rijetko koji sport testira ljudske mogućnosti do takvih granica kao što to radi triatlon..." istaknuo je Borovec. "Osim s vlastitim mogućnostima i drugim natjecateljima, u ovom se sportu sudionici trebaju moći nositi i s izazovima prirode. I sve to u kombinaciji tri sporta: plivanja, biciklizma i trčanja. Zamislite da trebate isplivati 78 dužina bazena od 25 metara, odvoziti polovicu prosječne etape utrke "Tour de France" i nakon toga otrčati polumaraton..." Upravo takav izazov donosi svaka od utrka Europske triatlonske lige - TITANS, a prva među njima održat će se u Zagrebu 9.6.2013. pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, dr. Ive Josipovića. Nakon nje uslijedit će utrke u drugim europskim gradovima gdje će natjecatelji prikupljati bodove potrebne za plasman u samu završnicu natjecanja. 

Predrag Gađa, predsjednik organizacijsog odbora predstavio je Titans European triathlon League.
"Organizator utrke jeTriatlon klub Ironman Hrvatska. Slijedeće godine uslijedit će utrke u drugim europskim gradovima gdje će natjecatelji prikupljati bodove potrebne za plasman u samu završnicu natjecanja koje će se svake godine održati u drugoj zemlji. U ovom trenutku u finalnoj smo fazi pregovora sa organizatorima utrka u Italiji, Njemačkoj, Sloveniji i Francuskoj
 
Alen Tomić, direktor utrke predstavio je rutu utrke:
"Izazov će započeti na Rekreativno-športskom centru Jarun s 2 km plivanja unutar regatne staze. Izvrsna kvaliteta vode s pretežno mirnom površinom i lokacijom koja nudi laku orijentaciju  obećava jedno od najbržih plivanja u ovome sportu. 
Pretežno ravna biciklistička ruta, sveukupne dužine 90 km, slijedi tok Save i zatim se preko mosta prebacuje na njezinu južnu obalu odakle će natjecatelji brzo napustiti grad u smjeru zapada. Biciklistička dionica potom se lagano penje preko obronaka i spušta u Samobor te prolazi njegovim centrom. Natjecatelji će se potom usmjeriti nazad prema Zagrebu i u drugom, skraćenom krugu, proći kroz centar Svete Nedelje odakle će se ponovno vratiti do triatlonskog parka na Jarunu.
Trkaća dionica od 21 km kreće s Jarunskog jezera, prateći tok Save do Savske ceste koja će natjecatelje odvesti do samog centra i povijesne jezgre grada. Trčanje se nastavlja kroz Gornji grad, Trg Bana Josipa Jelačića, Lenucijevu potkovu i park Zrinjevac, nudeći natjecateljima zanimljive vizure. Iz centra se natjecatelji istim putem vraćaju Savskom cestom prema RŠC Jarun gdje se očekuje spektakularan finiš i slavlje.  

Nagradni fond nije ograničen samo na profesionalce. Na utrci se mogu natjecati i rekreativci. Postoji mogućnost natjecanja u štafeti. Odrađuju po jednu disciplinu." 

Samo natjecanje predstavio je Dejan Patrčević, najuspješniji hrvatski triatlonac i predstavnik natjecanja Titans European Triathlon League, istaknuvši kako je posebno ponosan što će utrka u prvoj godini organiziranja Lige Titans pokazati ono najbolje što Zagreb može ponuditi, a što će svakom natjecatelju i gostima ostati u dugom sjećanju.

"Iako je do samog natjecanja ostalo više od 3 mjeseca, već smo zabilježili velik broj prijava, a svoj su dolazak," rekao je Patrčević, "potvrdila neka od najvećih triatlonskih imena kao što su Faris Al Sultan, pobjednik najprestižnije triatlonske utrke, Svjetskog prvenstva Ironman Hawaii u 2005, te Natascha Badmann, prva Europljanka koja je osvojila Ironman Hawaii 1998. i potom ponovila taj uspjeh još 5 puta. Na pitanje što on osobno očekuje od utrke, kao natjecatelj, Patrčević je odgovorio: "Vjerujem da niti jedan drugi natjecatelj nije više motiviran od mene za pobjedu u ovoj utrci. U nastupima u inozemstvu sam nekoliko puta bio tako blizu pobjedi, ali mi to još uvijek nije pošlo za rukom. Super je kada imaš priliku pokušati pobijediti na svom terenu." 

Organizatori su povodom natjecanja u suradnji s različitim partnerima osmislili i niz popratnih događanja sportske tematike, koja će se odvijati u tjednu natjecanja, od 5. do 9. lipnja. To su:

- Tjedan zdravog i sportskog života, u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta.

- Međunarodna konferencija "Athlete of the Future", u suradnji s Kineziološkim fakultetom i njegovim međunarodnim uredom.

- Sajam sporta, s početkom 4 dana prije utrke, namijenjen natjecateljima, pratećim timovima, gledateljima i široj javnosti. 

Pokrovitelj utrke: Predsjednik Republike Hrvatske, dr. Ivo Josipović

Partneri utrke: Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Ministarstvo turizma, Grad Zagreb, Grad Samobor, Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica grada 

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.