Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Slava ili novac ili nešto treće
(Rejting 0 od 5)
Triatlon
Autor: Mladen Luković; Foto: Denis Kučić   
Srijeda, 27 Kolovoz 2014 20:21

Glavna utrka: olimpijski triatlon na 16. Marjanskom điru uzburkao je malo hrvatske triatlonske vode. Predviđena su bila dva starta ove discipline: poseban start za elitu i njihovo natjecanje za državno prvenstvo i poseban start za dobne skupine i ostale licencirane natjecatelje. 

Osim toga,  još jedan kamen spoticanja se pojavio, a to je da su novčane nagrade bile predviđene samo za drugi start olimpijskog triatlona: za dobne skupine. Na taj su način elitni natjecatelji bili uskraćeni za mogućnost osvajanja novčanih nagrada.  Mogli su se samo boriti za slavu i čast da budu prvaci Hrvatske u olimpijskom triatlonu.

Postavilo se pitanje smiju li elite natjecatelji nastupiti na takozvanim „age“ utrkama za slučaj da im nije stalo do slave nego samo do novca, da li je sve moglo biti drugačije organizirano,...  O tome će sigurno još biti priče i rasprava.

 

Većina neelite natjecatelja nije imala takvih briga nego su došli provjeriti svoje spsobnosti na nekoj od ponuđenih utrka: aquatlonu, supersprint triatlonu te olimpijskom triatlonu pojedinačno i u štafetama. 

Tako je ovogodišnji Marjanski đir dobio dvostruke pobjednike. Pobjednike u natjecanju za državno prvenstvo i pobjednike u otvorenoj utrci za sve željne natjecanja.

 

Na državnom prvenstvu lovorikama okitili:  pobjednik Matija Lukina iz TK Rudolf Perešin, drugoplasirani Marin Koceić iz TK Swibir te treći Matija Krivec također iz TK Swibir. U ženskoj konkurenciji najbolja je bila Diana Vrdoljak iz TK Split ispred Sonje Škevin i Mirte Tokić obadvije iz TK Swibir.

 

Pobjednici 16. Marjanskog đira - međunarodnog otvorenog prvenstva Splita postali su u muškoj konkurenciji Ognjen Stojanović iz Srbije,  ispred dva mađara Davida Ruszasa i Cristopha Anheuera. Kod žena su mađarice osvojile prva mjesta: najbolja je bila Renata Fuchs ispred svoje sunarodnjakinje Eszter Dudas dok je treće mjesto osvojila Vida Medić iz Srbije.

 

Ove godina bila je jaka konkurencija olimpijskih štafeta. Šest štafeta se oformilo i to sa namjerom da budu brze, a ne samo da prežive natjecanje.  Na kraju je najbolja bila štafeta „Vitezovi Orijenta“  u sastavu Luka Jukić, Luka Miolin i Tomislav Brečić ispred „Huntera“ i „Ideale“.

Natjecanja su počela već u 10:30 sati kada je startala supersprint utrka. Sve je trebalo ići kao po satu zbog pet startova koji su planirani.  Dok su supersprint triatlonci završavali plivanje krenuo je i aquatlon. Dok su superstrint triatlonci vozili bicikle aquatlon je završio.

Stalno se nešto događalo i cijelo jutro je Marjanom odjekivao glas Pave Ligutića koji je stalno nešto zahtjevao: uđite u zonu, izađite iz zone, izađite iz mora, uđite u more,... spremite se za start,  još ovoliko do starta, evo je u cilju,...

 

Sve su se utrke završile bez većih poteškoća. Najveća zabrinutost je vladalo oko biciklističkog dijela olimpijskog triatlona gdje se očekivala velika gužva u relativno malom krugu (krug od 7,5 km) naročito nakon dolaska na stazu „age“ natjecatelja.  Nešto veću gužvu natjecatelji su mogli osjetiti u dva kruga od pet koliko se trebalo odvrtiti za olimpijski triatlon, a zatim se sve svelo na rutinsko završavanje svoje dionice. 

Većina natjecatelja je rutinski odradila svoje, ali bilo je i nekoliko odustajanja uglavnom zbog problema sa biciklama i jedno odustajanje u trkačkom dijelu. Bilo je više „pucanja“ ali i završavanja utrke unatoč teškim trenucima. Kao velik problem pokazala se ne toliko temperatura zraka nego veliki osjećaj vrućine, pregrijavanja.

U svakom slučaju „bogovi triatlona“ su bili milostivi za vrijeme utrke. More je bilo bez valova, sunce je obasjavalo natjecatelje i gledatelje, vladala je normalna ljetnja vrućina.  Svoju moć su pokazali tek nakon što su sva natjecanja završila kada su se nad Marjanom nadvili tamni oblaci i kada je počelo nevrijeme. Pao je ogroman pljusak, lomile su se grane stabala, ulice su se pretvorile u rijeke, sve se smočilo...

Kad već nije bilo preveleke gužve na stazama utrke gužvu smo dobili na proglašenju pobjednika,  jer se zbog kiše ceremonija premjestila u pomalo tijesan restoran studentskog centra. 

Već slijedećeg vikenda u Supetru na Braču priprema se novi triatlonski sportski poduhvat: 11 Supetarski triatlon.

Više o radu TK Split te sve rezultate sa 16. Marjanskog đira može se naći na web stranici: www.tksplit.hr.

 

  

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.