Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Baranja:: Eldorado za 1001 pustolovinu
(Rejting 5.00 od 5)
Ne propustite
Autor: Tanja Kraljić   
Subota, 05 Studeni 2005 21:11
Tamo gdje su za davnina prašnjavim putevima vozili fijakeri, ribarili alasi, živjeli salaši i pjevali bećari slika nekih minulih vremena vraća se i ponavlja. Krenuli smo put Baranje, te rubne istočne crte Hrvatske smještene u kutu Drave i Dunava, u potragu za pravim kontinentalnim turizmom Hrvatske. I, dobro smo došli…
Gostiju je sve više, ponuda sve raznovrsnija, a ono što najviše mami je domaćinski ugođaj, mirnoća koja zrači svud uokolo, te ponad svega – snaga netaknute prirode. Za početak, odluka je pala na off road vožnju terenskim vozilima uz sam rub Parka prirode Kopački rit. Uz put osluškujemo zavijanje lisice i pratimo tragove divljih svinja…

Vozite sami – krenulo je s doskočicama Richardu Apelu, prvom čovjeku agencije Baranya Adventure. Istina, tko god od gostiju poželi, može i sam natjerati terence kroz šumu, močvare, kanale, blato, mulj i šaš… Kad zaglibe, snagom vlastitih mišića izvlače vozilo iz blata. Kao jedan od zanimljivih zadataka, Richard svojim gostima, tvrtkama ili turistima, da zadatak da konstruiraju splavi ili čak – improvizirani most…

Nakon kanu safaria kroz močvare i jezera Kopačkog rita, vratismo se u terence i nastavljamo put duž poznatih baranjskih vinskih cesta, gdje mnoštvo obnovljenih podruma čuva blago ukopano u zemlju.

{mosgallery} I gle čuda… U sred ravnice nailazimo na brdo… I to ne bilo kakvo brdo... Baranjska planina visoka je 245 metra, i najviši je to brijeg u ovom kraju. Agencija Baranya Adventure tu organizira team building programe za brojne tvrtke iz cijele Hrvatske, a omiljen zadatak na vrh brda je - orjentacijska utrka.

Trčimo… Trčimo… Ta, opet za ne povjerovati… Pred nama špilja. Dotrčasmo u grotlo koje je nekada davno bio rudnik. Avanturisti navlače ronilačka odjela i s vodičem Rikijem kreću u neponovljivu pustolovinu – plivanje duž kilometar dugog špiljskog hodnika. Atrakcije radi, ulaze s bakljama. Za kraj bivaju nagrađeni nezaboravnim obzorom – pred njima se otvaraju goleme  podzemne dvorane čudesno isklesanih bravura u stijenama.

Dok špiljarimo, po cijeloj Baranji šetaju turisti, voze bicikle, igraju paintball, a oni nešto ljenjiviji jednostavno uživaju uz poznati "Baranjski kotlić" u prirodi. Malo dalje, u dvorcu Tikveš, svojevremeno je i Tito primao visoke državnike svijeta i ovdje ih vodio u lov! Dvorac Tikveš, nekad Titova rezidencija i omiljeno mu ladanjsko odredište, trenutno čami zapušten i prazan. No, horde turista ga obilaze i prisjećaju se na neka, pa i ne baš tako davno minula vremena.

Nakon jedinstvene baranjske avanture, nešto laganijeg ritma krećemo u razgledanje seoskih gospodarstava. Seljačko obiteljsko turističko gospodarstvo "Sklepić" u selu Karanac mali je baranjski raj. Tu nema konobara, kuhara… - gosti i domaćini žive suživot u punom smislu i dijele sve obaveze na imanju. Denis Sklepić rado će vas provesti starim fijakerom kroz selo, ili, pak, zapregom oko žitnih polja. Ukoliko imate gušta, možete i sami pokušati upravljati konjima… Na veliku želju našeg fotoreportera Ivana Kapovića domaćin je osedlo i konja, te mu upriličio jahanje poljima pitome Baranje.

Denis Sklepić oživio je i u Karancu vodi jedno od najkvalitetnijih seoskih gospodarstava u Hrvatskoj, za što je dobio i brojna priznanja državnih institucija. Dok oblači baranjski šešir i – reklju – vestu od ovčje vune, Denis priča kako na njegovu imanju odmaraju visoki državni dužnosnici, strani i naši turisti, estradnjaci poput Ede Maajke, i brojna druga imena. Cijena noćenja s doručkom pripremljenim isključivo od domaće hrane, u autohtono uređenim seoskim sobicama, košta - 134 kune!

{mosgallery}Špica turističke sezone u Baranji su rujan i listopad, no ove je godine po prvi puta  potpuno krcato bilo i cijelo ljeto. Domaćini uskoro, međuostalim, najavljuju svinjokolju u kojoj mogu sudjelovati i gosti, te kao nagradu kući ponjeti nešto od tamošnjih "paprenih" specijaliteta. A za zimu, Richard i Denis, perunike kontinentalnog turizma u Baranji, planiraju i organizaciju vožnje saonicama kroz Kopački rit, te niz drugih paprenih baranjskih iznenađenja… Baranja uistinu živi turizam, nešto drukčiji, nešto posebniji i topliji nego onaj koji nam se svakodnevno nudi... I, zato, preporučamo da uhvatite prvu prilliku i da se u sve Baranjske čari i sami uvjerite!

  • U etnorestoranu "Baranjska kuća"::
Jeli smo puževe u umaku od kopriva
Kad su nam u etnorestoranu Baranjska kuća, u mjestu Karanac, za predjelo poslužili puževe u umaku od kopriva, odmah smo shvatili da za ovim stolom nema šale. Ambijent autohton i vrlo dojmljiv, a tradicionalni baranjski specijaliteti poput fiša, čobanca, šarana u rašljama, grah gulaša kuhanog u zemljanom loncu - šire mirise svud uokolo. Vladimir Bajo Škrobo i supruga Mirjana gostima kuhaju sami. i ne samo to; sami su izgradili i krušne peći od stare cigle, zemljani štednjak i niz detalja u dvorištu. Najbitnije je da je ugođaj domaći, a hrana ukusna i posebna. Za desert, dobiti ćete cvijet od bazge u pivskom tijestu ili pak čuvene rezance s makom. A za navečer slijedi ono što će rijetko koji baranjski gost propustiti – zabava uz, u ovim krajevima autohtonu – cigansku glazbu. Kada se znaju zalomiti i čaše. No, nitko ne mari za to…

  • Kopački rit
Park prirode Kopački rit, izuzetno vrijedan prirodni labaratorij danas je jedan od rijetkih ekosustava u Europi i jedna od najvećih europskih močvarnih nizina. Unutar 23 000 hektara površina parka, 7220 hektara je zaštićeno statusom posebnog zoološlog rezervata. Tu je dosad zabilježeno više od 2000 bioloških vrsta od kojih su mnoge rijetke i ugrožene vrste na svjetskoj i europskoj razini.

Turisti iz Hrvatske i iz cijelog svijeta dolaze na vožnju brodicama i kanuima, a za one avanturističkog duha ekipa Baranya Adventure organizira vožnju terencima duž rubnih dijelova parka.

Safari je uistinu jedinstven; tu nije rijetkost družiti se s jelenima, srnama, divljim svinjama, divljim mačkama, jazavcima, lisicama, vjevericama, kunama, vidrama…
Ovdje je razvijena i rijetka turistička disciplina – promatranje ptica. 291 vrsta ptica, od kojih 141 vrsta redovito ili povremeno se gnijezdi u ritu, daju osnovnu ekološku prepoznatljivost Kopačkom ritu. Ovdje se gnijezdi i preko 20 pari orla štekavca, vrste koja je ugrožena u svjetskim razmjerima. Od ostalih ugroženih europskih vrsta u ritu se redovito gnijezdi 10 pari crnih roda, pet pari stepskog sokola, 40 parova bijelih čapljica i oko 100 pari divljih gusaka, te više stotina parova patke njorke, koja je jedna od najugroženijih europskih vrsta. Poseban je doživljaj prolaziti ispod kolonije od nekoliko tisuća kormorana. Imate li sreće, stepski će sokol brzinom strijele preletjeti iznad vas, a sive i bijele čaplje laganim će zamasima krila prolaziti kao da žele da ih baš vidite.

www.baranya-adventure.com

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.