Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
HGSS u akciji spašavanja BASE jumpera
(Rejting 0 od 5)
Crna kronika
Autor: HGSS   
Utorak, 29 Svibanj 2012 06:21

Danas je  sa Markezine Grede iznad Klisa kod Splita dogodila nesreća base skakača koji je sa 150 metara visoke  i strme stijene  skakao takozvani base jumping.  

Radi se o V.Š (35 godina) iz Zagreba, kome je nakon skoka padobransko krilo udarilo u liticu, nakon čega je pao  te se je  teško ozljedio. Zadobio je otvoreni prijelom noge, ozljedu prsišta i ruke, no budući da je bio pri svjesti mobitelom je u  pozvao pomoć GSS.   
Ovaj skok  trebala je biti proba za najavljeni base jumping koji se je trebao organizirati na istom mjestu tijekom slijedećeg vikenda, na kojem je trebalo sudjelovati više skakača iz  Europe. Base jumping  sve je popularnija adrenalinska aktivnost gdje skakači koriste  stijene i prirodne uzvisine da bi najprije slobodnim padom, a nakon toga aktiviranjem padobrana prizemljili na tlo.
Dojava je prama GSS-u došla nešto prije 19 sati i na mjesto nesreće odmah je upućena ekipa HGSS-a i HMP. Vrlo brzo, već nakon 15 minuta spasitelji su se  uspijeli probiti i popeti do unesrećenog zajedno s ekipom HMP iz Splita.
Unesrećeni je pao u podnožje litice. Unesrećeni je imobiliziran i stabiliziran nakon čega je transportiran u specijalnoj brdskoj nosiljci do kola Hitne pomoći koja su čekala u podnožju, nakon čega je  je transportiran u bolnicu. U akciji je sudjelovalo 30 pripadnika HGSS-a iz Splita te ekipa HMP također iz Splita. Nakon ove nesreće  otvoreno je pitanje oržavanja natjecanja.
Temeljem Zakona o Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja, ovakva natjecanja potrebno je najaviti vrijeme i zatražiti stručnu procjenu, te osiguranje HGSS-a.  Ukoliko se slijedećeg vikenda bude organiziralo natjecanje na terenu će se nalaziti dežurna ekipa HGSS-a.
Iako ovaj skok nije bio najavljen, spasitelji su reagirali u rekordnom roku pa je ozljeđeni vrlo brzo bio  medicinski zbrinut i transdportiran  do kola HMP.
Unatoč nepristupačnom terenu, akcija je završena u 20,30 sati. 

*preneseno s www.hgss.hr

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.