Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Nakon čak 38 godina na Kavkazu pronađeni nestali hrvatski alpinisti?
(Rejting 0 od 5)
Crna kronika
Autor: Vedrana Simičević za Novi list   
Petak, 13 Srpanj 2012 22:12

Točno je 38 godina prošlo od kad je 10. srpnja 1974. godine s ljubljanskog aerodroma Brnik krenula velika jugoslovenska alpinistička ekspedicija na Kavkaz. Penjačku ekipu činilo je 15 alpinista iz Slovenije, BiH, Srbije, te šest u to doba ponajboljih hrvatskih alpinista, a ekspedicija se odvijala u sklopu razmjene tadašnje jugoslovenske i ruske planinarske federacije. Ciljevi su bili usponi na više zahtjevnih vrhunaca u Kavkazu.

Nažalost, ambiciozna ekspedicija se nakon dva osvojena vrha pretvorila u najveću tragediju hrvatskog alpinizma do današnjih dana, jer su prilikom pokušaja uspona na Križ Ušbe, vrh na granici Gruzije i Rusije, u velikoj lavini poginula četvorica hrvatskih alpinista: Ante Bedalov iz Kaštel Kambelovca, Zagrepčani Urso Vrdoljak i Viktor Tabaković, te Splićanin Nenad Čulić. Nekoliko dana nakon tragedije, tijela Bedalova i Vrdoljaka s planine su skinuli prijatelji i ruski spašavatelji, no Tabaković i Čulić nikad nisu pronađeni. Pretpostavilo se da su ostali ispod velike ledeno-snježne lavine.
Tragični misterij koji je puno boli nanio obiteljima stradalih alpinista i njihovim mnogobrojnim prijateljima, uskoro bi, međutim, napokon mogao biti razriješen. Danas, naime, put Gruzije odlazi izaslanstvo Hrvatskog planinarskog saveza koje posjeduje vrlo detaljne dokaze da je nakon 38 godina pronađeno tijelo jednog od dvojice nestalih alpinista.

Kako nam je pojasnio tajnik HPS-a Darko Berljak, još prošle godine je na području ledenjaka ispod Ušbe jedan češki alpinist slučajno nabasao na tijelo, te dvjestotinjak metara dalje i na određeni broj komada alpinističke opreme. Među dijelovima opreme bila je i čuturica s naljepnicom GRZS-a, Gorske rešavalne zveze Slovenije, pa je Čeh, nakon što se vratio sa svog putovanja, fotografije i GPS koordinate svojih nalaza poslao na Slovenski planinarski savez.

– Tamo su zaključili da niti jedan Slovenac nije stradao na tom području, te su fotografije proslijedili Hrvatskom planinarskom savezu. Dijelovi opreme koje smo vidjeli na fotografijama nesumnjivo ukazuju da su najvjerojatnije pripadali Tabakoviću ili Čuliću, jer odgovaraju opremi tog vremena, a među opremom se daju zamjetiti zavoji »Ivo Lola Ribar« i neki »Plivini« lijekovi na hrvatskom jeziku. 

Nakon što smo dobili sve potrebne dozvole od institucija u Gruziji, odlazimo tamo kako bi pokušali naći tijelo i ostatke opreme koje je snimio češki alpinist, a kako se na fotografijama vide i tri cipele, pretpostavljamo da bi možda mogli pronaći i drugog nesretno stradalog alpinista, pojasnio nam je Berljak uz kojeg u Gruziju odlaze i Edin Alikafić, hrvatski alpinist koji je već dva puta bio na tom području, te pripadnici GSS-a Dražen Pezer i Hrvoje Kamenjarin, koji su kao pripadnici specijalne policije tamo služili u mirovnoj misiji.

Dobro poznavanje terena i eventualna poznanstva s lokalnim dužnosnicima HPS-ovoj ekipi će itekako trebati, jer ih očekuju mnogobrojni logistički problemi.

Naime, njihovom današnjem odlasku već su prethodili pregovori s gruzijskom administracijom, pri čemu se predsjednik penjačkog saveza Gruzije, Zurap Kutchava, potrudio da nabavi potrebne dozvole. Nakon što dođu u Bilisu, avionom idu do mjesta od kud kreću ekspedicije u tom području. Od tamo ih put pješke vodi do 600-tinjak metara dugačkog ledopada pod Ušbom. HPS-ova ekipa mora biti brza jer se ledenjak u ovo doba godine brže kreće i postoji bojazan da ponovo sakrije tijelo i opremu. Sa sobom nose i penjačku opremu kako bi mogli detaljnije potražiti ledenjak i pokušati pronaći i drugo tijelo.

Ako uspiju u tome ključno je donijeti uzorak DNA u Hrvatsku kako bi se sa sigurnošću identificiralo o kome se radi, što je preduvjet da Gruzija dozvoli prenošenje posmrtnih ostataka u domovinu.

 

*preneseno s  Novi list

 

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.