Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Spašavanje iz Kite Gaćešine
(Rejting 0 od 5)
Crna kronika
Autor: Adventure Sport Team   
Petak, 08 Lipanj 2012 22:12

U tijeku je akcija spašavanja speleologa koji je tijekom noći sa četvrtka na petak stradao u jami Kita Gaćešina na području Crnopca u južnom dijelu Velebita.

U trenutku nesreće 29-godišnji speleolog Marijan  Marović u jami se nalazio s još 14 kolega iz cijele Hrvatske. Pri dnu jame, na dubini od -520m u dijelu Nebozemlja, speleolog je uslijed pucanja sidrišne pločice  „proklizao“ po užetu i pao te zadobio ozljede zbog kojih nije u mogućnosti samostalno izaći van. Inače, za spuštanje do dijela gdje se dogodila nesreća obično se dolazi za oko 3.5 sati ako je jama pripremljena za napredovanje.

 

U 8.20 sati liječnica HGSS-a zajedno je sa spašavateljicom krenula  prema unesrećenom koji se nalazi u improviziranom bivku u kojeg su ga smjestili njegovi kolege. U jamu su se uputili i spašavatelji koji će proširivati uske dijelove ovog speleološkog objekta, kako bi se nosila s unesrećenim mogla transportirati na površinu. U jami se također nalazi i tim koji postavlja vezu s bivkom. 
Trenutno se na Crnopcu nalaze spašavatelji HGSS-a iz stanica Zagreb, Karlovac, Samobor, Rijeka, Gospić, Zadar, Split, Delnice i Pula dok su se prema Crnopcu uputili i članovi ostalih stanica koji će sudjelovati u ovoj vrlo zahtjevnoj akciji spašavanja.
U tijeku je sastanak spašavatelja u kojem se razrađuju detalji vezani za tehničko opremanje jame i transport unesrećenog. Unesrećeni se osjeća dobro, no zbog ozljede se ne može kretati.  Odrađeni su radovi na pripremi jame za izvlačenje i proširieni kanali, a u jami se nalaze ekipe na položajima prema rasporedu sidrišta i vertikala. Ukupno ima oko tridesetak sidrišta i dionica, među kojima je najzahtjevini kosi 1500 metara dugi kanal sa puno suženja i gromadnih prepreka. Najveći problemn su zapravo kosine sa labilnim kamenim blokovima. Problem je što se kroz takve uske kanale spasioci trebaju, provlačiti i istovremeno nositi nosila. Same vertikalke su manji problem, mada ih ima više od desetak, jer su i spasitelji i nosila čitavo vrijeme u zraku. 
U 19.35 sati krenuo je transport unesrećenog speleologa u čijoj je pratnji liječnica HGSS-a. U jamu se, u skladu s planom akcije spašavanja spuštaju spašavatelji koji tehnički opremaju jamu, što je nužno za transport stradalog speleologa. Ukupno na akciji spašavanja u Kiti Gaćešinoj trenutno sudjeluje više od 100 gorskih spašavatelja, a u jami se trenutno nalazi njih 65, dodatne ekipe još uvijek stižu na Crnopac. Ukoliko sve ne bude nepredviđenih poteškoća nosila sa speleologom na površini se očekuju za desetak sati.

 

 

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook





AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.