Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
U Italiji u Alpama poginuo alpinist i gorski spašavatelj Emil Gluhak
(Rejting 0 od 5)
Crna kronika
Autor: preneseno s www.gss.hr   
Ponedjeljak, 10 Rujan 2012 10:27

Jučer oko 16 sati, prilikom uspona na planini Montaž (Jof di Montasio 2753), smrtno je stradao hrvatski alpinist iz Varaždina Emil Gluhak (53 god). 

Prilikom uspona po smjeru Via di Dogna (ferata) odlomio mu se kamen te je pao 300 metara u dolinu. Sa njim je u stijeni penjao i Z.I. iz Varaždina koji je vidio pad našeg alpiniste i obavjestio HGSS, nakon čega je posredstvom talijanskih i slovenskih kolega pokrenuta akcija potrage i spašavanja. 

Talijanske kolege su vrlo brzo pokrenule helikoptersku akciju, no na žalost Emil nije preživio ovaj teški pad. Emil Gluhak bio je vrlo iskusan alpinist, a do nesreće je vjerojatno došlo zbog krušljvosti stijene i odrona uporišta.  
Jof di Montasio nalazi se u Zapadnim Julijskim Alpama i drugi je po visini vrh u Julujskim Alpama. Nalazi se na talijanskoj strani blizu grance Slovenije i Italije.  Uspon (smjer Via di Dogna) je ocjenjen ocjenom II-III teškoće, ali je vrlo zahtjevan zbog svoje dužine i najdulji je smjer u Julijskim Alpama (dužina stijene oko 1400 metara). Penje se u stilu "ferate" pojedinačno i ne u klasičnim alpinističkim navezama kada su dvoje ili više alpinista međusobno navezani užetom. 

 

 

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.