Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Čovjek je stvoren za život
(Rejting 0 od 5)
Duhovnost
Autor: Mirela Kraljić   
Srijeda, 01 Studeni 2006 01:00
Netko je mudro rekao kako je čovjek, čim se rodi, već zreo za smrt, a opet, kad umre, uvijek prerano umre. To je velika istina. Umiru mala, još i nerođena djeca, a umiru i stari u dubokoj starosti. No, kad god čovjek umre, on prerano umre, jer nije stvoren za smrt, nego za život.
Mjesec studeni počinje svetkovinom Svih svetih, nakon koje slijedi spomen svih mrtvih vjernih. To je vrijeme prikladno da se i sami zamislimo nad stvarnošću smrti kojoj nitko od nas smrtnika ne može izbjeći.

Strah od smrti
Strah od smrti napada svakog čovjeka, jer je on, po svojoj naravi, smrtno biće koje jednom mora umrijeti. Strah dolazi od iskustva ili doživljaja prijetnje koja, na razne načine, stavlja u opasnost naš život. Budući da čovjek po svojoj naravi, zbog svoje tjelesne komponente jednom mora umrijeti, on je strukturno izložen strahu koji je prisutan u zastrašujućoj prijetnji neizbježne smrti.  


Krug života

Sve ideologije i utopije koje su gledale čovjeka samo ovostrano, koje su zanemarile njegovu transcendenciju, njegovu otvorenost prema apsolutnome, nužno su ga morale razočarati. Svako osmišljavanje života koje ne zna osmisliti i samu smrt, uvijek razočara čovjeka, ostavi ga na cjedilu, jer ga ostavlja u tjeskobi pred smrću koja ga najviše zastrašuje. Ona stavlja u pitanje smisao svega jer napada i ugrožava i sam život. Čovjek je biće stvoreno za život, a u isto vrijeme strukturno uplašeno i ugroženo smrću. Samo tada kad pobijedi smrt moći će osjetiti što znači živjeti bez straha i tjeskobe. No kako pobijediti smrt prije negoli ona pobijedi nas?

Tko izađe iz sebe, tko pobijedi sebe, tko umre sebi, odnosno svojoj sebičnosti, taj postaje sposoban nesebično ljubiti, a iskrena, autentična ljubav pobjeđuje svaki strah, pa tako i strah od smrti, jer straha u ljubavi nema, nego savršena ljubav izgoni strah.Savjeti za zdrav i osmišljen život

Duhovno zdravlje
 • 1. Svakog se dana molite, meditirajte i čitajte za dušu! To jača duhovnu dimenziju i pomaže u nadvladavanju stresnih situacija.
 • 2. Opraštajte drugima i molite za oproštenje! To osigurava duši mir i radost te donosi miran san.
 • 3. Živite u istini, to je najbolja prevencija protiv neuroze!
 • 4. Nesebično volite druge! Ljubav je najbolji znak duševnog zdravlja.
 • 5. Svaki dan učinite barem jedno dobro djelo.
 • 6. Slušajte uvijek svoju savjest, ona je najbolji vođa kroz život, tako znamo što treba činiti, a što izbjegavati.
 • 7. Nemojte živjeti s krivnjom na duši. Ona razara dušu i stvara podlogu za psiho-somatske bolesti.
 • 8. Ne potiskujte emocije, one su vaša snaga. Nemojte reagirati impulzivno, nego kontrolirano izražavajte svoje osjećaje!
 • 9. Mislite pozitivno i kreativno! Ono što mislite o sebi, počinje se ostvarivati u vašem životu.
 • 10. Vjera je sila koja pobjeđuje ovaj svijet. Imajte povjerenja u ljude!
 • 11. Unesite što više smijeha u svoj život! Smijeh razveseljava srce i uljepšava lice.
 • 12. Imajte visoke ideale, a nemojte si umišljati da ste ih već postigli.
 • 13. Budite ponizni i učite iz svojih pogrešaka!
 • 14. Budite uvjereni da ste dragocjeni i voljeni.
 • 15. Često ponavljajte u sebi misao sv. Pavla: "Sve mogu u onome koji me jača." I vjerujte!

  www.plivazdravlje.hr
 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.