Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Naselje višestruke inteligencije
(Rejting 5.00 od 5)
Duhovnost
Autor: Tanja Kraljić   
Četvrtak, 30 Ožujak 2006 01:00
Jeste li zainteresirani za život i rad u prirodi, uz najsuvremenije uvjete, u naselju projektiranom prema načelima višestruke inteligencije? A sve to u Hrvatskoj! Pojam naselja višestruke inteligencije je uveden po uzoru na istoimeni model iz područja psihologije. Prema tom modelu, ukupna ljudska inteligencija nije dovoljno opisana sposobnostima logičkog mišljenja jer se radi o vrlo uskom području ljudskih kapaciteta i sposobnosti, ističu pokretači ovog projekta su Marko Burazin i Ranko Milić.
Kada se ta saznanja stave u kontekst naselja, to znači da naselje treba biti u stanju svojim stanovnicima pružiti daleko više od pukog prostora stanovanja i rada.

Naselje koje ima ispunjene zahtjeve višestruke inteligencije svojim će korisnicima moći ponuditi optimalne uvjete za život i rad. Pod pojmom optimalnih uvjeta podrazumijeva se pružanje mogućnosti realizacije punog životnog potencijala svakog čovjeka, organizacije i zajednice u cjelini.

Naselje višestruke inteligencije uključuje i sva suvremena dostignuća i saznanja s područja ekologije, zdravog i prirodnog života, te održivog razvoja društva i gospodarstva. Takvo naselje može se pohvaliti prirodnim, ekološkim materijalima, obnovljivim izvorima energije i svim bitnim sadržajima za kvalitetan život i rad."

Sličan model opisao je Robert Gilman u definiciji eko naselja: "...u ljudskom razmjeru, naselje sa svim ljudskim potrebama, u kojem se ljudske aktivnosti bezopasno integriraju u prirodni svijet, na način da podržavaju ljudski napredak i da se mogu nastaviti u beskrajnu budućnost".

U Hrvatskoj je pokrenut pilot-projekt naselja višestruke inteligencije u suradnji poduzeća Lappa i Eupolis grupa iz Splita.

Upravo su u fazi realizacije stambena rješenja te konkretna radna mjesta u projektu naselja višestruke inteligencije u Donjem Lapcu, te u interpoliranom naselju višestruke inteligencije u Splitu, u kojem će djelovati i međunarodni poslovni cluster za naselja višestruke inteligencije.
 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.