Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Biciklom do Ružice grada
(Rejting 5.00 od 5)
Ekspedicije&Putovanja
Autor: Adventure Sport Team   
Subota, 04 Kolovoz 2012 10:47

 Već nekoliko godina biciklom obilazim izletišta i prirodne ljepote Virovitičko – podravske županije. U nedjelju 29.07.2012 odlučio sam posjetiti ruševine starog grada Ružice u blizini Orahovice. 

Ružica grad se nalazi na sjeveroistočnim padinama Papuka, na 418 m nadmorske visine, iznad sela Duzluka.
Od Virovitice odakle krećem udaljen je 63 kilometra. Zbog velikih vrućina na put sam krenuo o ranu zoru tako da me svitanje uhvatilo na putu. Lijepo je vidjeti izlazak sunca nad uspavanom Slavonijom.
 
 
Veliki dio puta vozi se Podravskom magistralom i treba obratiti posebnu pozornost na promet i vlastitu sigurnost. Najbolje vrijeme za vožnju je vikendom ili praznikom kad je promet rjeđi. Možete voziti opuštenije i uživati u pogledu na Papuk sa jedne strane a s druge na široka polja slavonske ravnice.
Poslije 60km vožnje po Podravskoj magistrali skrećemo prema Orahovici. Orahovica je lijepo uređen mali gradić u podnožju Papuka. 
 
 
Do Ružice vodi makadamski put koji prolazi kraj Orahovačkog jezera. Poslije kraće vožnje kroz šumu dolazimo do ruševina tog lijepog i starog grada Ružice.
S vrha stijene na kojoj je smješten pruža se prekrasan pogled na tri strane dok je u zaleđu zaštićen planinom.
 
 
Ni danas se ne zna kako je dobio ime, ni tko ga je izgradio i kada.
Ružica grad spada među najveće srednjovjekovne utvrđene gradove u predjelima sjeverne Hrvatske.
Iako je danas ruševina i malo je ostalo od starog sjaja, ipak je to prekrasno mjesto za koje se isplatilo voziti bicikl 126 km. 
Detaljnu kartu puta i puno više informacija o samom gradu, kao i veliku galeriju slika pogledajte na stranici www.mtbavantura.com.


 

 

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.