Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Ekspedicija Azija 2010: epizoda 5.
(Rejting 5.00 od 5)
Ekspedicije&Putovanja
Autor: Goran Safarek   
Subota, 05 Ožujak 2011 17:47

Nakon mora ponovo smo se zaputili u džunglu, iako ovaj puta drukčiju od ostalih. Naime, ovdje je do prije pet godina bila plantaža kaučuka koju je gospođa Nalini odlučila ponovo vratiti u prvobitno stanje. 

Zasadili su preko 10 000 autohtonih stabala koje još uvijek nije dovoljno veliko da bude prava džungla, ali je toliko uznapredovalo, da posjed prekriva već prava šuma.

 

Šri Lanka je tipična tropska zemlja gdje su šume ustuknule pred plantažama, posebice čaja. Ova zemlja poznata je po čaju kojeg i izvozi, ali pod cijenu da je značajan dio zemlje pretvoren u plantaže. Cijela su brda „presvučena“ u zeleni ogrtač od čijeg se lišća pravi crni, zeleni ili bijeli topli napitak.

 

Slično se desilo i s plantažama kaučuka. Dok u svijetu sve više nestaje kišnih šuma, sve su veća i nastojanja da ih se očuva, ali i da se barem dio njih vrati. Znanost je pokazala sve koristi kišnih šuma, ne samo kao riznica biološke raznolikost već i za ljude. Posebno je to izraženo sada, kad se klima globalno mijenja. Zato su mnoge vladine i nevladine organizacije krenule u restauraciju šuma, ali i pojedinci. U Šri Lanki je tako prije pet godina pokrenut projekt Mahausakande u kojem i mi sada sudjelujemo.

 

Naš zadatak je bio utvrditi koji vodozemci žive na ovom pošumljenom području odnosno ustvrditi njihovu rekolonizaciju iz obližnje očuvane šume. Naime, na brdu iza posjeda se nalazi zaštićeno područje koje omogućuje brojnim vrstama da se prošire, odnosno vrate i u ovu mladu šumu. Dakle provjeravali smo svaki list, stijenu i grančicu da bi vidjeli koliko vrsta vodozemaca ima. Već prvo veče na terenu smo se ugodno iznenadili te smo u svega 2-3 sata pronašli čak 11 vrsta žaba, od čega neke iznimno rijetke i kritično ugrožene.

 

Naša potraga se nije svodila samo na kretanje šumama, već smo se verali i po potocima. A da bi naš posao obavili u potpunosti, odnosno da bi pokrili gotovo sva potencijalna staništa žaba, penjali smo se i na drveće, baš kao i na Andamanima. Naime, u džungli se jedan cijeli odvojeni ekosustav nalazi visoko iznad zemlje, u krošnjama drveća. Česte su životinje koje cijeli svoj život provedu na granama i nikad se ne spuste na tlo. Tako i neke vrste žaba lokvice za razmnožavanje nalaze u pazušcima listova gdje se nakuplja kišnica.

 

Pošto su se naši preci još davno prilagodili životu na tlu, penjanje nam više nije „u krvi“ pogotovo nama zapadnjacima koji cijeli život provodimo s obje noge čvrsto na zemlji. Da bi ipak savladali evolucijski problem, penjali smo se uz pomoć alpinističke opreme. To uključuje sigurnosno uže kojim smo vezani, pojaseve, kacige, napravice „penjačice“... ista oprema koju smo koristili na Andamanima.

Nakon dvadesetak dana našli smo ukupno 18 vrsta žaba. Posao nam je olakšala gospođa Nalini svime što je mogla. Spavali smo u modernoj istraživačko-edukativnoj stanici. Prvi susjed nam je bila kobra i opasna zmija krait čije su rupe bile u zidovima stanice.

 

Debljala nas je kuharica Punchi Nona, koja nas je razmazila ranolikošću i kvalitetom hrane. Na meniju su bile manioka, kruhovac, kokos... i još mnogo toga što nikad prije nije ušlo u moja usta. Mljac. Mnogo povrća i voća s tu i tamo mesa, raj za vegetarijance i one koji paze na prehranu.

 

Odavde krećemo u planine, tražeći neke od najrjeđih životinja na planeti...   

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.