Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Jedrima do Malte
(Rejting 5.00 od 5)
Ekspedicije&Putovanja
Autor: Vlado Odribozic   
Ponedjeljak, 14 Studeni 2011 21:25

Škola jedrenja, Adriatic Nautical Academy prvi je put doplovila do obale Malte u vrijeme dok je u sastavu flote kojom se koristila za održavanje tečajeva bio i maxi krstaš ACI No1. 

S jedrilicom dugom 24 metra i jarbolom visokim 32 metra, nije bilo neobično odabrati Maltu za cilj odobalnog tečaja jedrenja. Polaznici bi se okupili u Opatiji i krenuli na put dug 750 milja, kolika je udaljenost između Opatije i Vallete.

Do Malte se jedrilo tri, četiri dana, potom bi se polaznici na Malti odmorili dan ili dva, pa natrag prema Opatiji. Tečajevi su održavani zimi, tako da je tijekom pojedinih tečajeva razlika u klimi, temperaturi, bila začuđujuća. Od ljetnih uvjeta na Malti gdje temperatura i zimi često dosiže 20 stupnjeva, pa do oštre zime praćene burom i snijegom u podnožju Osora (Cresa), prije konačnog uplovljavanja u Opatiju. Nakon odlaska velikog maxi krstaša iz sastava flote škole, činilo se nemogućim ustrajati na održavanju tečajeve kojima bi cilj bio Malta.

 

No, nakon nekoliko godina, kada je u sastav flote ANA-e došao novi Elan 45, upornošću instruktora ponovno se došlo na ideju da se obnovi i realizira odobalni tečaj jedrenja do Malte i natrag. Bila je to nadgradnja ponude jedriličarskog obrazovanja, jer što se drugo moglo ponuditi polaznicima koji su s uspjehom završili skipperski ili transadriatic tečaj. Uz to, kako je na Maltu uobičajeno ploviti zimi, bilo je to i značajno proširenje ponude školovanja jeriličara u zimskom preiodu.

 

Malta je sada bila i 150 milja bliže, tj. tečaj više nije kretao iz Opatije već iz baze škole u Jezerima.

Jezera – Malta: 600 milja, trajanje tečaja 10 dana, uz moguće promjene zbog vremenskih uvjeta.

Tijekom nekoliko slijedećih godina broj polaznika u potpunosti je opravdao smisao održavanja ovog odobalnog tečaja.

Malta je oduvijek svojom egzotičnošću privlačila nautičare. Duga pomorska povijest Malte svjedoči da to nije slučaj samo u današnje vrijeme, već je ona svojim položajem oduvijek na putu nautičara.

 

Jasno, osim povijesnih znamenitosti Malte, za polaznike i program tečaja bitan je kurs kojim se do Malte (i natrag) plovi. Kurs do Malte vodi preko Jadrana, ali za razliku od iskustva stečenog na tečaju Transadriatic, Jadran je tek početak putovanja. Od baze škole u Jezerima, do Italije, samo je stotinjak milja. U uobičajenim vremenskim uvjetima polaznici Transadriatic tečaja prelaze Jadran s vjetom u bok, što je svakako najugodniji način stjecanja odobalnog iskustva. Ali, jedriti do vrata Jadrana, do Otranta, ili u povratku natrag od Otranta prema Jezerima, najčešće znači iskusiti vrlo neugodne vjetrove: jako jugo, buru, tramontanu, pa čak i garbin koji je na talijanskom dijelu Jadrana vrlo neugodan vjetar. U jedriličarskom smislu, riječ je o iscrpljujućim vjetrovima, pogotovo što je put od Otranta do Jezera, po buri ili tramontani, vrlo dug.

 

Osjećaj koji se najčešće nametne polaznicima ovog tečaja, to je zadovoljstvo prvog izlaska iz Jadrana, prolaz Otranskim vratim i susret s Mediteranom. Iskusni skipperi Akademije tu imaju prvu moguću odstupnicu, tj. ako je potrebno zastati i odmoriti se nakon prvog dijela putovanja, pokaže li se izlazak iz Jadrana odveć napornim, tu je - Santa Marija di Leuca. Sjajno mjesto za odmor prije plovidbe Jonskim morem, ili prilikom povratka. Istoimeni, impozantni svjetionik označava izlaz/ulaz u Jadran. Običaj je nazdraviti prilikom prvog izlaska iz Jadrana. 

Nakon jedrenja Jonskim morem kurs za Maltu ponovno se približava talijanskoj obali gdje je poznata luka Crotone. Odmah nakon Crotonea, talijanska obala uvlači se formirajući zaljev Skillachi. On je uvjek vrlo vjetrovit.

 

 Jedreći paralelno uz talijansku obalu dolazimo do Messinskog tijesnaca, ali ne zalazeći duboko prema Etni, promatrajući je sa strahopoštovanjem pogotovo zimi kada se užarena lava jasno ističe na blještavom snijegu, kurs za Maltu vodi prema slavnoj Sirakuzi. Sirakuza je mjesto gdje se najčešće zastane ciljajući najbolje uvjete za polazak na samo još 80 milja udaljenu Maltu.

Ukoliko se tijekom jedrenja do Malte uspije održati brzinu broda iznad 5 čvorova, motor se ne upotrebljava. 160 milja dnevno prosjek je koji se treba održati kako bi se ispunio plan. Tijekom bonaca koristi se motor što je idalna prilika za pribavljanje svježeg obroka, tune ili slične grabljivice. Potom gozba.
 
 

Osim vremenskih uvjeta, da bi se realiziralo planirano, potrebna je naročita organizacija posade. Posada je podijeljena u dvije grupe, koristi se sistem gvardija prema kojem jedna grupa provodi četriri sata na palubi, jedreći, dok se druga grupa odmara. Jasno, tijekom cijelog putovanja redovito se pripremaju obroci, bez obzira na vremenske prilike: doručak, ručak i večera.

No, umjesto teorije i priče kako bi trebao izgledati odobalni tečaj Jezera – Malta, pogledajmo kako je izgledala ralizacija tečaja u listopadu.

 

Najavljen je ovako:

Listopad ove godine započinje isplovljavanjem na dvotjedni tečaj, onih polaznika koji su tijekom školovanja i uspješno završenim skiperskim tečajem stekli pravo za pristup ovom programu.

Posada pod vodstvom šefa baze Živka Matutinovića prejedriti će oko 600 milja od Jezera do Malte. Nakon obavljanja formalnosti oko isplovljavanja iz Hrvatske na Lastovu jedre brazdom debelog mora - kurs: jugoistok, kroz Otrant pa dalje put Malte...
Posada će biti podijeljena u dvije gvardije u režimu četiri sata na palubi, četiri sata odmora. Pristajanje na Maltu je predviđeno je u četvrtak, no to ipak ovisi o vremenskim uvjetima. U Valletti će se posada konačno moći odmoriti nakon neprekidnog jedrenja, osušiti opremu, razgledati otok i pripremiti brod za povratak prema Hrvatskoj i bazi u Jezerima.

Živku i odabranoj sedmorki želimo sretan put i puno dobrog vjetra, i ono najvažnije, siguran povratak kući gdje će ih ekipa ANA-e dočekati!

1.dan/nedjelja 2.10. 2011.

Salona 45/ Mali Niko 
posada:
Bogdan Dumka
Alexander Dmitriev
Damjan Miličević
Ozren Šegud
Andrej Božić
Damir Mlinarić
Florian Burić

barba: Živko Matutinovića 

 
 

Jezera, isplovljavanje u 13 sati, kurs prema svjetioniku Mulo, vjetar NW jačine 18 – 20 čvorova, uz svjetionik Stončica na Visu u 19 00, gdje vjetar okreće na NE jačine 10 – 15 čv, mijenjamo kurs prema Korčuli. Uz obalu Korčule manevar i kurs prema Lastovu, u 01 30 uplovljavanje u Ubli. Ukupno prvog dana 90 milja, maximalna brzina broda 11,5 čvora. 
 
2. dan /ponedjeljak 
Nakon obavljenih carinskih i policijskih formalnosti isplovljavanje s Lastova u 9 00 sati. Vjetar NE 12 – 15 čvorova, kurs 160. Na polovici puta do Brindisija, u 18 00 sati, ulovljena tuna teška između 12 – 15 kg. Uz obalu Brindisija mijenjamo kurs i jedrimo paralelno s obalom, uz mjesto Otranto plovimo u 09.00. Drugog dana prejedrili 165 milja.
 

3. i 4. dan / utorak/srijeda 
U 10.00. otvorena boca vina, počašćen Poseidon, i nazdravljamo ulazu u Mediteran. U 14 sati uplovljavamo u luku Santa Maria di Leuca. Ručak: stekovi tune. U 16 smo već debelo na otvorenom moru izvan zaljeva Taranto. Kurs 230. U visini Rochella Jonica oko 08 00. Ručak brudet od tune s palentom. Ostavljamo Messinu s desne strane, večera tjestenina i fažol, prilog povrće. U 24.00 uplovljavamo u Siracusu. Prešli 265 milja.

5.Dan, četvrtak 
08.30 razgledavanje i kupovina
13.00 ručak – kozice na buzaru i mlić (salata)
22.00. isplovljavanje za Maltu 
80 milja.
 
 

6.dan, petak 
Curs 190 za Capo Pasero, potom 209 za Valetu. U 09.00 uplovili u Valetu. Od Jezera do Valete ukupno 600 milja.

9.dan, nedjelja – povratak.

10.00
odlazak s Malte
Prošli kroz dvije oluje, prva s refulima do 54 čvorva, druga 51 čvor. U 01.00 sat uplovili u Sirakusu da se malo odmorimo. 80 milja.

10. dan
cijeli dan u Sirakusi, ldmor i pospremanje broda, večera u “Don Karmelo” 
 
 

11. i 12. dan, utorak/srijeda 
isplovljavanje, vjetar do 25 čvorova, orcamo prema Crotoneu, gdje stižemo jutro u 08.00 sati, potom još 80 milja plovidbe na rubu Golfa di Taranto i u uplovljavamo u Santa Maria di Leuca radi dopune goriva. U 23 00 isplovljavamo za Otrant.

13. dan, četvrtak 
Tijekom noći uplovljavamo u Otrant, uz formalnosti koje su od nas tražili na moru Gvardia di Financa. Sve OK. Proslavljamo ulaz u Jadran otvaranjem boce šampanjca. Počinje bura. 

14. dan, petak
09. 00
uplovaljavamo u Lastovo radi policijske i carinske kontrole. Jaka bura. U povratku prema Jezerima plovimo kroz flotu jedrilica Viške regate.

22.30 uplovljavanje u Jezera i doček uz wellcome drink

 
 

 

 

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARIAS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.