Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Leonara i Tomislav idu Do kraja svijeta
(Rejting 0 od 5)
Ekspedicije&Putovanja
Autor: Leonara i Tomislav Rataj   
Nedjelja, 30 Prosinac 2007 01:00
Na put smo krenuli danas iz Zagreba preko Pariza, Buenos Airesa, do najjužnijeg grada na svijetu Ushuaia. Ekspedicijskim brodom prebaciti ćemo se na Antarktik gdje planiramo snimati priče o klimatskim promjenama, globalnom zatopljenju, kolonijama pingvina, kitovima, te o uvjetima života i rada na Antarktici. Nakon niskih temperatura Antarktike letimo u Chile gdje se u to vrijeme temperature penju i do 40'C. Naše će putovanje trajati mjesec i pol, a planiramo prevaliti više od 45000 km (što je više od putovanja oko svijeta). Tijekom putovanja javljat ćemo se ekskluzivno za Adventure Sport Portal, gdje ćete, ovisno o dostupnosti interneta, barem jedanput tjedno moći čitati i gledati naše fotografije i izvještaje.
Kratko o nama:
Leonara i Tomislav Rataj osim braka u životu dijele i zajedničku ljubav prema putovanjima i ekstremnim športovima.

Za Hrvatsku televiziju već više od dvije godine snimamo reportaže o ekstremnim športovima kojima se i sami bavimo (ronjenje, penjanje, speleologija, padobranstvo, paragliding, itd.)

Osim ekstremnih športova, ljubav su nam i putovanja od kojih s ponosom možemo izdvojiti Južnoafričku republiku, Madagaskar, Kubu, Kretu, Korziku i Saharu.

U posljednje vrijeme počeli smo i snimati naša daleka putovanja, te raditi putopise. Početkom godine u Zapadnoj Sahari gdje smo proveli mjesec dana u najvećoj pješčanoj pustinji na svijetu snimajući priču za Hrvatsku televiziju o časnicima Hrvatske vojske koji u snagama UN-a rade na očuvanju mira u toj regiji, rodila se ideja o snimanju jedne druge velike pustinje "Antarktike". 

Ideja o snimanju na tom pustom i nenastanjenom kontinentu većem od Europe, na kojem vladaju ekstremni klimatski uvjeti, a temperature se spuštaju i do -80'C, ostvarila nam se i prije nego što smo se nadali. Dozvolu za snimanje i boravak na Antarktici gotovo je nemoguće dobiti, osim ako vas ne šalje neka od bogatih produkcijskih kuća kao što su BBC ili National Geographic. Naše poteškoće oko rješavanja papirologije za taj pothvat čije pribavljanje traje oko dvije godine, riješio je poziv jedne američke kompanije čijim ćemo ekspedicijskim brodom krenuti prema Južnom polu. Odlučili smo kada već idemo tako daleko na drugu polovicu zemaljske kugle našu pustolovinu proširiti na još neka zanimljiva mjesta na tom kraju Svijeta.

Izolirana i teško dostupna mjesta koja ćemo posjetiti, ujedno su i najudaljeniji dijelovi zemaljske kugle od Hrvatske, tako da je naše putovanje dobilo naziv „Do kraja svijeta“.

Zanimljiv itinerar
Na put krećemo 29.12.2007. iz Zagreba preko Pariza, Buenos Airesa, do najjužnijeg grada na svijetu Ushuaia (nedaleko zloglasnog Rta. Horn u Argentini). U Ognjenoj zemlji provest ćemo 10-tak dana snimajući pust, hladan i oku kamere rijetko viđen dio Svijeta.

Iz Ushuaia kroz Drakeov prolaz (noćnoj mori svakog kapetana, zbog miješanja struja iz dvaju oceana to je područje najopasnijeg mora na svijetu) ekspedicijskim brodom prebaciti ćemo se na desetodnevno putovanje sjeverozapadnim dijelom Antarktike gdje planiramo snimati priče o klimatskim promjenama, globalnom zatopljenju, kolonijama pingvina, kitovima i o uvjetima života i rada na Antarktici. Nakon niskih temperatura Antarktike letimo u Chile gdje se u to vrijeme temperature penju i do 40'C.

Deset dana provedenih u toj zanimljivoj zemlji koja se na uskom prostoru proteže više od 4000km uz obale Tihog oceana, iskoristit ćemo za snimanje priča o životu ljudi u malim izoliranim zajednicama koje žive na rubu jednog od najdužih planinskih masiva na svijetu - Anda. Iz Chilea letimo više od 3000 km usred Tihog oceana gdje se usred tog ogromnog morskog prostranstva nalazi mali otočić svega 15 km u promjeru Rapa Nui (Uskršnji otok) koji je zbog svoje pozicije jedan od najizoliranijih dijelova svijeta.

Na tom putu za orijentaciju koristit ćemo se Garminovom satelitskom navigacijom koja će nam ujedno bilježiti točnu prijeđenu udaljenost sa svim prijevoznim sredstvima.

Naše mjesec i pol dugo putovanje tijekom kojeg planiramo prevaliti više od 45000 km (što je više od putovanja oko svijeta) trebalo bi završiti povratkom u Hrvatsku sredinom veljače 2008. Nakon uživanja u pustolovinama najteži dio posla nas očekuje u montaži gdje sate i sate snimljenog materijala trebamo uobličiti u zanimljive putopisne priče koje će sredinom ožujka krenuti u emitiranje na prvom programu Hrvatske televizije.

Sav materijal snimati ćemo u High Definition formatu što je rijetkost za hrvatsku produkciju, a pozitivna strana takvog snimanja je kristalno jasna slika na velikim LCD i plazma televizorima.

Budući da nas ide samo dvoje tijekom putovanja jedan od većih problema biti će nam velika količina opreme. Osim kamera (Sony, Z-1 i HC-7), stativa, fotoaparata (Sony A-700) i ostale snimateljske opreme, koja mora biti prilagođena ekstremnim uvjetima snimanja, na put nosimo i odjeću, obuću, šator i vreće za spavanje (sve iz Iglu Športa), sva ta oprema mora biti prilagođena ekstremno različitim životnim uvjetima od -20'C na Antarktiku do +40oC na sjeveru Chilea.

Sve novosti vezane za naše putovanje moći ćete saznati ekskluzivno na Adventure Sport Portalu na koji ćemo se zavisno od dostupnosti interneta na tim udaljenim dijelovima svijeta barem jedanput tjedno pokušati javljati s novim reportažama i fotografijama, a po našem povratku kompletnu priču moči ćete pročitati u izdanju Večernjeg lista.

Pozdrav do idućeg javljanja s kraja svijeta.
Leonara i Tomislav

___

Adventure Sport Portal želi jaaako sreeetan puut našim frendovima Leonari i Tomislavu!
Sretno vam, veselo i berićetno bilo!! :) 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.