Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Prvo solo ponavljanje u Cerro Standhardtu
(Rejting 5.00 od 5)
Ekspedicije&Putovanja
Autor: Anamarija Marović   
Petak, 10 Prosinac 2010 17:34

Američki alpinist Colin Haley je  prvim  solo uspon na Cerro Standhart u Patagoniji, smjerom Exocet odlično počeo svoju  Patagonijsku sezonu .

Unatoč dugog perioda lošeg vremena, Haley je najbolji mogući način iskoristio dva sunčana dana. U subotu 27. studenoga krenuo je iz Niponino bivka u podnožju Cero Torea i dosegao početak klasika Exocet u 4.00 sata. Nakon prolaska ulazne rampe, Exocet pokazuje svoje osobine. To su uglavnom glatke, verikalne ploče granitnog zida podjeljene dubokim, 4 dužine dugim, kaminom napunjenih ledom, nakon kojega slijedi mješovita dužina.  Nakon 12 sati, Haley je došao na vršnu točku.
Silazak dvadesetšestogodišnjeg penjača protekao je bez problema i u bivku je bio malo nakon sumraka, neposredno prije kiše.

 

Američki alpinist poznat je prije svega po prestižnoj Torre Traversi koji je svladao sa Rolandom Garibottijem 2008., tijekom koje je popeo i Exocet. Solo uspon 1994. godine pokušao je i austrijanac Tommy Bonapace, koji je sa Toni Poholzerom u rujnu 1990. godine upisao prvo zimsko ponavljenje ovog smjera, ali 3 dužine ispod vrha morao je odustati zbog lošeg vremena.

 

 

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARIAS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.